Facebook hozzászólás
685

Egzotikus éjszakai kirándulásom

Ilyen nyüzsgő kavalkádot aligha lát minden ember! Pontosan 25 évvel ezelőtt költözött a Budapesti Nagybani Piac a Bosnyák térről a Nagykőrösi útra. Az új terület kiváló választásnak bizonyult, ugyanis az M5 autópálya és az M0-ás körgyűrű közelsége minden irányból javította a piac elérhetőségét. A nyitáskori tíz hektáros terület mára majd három és félszeresére növekedett.

Nagybani piac este, Kép: Budapesti Nagybani Piac
Kép: Budapesti Nagybani Piac

Keresztes Kálmán, az Italglass kereskedelmi igazgatója a céggel együtt költözött a Nagykőrösi úti telephelyre. Emlékezetes volt az az év számára, hiszen nagyobbik fia is akkor született. Most már ő is ott dolgozik. Zöldség-gyümölcs nagykereskedelem a cég szakterülete.

– Elsősorban Olasz- és Spanyolországból érkező terméket forgalmazunk. Évente úgy körülbelül 300-350 kamionnyi mennyiséget fogadunk. El lehet képzelni mennyi munka ennyi zöldséget, gyümölcsöt tárolni, mozgatni! –

Keresztes Kálmán, a Italglass kereskedelmi igazgatója, Kép: László Márta
Keresztes Kálmán, az Italglass kereskedelmi igazgatója, Kép: László Márta

Az igazgató meg is mutatja az árut. Gyönyörű! Az ember szeme csak úgy tobzódik a színekben, az orrom pedig eltelik a déli gyümölcsök fantasztikus illatával.

– A piac élete szigorú előírások szerint működik. Ahhoz, hogy minden rendben menjen, úgy délután már itt vagyunk, és bizony sokszor csak éjfélkor indulunk haza. Mindenre oda kell figyelnünk, hiszen a mi árunk él, és úgynevezett utóérő! Ha volt is egy-két apróbb reklamáció, abból adódott, hogy ez a sok gyönyörű gyümölcs innen sokszor még 300 km-t utazik, mire a vevőhöz kerül. –

Keresztes Kálmánék partnerei elsősorban kiskereskedők, és jönnek az ország minden tájáról, hiszen a legkisebb faluban is szép, egészséges gyümölcsöket, zöldségeket szeretnek vásárolni az emberek! Éppen ezért szeretik ezt a munkát!

– Hogy minek örülnék a legjobban? Egy kereskedő akkor boldog, amikor mindent jól el tud adni! Ez alól mi sem vagyunk kivételek! Nem is kívánok mást magunknak, mint még egy 50 olyan esztendőt, mint az elmúlt 25 volt! –

Tüzijátékkal ünnepeltek, Kép: Budapesti Nagybani Piac
Tüzijátékkal ünnepeltek, Kép: Budapesti Nagybani Piac

1991 nyarán nyitotta meg kapuit az ország legnagyobb, a nagybani értékesítésre specializálódott zöldség-gyümölcs piaca, amely a megnövekedett forgalomnak és igényeinek köszönhetően került át a Nagykőrösi útra huszonöt évvel ezelőtt.

A születésnapon is minden ugyanúgy működött, mint máskor. Cikáztak a targoncák, hol a George Cukor rendezte, 1964-es My Fair Lady piaci jelenete jutott eszembe, hol meg az volt az érzésem, hogy egy óriási száraz kikötő kellős közepébe csökkentem.

Házi Zoltán, a Budapesti Nagybani Piac vezérigazgatója, Kép: László Márta
Házi Zoltán, a Budapesti Nagybani Piac vezérigazgatója, Kép: László Márta

A Budapesti Nagybani Piac infrastruktúrájával és szolgáltatásaival mindig a vevők és forgalmazók igényeinek legmagasabb szintű kiszolgálására törekedett. Erről már Házi Zoltán vezérigazgató beszélt.

