Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2018. október 20. 14:54 | Pammer Lívia

Mandulás-kakaós csiga a vasárnap délutáni kényeztetéshez

Szeretnél egy foszlós, langyos pihe-puha tésztájú kakaós csigát? Ha időm engedi bedagasztok egy finom, könnyed kelt tésztát. Leves vagy a délutáni kávé mellé kitűnő péksütemény. Egy kis darált mandulával megbolondítva szorosan egymás mellett sütve… Felcsigáztalak? Akkor most vágj bele – ezt ajánlja Pammer Livi!

Kakós csiga, Kép: Simone

Kép: Simone

Hozzávalók:

Elkészítés:

A lisztet dagasztóüstbe szitáltam, a tejet meglangyosítottam, egy teáskanálnyi kristálycukorral édesítettem, és hozzámorzsoltam a friss élesztőt. Ruhával letakarva az élesztőt felfuttattam. A liszthez hozzáadtam az egész tojást, 10 deka kristálycukrot, a felfuttatott élesztőt, a citrom reszelt héját és a puha vajat, majd sima kellemes tapintású nem kemény és nem ragacsos tésztát dagasztottam. Kelesztőtálban duplájára kelesztettem. Lisztezett deszkára borítva ujjnyi vastagságúra sodortam, olvasztott vajjal átkentem, és meghajtogattam. Letakarva 20 percig pihentettem.

Hamvas szilvás-fahéjas lepény
Csodás őszies finomság, levesek mellé vagy csak úgy egy ráérős vasárnap délutánra. Puha, ám a szélein roppanós kelt tészta, friss gyümölccsel. Pammer Livi konyhájából fahéj illata terjed.

A tésztámat kétszer hajtogattam. Készülhet hajtogatás nélkül is, de én jobban szeretem, ha foszlós és leveles a tésztája. Amikor a hajtogatásokkal elkészültünk, a tésztánkat újra ujjnyi vastagságúra sodorjuk, olvasztott vajjal átkenjük, kakaóval, darált mandulával és a maradék kristálycukorral áthintjük, és szorosan feltekerjük. A kapott rudat kétujjnyi szélességű darabokra vágjuk, és egymás mellé illesztjük. A csigáink így felfelé fognak nőni, sülés után pedig remekül el tudjuk őket választani egymástól. A tésztánk belül  puha, a széleken levelesen ropogós lesz. A sütőformát átkentem vajjal, hogy könnyen kijöjjenek a csigák. A maradék olvasztott vajjal sütés előtt átkentem a csigákat. Előmelegített sütőben 180 fokon aranyszínűre sütöttem, hűlés után pedig porcukorral áthintettem. Jó étvágyat!

 



Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Legfissebb receptjeink


Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!