Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2018. augusztus 12. 14:45 | Somogyi Zoltán Max

Fűszeres almával töltött csirke

Hová is tettem a kipirított szalonnát a kukó levesből? Hát ebbe a csirkébe. Régóta szerettem volna egy olyan almával töltött csirkét csinálni, hogy a benne megpárolodott almát köretkén meg lehessen enni. Annyit bővítettem a dolgokon hogy tettem hozzá még 4 db felső combot, amit alulra raktam, és így pároltam meg, és azt másnap felhasználtam egy almás-csirkés-ananászos salihoz. Készíthető bármilyen kacsasütőben, vagy római tálban, de azt ne felejtsük legalább 1 órára beáztatni – írja Somogyi Zoltán Max

Almás csirke, Kép: Somogyi Zoltán

Kép: Somogyi Zoltán Max

Hozzávalók:

Elkészítés:

A hagymákat és az almát megpucolom, egyforma kockákra vágva egy keverőtálba teszem. A csirkét alaposan leöblítem, és a belsejét sózom, borsozom. A szalonnát, a fokhagymát, amit durvára vágtam, és a fűszerekből 1-1 ek mennyiséget összekeverem. A csirke belsejét teljesen megtöltöm, kb. az egész mennyiség fele fér bele, és a végét hústűvel összetűzöm.

Az edényt kivajazom, belerakom a maradék almás-hagymás keverék 3/4 részét, erre ráteszem a csirkecombot (ha ez nincs, akkor jöhet a pipi), szórok rá egy kis keveréket, és ráfektetem a csirkét, amit előtte kívülről is sóztam-borsoztam.

Így kell felültetni egy csirkét
Ezt az ételt, ha jól emlékszem, egy dél-amerikai főzős műsorból vettem, csak át alakítottam – írja Max. A lényege, hogy a sülés közben a felszálló sörös-fűszeres gőzben puhul a husika. Bátran állíthatom, hogy jó módszer. Én is használtam, csak akkor borosüveggel és újévi malaccal. Az is remekül sikerült!

A tetejére rászórom a maradék keveréket, és kb. 5 dkg vajat rámorzsolok. Megöntözöm a szakács torkát és a csirkét a sörrel, az utóbbira úgy kb. 2 dl mehet. Tetejét ráteszem, ha az nincs akkor alufóliát, és mehet a sütőbe. A tálat a sütővel együtt melegítem 200 c-ra, és  kb. 2 órát sütöm.

Ha letelt az idő, kiveszem a tálat, és leveszem a tetejét. Meglocsolom a levével, és visszateszem még tető nélkül pirulni kb. 35-40 percre. Kell neki ennyi idő, mert a belsején át kell jönnie a hőnek. Ha nem vagyunk biztosak a hús állapotában, akkor egy éles késsel vágjunk be a felső com forgójánál, óvatosan nyissuk szét, és ha már ott nem véres, akkor átsült.

Hagyjuk egy kicsit hűlni, majd óvatosan tegyük át egy tálra, azon bontsuk szét. Az alján lévő szaftot szűrük le, ha nem csinálunk belőle most mártást, akkor hűtsük le és tegyük el a fagyasztóba, (jó lesz az késöbb is!). Tálaláskor tegyünk az almából is, és az alján a szaftban megfőtt zöldségből is. Köretnek krumplipürét ajánlom, italnak pedig világos sört.

 

kulcsszavak:


Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Legfissebb receptjeink

batáta, gyömbér, meleg leves, sütőtök, tél

Gyömbéres sütőtök krémleves édesburgonyával

Februárra megcsappan szervezetünk vitaminkészlete, ellenállósága. Kívánjuk a forró, energiát adó leveseket. Legjobb ha ezeket úgy állítjuk össze, hogy vitaminban gazdag , ízletes és nem utolsó sorban gyorsan elkészíthető legyen.

Tovább

Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!