Facebook hozzászólás
686

Hízunk, hízogatunk, de van remény

Számos tanulmány látott napvilágot az utóbbi időben, amelyekből kiderül, hogy sajnos elhízás tekintetében Európa élmezőnyébe tartozunk. A GfK legfrissebb kutatásából az látszik viszont, hogy vannak biztató jelek. A Budapesti Nagybani Piac megbízásából készített 2017. őszi felmérés szerint ugyanis egyre többen fogadják meg a tanácsot, hogy érdemes naponta többször, kevesebbet enni.

A nyári időszak is kedvez a fő étkezések közötti fogyasztóknak, számos hazai termesztésű, zamatos és lédús zöldség és gyümölcs közül választhatunk, amelyek nemcsak ízletesek, de tápanyagokban is gazdagok, és remekül hidratálnak. A legnépszerűbb élelmiszerek sorában a kávét, a csapvizet és az ásványvizet közvetlenül ezek a gyümölcsök és zöldségek követik.

Barackok, Kép: Budapesti Nagybani Piac
Kép: Budapesti Nagybani Piac

A Budapesti Nagybani Piac megbízásából készített felmérésből megállapíthatjuk, hogy nő a napi étkezések száma, a reggeli mellett a tízórai és az uzsonna is egyre inkább a napi étkezési rutin részévé válik. Rendszeresebben és többször étkeznek a nők: 56 százalékuk négy vagy több alkalommal eszik, míg a férfiak több mint fele egyelőre csak háromszor. Azonban esetükben is már 20 százalék fölött van a tízóraizók és az uzsonnázók száma is.

Étkező hölgy, Kép: Budapesti Nagybani Piac
Kép: Budapesti Nagybani Piac

A kutatásból az is kiderül, nem az olcsó terméket keresik a vásárlók, hanem a jó ár-érték arány a meghatározó. Fontos, hogy a termék csomagolásáról tájékozódni lehessen az összetevőkről, részletes és pontos tápanyag-összetételi jelölést várnak el a fogyasztók, egyúttal idegenkednek a félkész termékektől, és félnek azoktól a kémiai anyagoktól, amelyeket az élelmiszerek tartalmazhatnak.

Meggyes rekesz, Kép: Budapesti Nagybani Piac
Kép: Budapesti Nagybani Piac

A felmérésből az is látszik, hogy gyümölcsöt és zöldséget legszívesebben a piacon vásárolunk.

Egzotikus éjszakai kirándulásom
Ilyen nyüzsgő kavalkádot aligha lát minden ember! Pontosan 25 évvel ezelőtt költözött a Budapesti Nagybani Piac a Bosnyák térről a Nagykőrösi útra. Az új terület kiváló választásnak bizonyult, ugyanis az M5 autópálya és az M0-ás körgyűrű közelsége minden irányból javította a piac elérhetőségét. A nyitáskori tíz hektáros terület mára majd három és félszeresére növekedett.

Legfontosabb szempont, hogy jó minőségű legyen az áru, ezt a válaszadók 81 százaléka jelölte meg, míg a jó ár a megkérdezettek több mint felének volt fontos. A leggyakrabban említett szempontok közé tartozik még, hogy egészséges, illetve finom legyen az élelmiszer. A vásárlók negyven százaléka figyelembe veszi a zöldség és gyümölcs kiválasztásánál, hogy magyar termelő kertjéből kerül-e a piacra.

Mindezek azt mutatják, hogy egyre jobban odafigyelünk arra, mikor, mit és mennyit eszünk, van remény arra, hogy az utóbbi évek lesújtó statisztikáiban pozitív irányú változás áll be.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!