Facebook hozzászólás
248

Veszélyes tavasz – vezess óvatosan!

Érzékelhetően lassul a járművezetők reakcióideje a tavasz első heteiben, miközben az utakon jelentősen megnő a motorosok és kerékpárosok száma. Országszerte elkezdődnek az útfelújítási munkálatok is. Ezek mindegyike fokozza a balesetveszélyt.

Tavasszal megnő a balesetveszély – Kép: MTI/Mihádák Zoltán

Tavasszal a szokottnál is nagyobb figyelmet igényel a járművezetés a sofőrök részéről. A tél és a tavasz átmeneti időszakában számos környezeti tényező befolyásolhatja a közlekedés alakulását Szvétek Ferenc, a Best Way Traffic Kft.közlekedésinformatikai szakértő szerint. E tényezők mindegyike kihat az emberi tevékenységekre, köztük a járművezetési képességekre is. Dr. Dohán Orsolya, a Rózsakert Medical Center endokrinológus szakorvosa szerint a tavaszi fáradtságnak nevezett jelenség legalapvetőbb tünete az általános fáradtságérzet, aluszékonyság. Ennek oka, hogy a téli hónapok alatt egyrészt jóval kevesebb fény ér minket, kevésbé változatosan étkezünk, valamint sokkal kevesebbet mozgunk a szabadban.  A napsütés hiánya miatt a legtöbben nem jutnak elegendő D-vitaminhoz, a táplálkozás kényszerű egysíkúsága pedig C-vitamin-hiány kialakulásához vezethet. Az emberi szervezet legyengülhet, kifáradhat. A legyengült szervezet pedig jóval fáradékonyabb, ami vezetés közben a járművezetők koncentráló képességének csökkenésében jelentkezik. Lassulnak a reflexek, és megnő a reakcióidő.

„A tavaszi fáradtság tünetei a téli hónapokban kialakult tápanyaghiány pótlásával enyhíthetők: különösen ügyeljünk ebben az időszakban a vitamindús, kiegyensúlyozott táplálkozásra, a bőséges folyadékfogyasztásra. Igyekezzünk továbbá minél több időt a szabadban, napfényen tartózkodni” – tanácsolja dr. Dohán Orsolya.

Három veszélyhelyzet, amely leginkább
a nőket fenyegeti

Szvétek Ferenc szerint a koncentráló képesség csökkenése mellett tovább nehezítik a járművezetők helyzetét a téli fagyokat követő tavaszi útfelújítási munkálatok, amelyek országszerte érintik a főbb utakat. Ezeken a szakaszokon könnyen torlódás alakulhat ki, ezért indulás előtt érdemes tájékozódni az útvonalunkat érintő munkálatok pontos helyszíneiről, a lehetséges alternatív útvonalakról. A nagyobb forgalom a népszerű kirándulóhelyek környékét is érinti, főként a hétvégi időszakban, így, amennyiben létezik másik útvonal, célszerű azt választani.

Mindemellett a következő hetekben egyre nagyobb számban jelennek meg az utakon a kerékpárosok és motorosok, akik gyakran kerülhetnek az autó holtterébe, így észrevétlenné válnak a sofőr számára. A városokban is egyre több gyermek közlekedik kerékpárral, ám mivel nem minden esetben ismerik a rájuk vonatkozó előírásokat, legyünk kellően elővigyázatosak velük szemben. A közlekedési szakértő szerint arról sem szabad megfeledkezni, hogy a KRESZ szállításra vonatkozó előírásai évről évre változnak, ezért érdemes felfrissíteni az erre vonatkozó ismereteket is, főként akkor, ha sok csomaggal vagy tetőcsomagtartón szállított kerékpárral indulunk útnak. (Különösen a fehér színű autók veszélyesek.)

Így győzd le
a tavaszi fáradtságot!
Végre itt a várva várt tavasz, a melegebb idő és a napsütés. Igen ám, de hiába a természet újjáéledése, sok emberen pont ilyenkor lesz úrrá a jól ismert tavaszi fáradtság. Hogy miért, és mit lehet ellene tenni – összegyűjtöttük!

„A téli hónapokban a reggeli órákat általában jó látási viszonyok jellemezték, azonban a tavasz beköszöntével ebben a napszakban vakító napsütés is előfordulhat, ami elbizonytalaníthatja a kevés rutinnal rendelkező sofőröket. Habár napközben már tartósan 7 Celsius-fok feletti hőmérsékletet tapasztalunk, a hajnali órákban még fagypont körüli hőmérséklet is előfordulhat, ezért azoknak az autósoknak, akik ilyenkor ülnek volán mögé, különösen óvatosnak kell lenniük a kritikus útszakaszokon” – hívta fel a figyelmet Szvétek Ferenc.

A tavaszi fáradtságból fakadó veszélyek csökkentése érdekében a szakorvos szerint még rövidebb utak esetén is csak kipihenten szabad a volán mögé ülni. Hosszabb autózás esetén pedig érdemes rendszeres szüneteket beiktatni: ilyenkor szálljunk ki az autóból, mozgassuk át a végtagjainkat, és vegyünk pár mély lélegzetet, hogy felfrissüljünk! Ügyelni kell a megfelelő mennyiségű folyadék bevitelére is, ami egy hosszabb út során legalább olyan fontos a kimerült szervezet számára, mint a pihenőidők beiktatása.

Negyven felett a nő mondja meg milyen legyen a kocsi? Videóval
Téves elképzelés, hogy a nőket csak az autó színe érdekli, a hölgyek többsége ugyanis beleszól az autóvásárlással kapcsolatos egyéb részletekbe is: a gépkocsi márkájának, formájának, valamint extráinak kiválasztásakor befolyásolják a végső döntést, sőt vitázni is hajlandók.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!