– A piac részesedése 35-40% körül mozog a friss hazai zöldség-gyümölcs kiskereskedelmi forgalmát tekintve. Mára a majd 33 hektárnyi területén mintegy 25 ezer m² alapterületen raktár és hűtőcsarnok, 5,5 ezer m² területű banánérlelő és hűtőtároló, 120 fedett kereskedői és 1200 nyílt termelői árusítóhely nyújtja a mintegy 250 nagykereskedelmi vállalkozás, valamint a naponta piacozó termelők nagybani kereskedését. Bár a hazai igényeket tekintve az elmúlt években a zöldség-gyümölcs fogyasztása csökkent, a nagybani piacon lebonyolított üzletek forgalma nem változott: 2015-ben több mint 168 ezer termelői belépést regisztráltunk, ami több mint 2500 termelő folyamatos piacra érkezését jelenti. –

A vezérigazgató hozzátette: továbbra is szeretnék erősíteni a logisztikai szerepkört, de a megfelelő megtérülés mellett egy adottságokhoz illő élelmiszer-feldolgozó üzem létesítését sem tartják kizártnak.

Banánérlelő a Budapesti Nagybani Piacon, Kép: László Márta
Banánérlelő a Budapesti Nagybani Piacon, Kép: László Márta

A kereskedők összefogásából született meg az ország egyik legmodernebb banánérlelője. Ezek a gyümölcsök Kolumbiából, Ecuadorból három hét alatt hajóznak be valamelyik európai kikötőbe. Onnan még egy-két nap, mire Budapestre érkeznek. Akkor még olyan zöldek és kemények, mint az uborka. Az érlelőben a vásárlók igénye szerint válik ehetővé ez a remek gyümölcs.

Banánok érlelés előtt, után, Kép: László Márta
Négy a 12 árnyalatból, Kép: László Márta

Összesen 12 féle árnyalatú banánt képesek elkészíteni. Ebben az érlelőben jelenleg is majd 1250 tonna gyümölcs áll a kartondobozokban.

Banánnal kínáltak a Virtualfruit Kft.-nél. Ez azonban más, mint a többi. Piros és mini.

Pirosminit kóstolok
Pirosminit kóstolok

Most hozták először Magyarországra. A cég a különleges gyümölcsök forgalmazásával foglalkozik. Éppen 15 éve nyitottak. Ők hozták be először Magyarországra például a lila krumplit. Elsősorban előkelő éttermek keresik őket.

MInikiwi, Kép:László Márta
MInikiwi, Kép:László Márta

Az ehető virágoktól a most divatba jött minikiwiig, azaz japánegresig, a banánlevélen át a perui spárgáig, az egyre keresettebb mirtuszfügéig, az olasz eperszőlőig itt minden megtalálható, ami csak szem-szájnak ingere egy különleges konyhában! Isteni dolog lehet ilyen helyen séfként válogatni.

Zöldségkülönlegességek, Kép: László Márta
Zöldségkülönlegességek, Kép: László Márta

A háziasszonyok azonban valószínűleg inkább a kistermelőket keresnék fel egy ilyen esti kirándulás alkalmával. Igazi kavalkád ami ott várja a nézelődőt!

Jókedvű dióárus Szabolcsból, Kép: László Márta
Jókedvű dióárus Szabolcsból, Kép: László Márta

Van, aki Szabolcsból hozta friss dióját, mások a különleges fürtös paradicsomokat, paprika- és fokhagymafüzéreiket kínálták. Jó kedvűen, hiszen a születésnapon már délutántól retro kívánságműsor szórakoztatta a Budapesti Nagybani Piac munkatársait.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Fokhagyma- és paprikafüzérek, Kép: László Márta
„Szakácsbiblia” mindenkinek
Az egész úgy kezdődött, hogy véget ért a francia forradalom. Utcára kerültek a főúri házak szakácsai. Ők csak a polgárosodó családokhoz szegődhettek el. Nem volt mást tenni, mint kialakítani az új stílust, és megnyílt az első étterem. Később megjelent az első konyhatechnológiai kézikönyv is, ami azóta egyfajta bibliája az európai stílusú szakácsoknak. Magyarországra több mint száz évvel később, csak most jutott el A főzés tudománya – konyhatechnológiai kalauz című könyv! Na ez a főzés ünnepe!


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!