Facebook hozzászólás
377

8 tipp, hogy baleset nélkül megússzátok a strandolást

El nem tudod képzelni, mennyire találékonyak a gyerekeink, ha strandolásról, játékról van szó. Csak egy óvatlan pillanat, és kész a baleset. A legismertebb hazai játékbolthálózat fogyasztóvédelmi referense összegyűjtötte, hogy mire kell legjobban odafigyelni, hogy a nyár valóban felhőtlen szórakozás legyen, ne pedig rémálom!

  1. A felfújható játékokra különösen ügyelni kell (pl. úszógumi, karúszó, felfújható, ráülős játékok), vegyük figyelembe, hogy ezek csak az úszást segítő eszközök, de nem akadályozzák meg a vízbe fulladást, ezért úszni nem tudó gyereket nem szabad ezzel sem a mély vízbe engedni. Ellenőrizzük a szelepeket, mielőtt a gyermeknek adnánk, és győződjünk meg róla, hogy nem ereszt-e a játék. Mindig legfeljebb karnyújtásnyira távolodhat el a felnőtt a gyermektől.
    Görögdinnyés matrac, Kép: Régió Játék
    Kép: Régió Játék

    .

  2. Úszógumi: a fentieken kívül ügyeljünk arra is, hogy a gyerek felemelheti mindkét karját, és így kicsúszhat az úszógumiból.
    Ezt kell tudnod a gyermekbalesetekről!
    Négyévente átlagosan egyszer minden magyar gyermek bekerül az egészségügyi ellátórendszerbe valamilyen baleset miatt. A legfrissebb – 2016-os – adatok alapján 30 ezren szorultak kórházi felvételre, 470 ezren pedig ambuláns ellátásra. Bár a halálos kimenetelű sérülések száma az elmúlt több mint másfél évtizedben felére csökkent, a Magyar Gyermekorvosok Társasága szerint aggodalomra ad okot, hogy az utóbbi időben új veszélyforrások jelentek meg, amelyek miatt egyre több a súlyos végtag- és fejsérülés. A szervezet elismert szakemberei felhívták a figyelmet az óvintézkedések, valamint a szülői odafigyelés, az állandó gyermekfelügyelet fontosságára.
  3. Karúszó: ellenőrizzük, hogy a gyermek életkorának és súlyának megfelelő eszközt használjon, mert lehet, hogy nem bírja el az eszköz.
  4. Strandlabda: a szabad vizekben balesetveszélyt jelenthet, ha a szél vagy a hullámok elsodorják a labdát, és a gyermek utánamegy. Világosítsuk fel a csemetét ennek veszélyeiről, és értessük meg vele, hogy nem éri meg a kockázatot, lehet másik labdát vásárolni.
  5. Vízipisztoly: tanítsuk meg a gyermeknek, hogy nem célzunk vele arcra, nehogy megsérüljön a lespriccelt szeme.

    Nyalókás matrac, Kép: Régió Játék
    Kép: Régió Játék
  6. Hinta: mindig a gyermek súlyának és korának megfelelőt vásároljunk. A babák még nem tudnak megülni a laphintákon, ezért számukra speciális bébihinta a megfelelő. Soha ne hagyjuk a gyermeket felügyelet nélkül, legyen karnyújtásnyira a szülő.
    Az asztma nem megy vakációra
    Nyáron mindent hajlamosak vagyunk kicsit lazábban venni, és ez sajnos az olyan krónikus betegségek kezelésére is igaz, mint az asztma. Emiatt a nyári időszakban rendszerint megnő a sürgősségi ellátást, kórházi kezelést igénylő asztmás esetek száma.
  7. Csúszda: ügyeljünk arra, hogy ne legyenek éles tárgyak és sarkok a csúszda közelében, mert az balesetveszélyes. Ne legyen nappal szemben a csúszás iránya, hogy a gyermek lássa, hová érkezik. A kicsiknek meg kell tanítani a hátradőlve csúszást, mert fejnehézségük miatt derékszögben ülve kibukhatnak a csúszdából.
  8. Kismotor, futóbicikli, ráülős járművek: erősítik az izomzatot, fejlesztik a mozgáskoordinációt, javítják a szem-kéz koordinációt, viszont figyeljünk a megfelelő védőfelszerelés használatára, különös tekintettel a sisakra, a fejsérülés elkerülése érdekében.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Mi a német juhászkutya népszerűségének titka?

Nem lehet elvitatni, hogy az egyik legnépszerűbb fajta a német juhászkutya. Nemcsak munkakutyakánt lehet rá…

Stílusos női cipők a trendek tükrében

Ahogy az évszakok változnak, úgy változnak az irányzatok - ideértve a legújabb női cipőket - és a trendek is. A…
1 / 3 453

GASZTRO

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!