Facebook hozzászólás
930

Hamvas szilvás-fahéjas lepény

Csodás őszies finomság, levesek mellé vagy csak úgy egy ráérős vasárnap délutánra. Puha, ám a szélein roppanós kelt tészta, friss gyümölccsel. Pammer Livi konyhájából fahéj illata terjed.

Szilvás sütemény, Kép: Pammer Lívia
Kép: Pammer Lívia

Hozzávalók:

A feltéthez: friss szilva magozva

  • őrölt fahéj
  • cukor

Elkészítés:

A lisztet az üstbe szitáltam, egy kis mélyedést készítettem amibe belemorzsoltam a friss élesztőt. A tejszínt és a mandulatejet meglangyosítottam, ráöntöttem az elmorzsolt élesztőre, hozzáadtam a 4 evőkanál cukrot, majd 10 percre letakartam. Ennyi idő alatt szépen felfutott az élesztő. Ezután beleütöttem az egész tojást, az olvasztott teavajat, és kellemes tapintású, de nem kemény tésztát dagasztottam. Letakarva duplájára kelesztettem. A szilvát ezidő alatt megmostam, kimagoztam, és lecsepegtettem. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítottam, ujjnyi vastagra sodortam, sütőpapírral bélelt tepsibe helyeztem,  majd a cikkekre vágott szilvákat a tésztára  tettem. Ezután őrölt fahéjjal és kristálycukorral áthintettem, majd 190 fokra előmelegített sütőbe toltam, és aranybarnára sütöttem. Utólag – lehetett volna sűrűbbre is tenni a szilvákat , nem gondoltam, hogy ennyire szép magasra kel a tésztám. Jó étvágyat!

Bolo do caco, a madeirai kenyér
Az úgy volt, hogy Madeirán nyaralunk. Aztán jött egy frankó kis tüdőgyulladás – nyáron -, és keresztülhúzta a terveket, én maradtam, a család utazott… Azért kiadtam az utasítást, hogy a kenyerükről információkat szerezzenek be a helyiektől – írja Pammer Lívia ajánlójában. Aztán mikor felépült, megsütötte a madeirai kenyeret, amit meleg szívvel ajánl mindenkinek, mert nagyon finom. A bolo do caco egy édesburgonyából és lisztből kelesztéssel készült madeirai kenyér, amit vaslapon sütnek, és fokhagymás fűszervajjal kínálnak, de bármiféle feltéttel, édessel és sóssal is egyaránt kitűnő! A recept Madeiráról származik, az elkészítését egy portugál videón néztem meg – tette hozzá a gasztrobloger.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!