Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2018. július 11. 14:45 | László Márta

Amikor elönt a petrezselyem

Tudtátok? A petrezselyemben több a C-vitamin, mint a citromban! Ezért aztán semmiképp sem hagyjuk veszni! Jól jön még a nyári burjánzó levél a téli főzéskor! Két trükköt is mutatok! Mindkettőt használom, és mindkettő nagyon bejött! 

Szerencsére gyakran előfordult, hogy rengeteg petrezselymet kapok a drága “telkes” barátaimtól. Akármilyen késő este is volt, azonnal kitört belőlem a háziasszony. Íme két tartósítási módszer.

Petrezselyem, középen közeli levéllel, Kép: pixabay

Kép: pixabay

Mindkettő úgy kezdődik, hogy engedj sok vizet a tiszta mosogatótálba, és jó alaposan öblítsd le 2-3 lében. Jól itatgasd le (vagy tedd salátacentrifugába!), majd kézzel vagy petrezselyemvágóval aprítsd fel.

Ha szárazon akarod eltenni, terítsd ki a mennyiségtől függően egy-egy teljesen száraz konyharuhára. Helytől, időjárástól függően 1-2 nap alatt megszárad. Ahányszor arra jársz, száraz, tiszta kézzel forgasd meg, hogy mindenütt érje a friss levegő. Ha biztosan száraz, tedd teljesen tiszta üvegekbe, és tégy rá olyan fedőt, ami alatt szellőzni tud. Nem árt fénytől elzárva tartani (mint a pirospaprikát!), hogy ne veszítse el szép zöld színét! Én a sötét sarki konyhaszekrényben őrzöm úgy, hogy magát az üveget is körbeveszem alufóliával! Télen csak rászórom pl. a főtt krumplira, és bámulatos mennyire élnek a nyári ízek!

Ha más módot választasz, akkor minden úgy kezdődik, mint az előző esetben. A különbség annyi, hogy természetesen nincs szárítás. 1 adag apróra vágott petrezselyemzöldhöz adunk 1/5 rész sót. Jól összekavarjuk, és tiszta üvegekbe nyomkodjuk. Így rakom a hűtőbe! Mindig jól jön! Drága szomszédaim, drága barátaim! Isten tartsa meg jó szokásotokat! Lehetőleg máskor se feledkezzetek meg rólam, mert én ezt imádom!

Újkrumpli, amit most kell enni!
Ho-hó, barátaim! Ez az a köret, amit egyszerűen nem lehet visszautasítani! Hát persze, mert újkrumpli csak most van! A titka, hogy másként kell vele bánni, mint idősebb testvéreivel! Csakhogy, az idősebb testvérek mindig készenlétben állnak. Az ÚJKRUMPLI meg csak ilyenkor! Petrezselyem nélkül pedig fabatkát sem ér!

 Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Legfissebb receptjeink


Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!