Facebook hozzászólás
578

Idén tetőzhet az új lakások átadása Budapesten

Összesen 8400 új társasházi ingatlant adtak el a fővárosban tavaly, ami – ha néhány százzal is, de – elmarad az egy évvel korábbitól. Az ismert pénzintézet fővárosi újlakás értéktérkép legfrissebb adatai szerint idén tetőzhet a lakásátadások száma, miközben egyre több területen kell megbarátkozni az egymilliós négyzetméterárakkal.

Nagy változások köszöntöttek be tavaly az újlakás-piacon. Egy jogszabály módosítása nyomán a korábban (2016-tól 2019-ig) érvényes kedvezményes, 5 %-os áfakulcs megszűnt, és visszaállt az eredeti, 27%-os forgalmi adó.

Hoppá! Elmarad az áremelkedés az ingatlanpiacon
2023 év végéig marad a kedvezményes lakásáfa az építőipari szakértők kérésére megfogalmazott törvénymódosító javaslat szerint. Vincze Krisztián, az egyik ismert ingatlanhálózat hitelközpontjának vezetője szerint az ingatlanpiacon mindenki felszabadult: a beruházóknak nem kell kapkodniuk, az árak nem szöknek majd hirtelen az egekbe, az ügyfelek pedig milliókat spórolhatnak.

A kezdeti felbolydulást megnyugvás követhette, hiszen egy átmeneti megoldással azon ingatlanok esetében, amelyek 2018. november 1-je előtt jogerős építési engedélyt kaptak, 2023-ig alkalmazható a kedvezményes áfakulcs. Ez az érintett beruházóknak egyértelműen előnyös, hiszen olcsóbban és kapkodás nélkül építkezhetnek. Ám, mivel az ilyen lakások száma véges lesz a piacon, biztos, hogy továbbra is élénkebb érdeklődés várható irántuk a 27%-os áfatartalommal kínált ingatlanokhoz képest.

Építkezés a XX. kerületben, Kép: László Márta
Építkezés a XX. kerületben, Kép: László Márta

Az erősödő kereslet további árnövekedéshez vezethet, pedig már ma sem ritka az 1 millió forint feletti átlagos négyzetméterár.

Panelban laksz? Így lettél milliomos!
Erős kereslettel indult 2019 ingatlanpiaca. A felfutó érdeklődés jellemző a piacra, a vásárolni szándékozók már keresik leendő otthonukat, és egyre aktívabban figyelik a kínálat és az árak alakulását – az ismert ingatlanos barométer szerint.

A vásárlók az I., a II., az V. és a XII. kerületben már ma is ilyen árakkal találkozhatnak, és egy-két éven belül további kerületekkel bővül ez a kör. Idén átlagosan nagyjából 750 ezer forintot, jövőre azonban már 850 ezer forintot kérhetnek négyzetméterenként az új lakásokért.

− Egyre nehezebb lesz olyan, új építésű lakásokat találni Budapesten, amelyre még a kedvezményes lakás áfa érvényes, s további drágulásra lehet számítani. Ahhoz, hogy valaki még kedvező áron találjon új építésű társasházi ingatlant, mindenképp forduljon ingatlanközvetítőhöz, akinek nagy rálátása van az ingatlanpiacra és segít meghozni a legmegfelelőbb döntést – mondja Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

Lakásgrafikon, Forrás: OTP
Forrás: OTP

Az OTP Budapesti Újlakás Értéktérképe 2019-es átadással 13,5 ezer, kétlakásosnál nagyobb projektben megépülő lakást tartalmaz, ami több mint a tavalyi szám duplája. Ebből az idén januári állapot szerint majd tízezer már gazdára is talált. Emellett 5600 olyan ingatlant is lehet már látni, amit várhatóan 2020-ban adnak át, s ezeknek csaknem fele már szintén elkelt.

Ömlik a pénz a Balatonra
Két évtized Csipkerózsika-álom után, a pénzügyi válság lecsengését követően mára a Balaton minden szegletében magához tért az ingatlanpiac. A turizmus is élénkül, és egyre színvonalasabb vendéglátóhelyek, szállodák várják a kikapcsolódni vágyókat. Az új ingatlanfejlesztések igyekeznek kitolni az egyébként rövid nyári szezont – fedett medencékkel, wellness-központokkal egész évben jól kihasználhatóak az ingatlanok.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!