Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2018. július 16. 06:45 | PP-Eletforma

HALLGASS RÁNK!

Anya, belement valami a fülembe

Mindenki álma a vízparti nyaralás, de senki sem vágyik arra, hogy egy fülgyulladás, elrontsa a jól megérdemelt szabadságot. Sajnos a gyerekekkel gyakran előfordul, hogy egy kiadós fürdőzés után este a fülüket fájlalják, ezt könnyen megelőzhetjük, de akár gyorsan kezelhetjük is. Dr. Gerlinger Imre, a Duna Medical Center fül-orr-gégésze elmondja nekünk, hogyan.

Mitől gyullad be a fül?

A hallójáratunk egy körülbelül 2,5-3 cm hosszú cső, amelynek a dobhártya előtti része kitágul, és ott sajnos a víz könnyen megreked. A víz feláztatja az említett részt, és a párás, sötét környezetben könnyen elszaporodnak a gombák. Ezután jön a viszketés, és a fül piszkálása, amely általában csak árt a fülnek, hiszen ilyenkor könnyen felsérthetjük a hallójáratunkat, amely ennek következtében begyullad. A fülgyulladás első tünete a fájdalom, váladék is jöhet a hallójáratból, de előfordulhat hallászavar is.

Kisfiú nyáron, a fűben, Kép: pixabay

Kép: pixabay

Mit tegyünk, és mit ne tegyünk?

  • Ügyelni kell arra, hogy ne kerüljön víz a hallójáratba.
  • Ne piszkáljuk fülpiszkálóval!
  • Mindig alaposan töröljük meg a fülünket fürdőzés után!
  • Használjunk füldugót, különösen ha tudjuk, hogy érzékeny a fülünk!
  • Vigyünk magunkkal bóralkoholos cseppet, ez kiszárítja a fület, és recept nélkül is kapható!
  • Vegyünk fel fürdősapkát!
  • Ha a panaszok nem szűnnek, forduljunk orvoshoz!

Mire figyeljünk még oda vízparton?

A strandon nemcsak a fülbe ment víz okozhat problémát, de a különböző allergiák előfordulása is. Ezeket okozhatják rovarcsípések, de a levegőben keringő pollenek, nyár végén a parlagfű is. Kevesen tudják, hogy például a dinnye és a parlagfű között kialakulhat olyan keresztreakció, amely komoly allergiás tüneteket okozhat. Ezért fontos, hogy aki vízpartra, vagy a szabadba megy, és tudja magáról, hogy érzékeny valamire, vigyen magával antihisztamint (allergia ellen) és szteroid ampullát. Azonban óvakodjunk az orrcseppek túlzó mértékű és hosszú ideig tartó használatától, mert csak rontunk az orrdugulásos panaszainkon.

Anya, belement valami a fülembe!

“Sajnos” a vízparton is élnek rovarok. Ha véletlenül pl. egy bogár menne a fülünkbe, akkor 5-6 percig tölthetjük tiszta vízzel a hallójáratot, természetesen ezek után el kell távolítani a vizet, ha kell, ilyenkor is használhatunk bóralkoholos fülcseppet.

(Forrás: Duna Medical Center)

8 tipp, hogy baleset nélkül megússzátok a strandolást

El nem tudod képzelni, mennyire találékonyak a gyerekeink, ha strandolásról, játékról van szó. Csak egy óvatlan pillanat, és kész a baleset. A legismertebb hazai játékbolthálózat fogyasztóvédelmi referense összegyűjtötte, hogy mire kell legjobban odafigyelni, hogy a nyár valóban felhőtlen szórakozás legyen, ne pedig rémálom!

 

 Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!