Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2018. november 14. 10:45 | PP-Eletforma

LAKÁSÁFA

Hoppá! Elmarad az áremelkedés az ingatlanpiacon

2023 év végéig marad a kedvezményes lakásáfa az építőipari szakértők kérésére megfogalmazott törvénymódosító javaslat szerint. Vincze Krisztián, az egyik ismert ingatlanhálózat hitelközpontjának vezetője szerint az ingatlanpiacon mindenki felszabadult: a beruházóknak nem kell kapkodniuk, az árak nem szöknek majd hirtelen az egekbe, az ügyfelek pedig milliókat spórolhatnak.

Varga Mihály pénzügyminiszer közölte, hogy a kormány javaslata alapján 2023. december 31-i továbbra is kedvezményes, 5 százalékos áfakulcs alkalmazható azon új lakóingatlanok értékesítésekor, amelyek 2018. november 1-jén végleges építési engedéllyel rendelkeztek.

Lakásépítés, Kép: publickdomainpictures

Kép: publickdomainpictures

A bejelentés többek közt azért is kulcsfontosságú, mert rengeteg volt a bizonytalansági tényező, és most nyitott kérdésekre kaphatnak válaszokat a beruházók és az ügyfelek egyaránt, ha a javaslatot elfogadják.

Vincze Krisztián hitelközponti vezető arról beszélt, a kedvezményes adókulcs jövő év végéig él, de az drasztikus áremelkedést hozott volna a piacon.

– Mindenkinek kedvező, hogy a kormány időben rendezi a helyzetet. A várható törvénymódosításnak köszönhetően nem lesz hirtelen drágulás az ingatlanpiacon, emellett nőni fog az 5 százalékos adókulccsal elérhető lakások száma – fogalmazott a szakember.

Mint mondta, mostanáig félő volt, hogy a beruházók a kapacitásokat áthelyezték volna a félkész ingatlanokra.

– Sok olyan projektről jöttek volna le 2019 év végéig, amely már a befejezéshez közeledett, hogy más projekteket az 5 százalékos lakásáfához szerkezetkész állapotba hozzák. A határidőt négy évvel kitolták, így nem kell kapkodni, és emiatt extra késések sem lesznek tapasztalhatók az ingatlanok átadásában – tette hozzá Vincze Krisztián.

Kiemelte továbbá azt is, hogy az ügyfelek milliós tételeket spórolhatnak a kedvezményes lakásáfán, a banki finanszírozásban pedig nem kell két különböző áfakulcsot kezelni, ami szintúgy megkönnyíti mindenki életét.

(Forrás: GDN Ingatlanhálózat Hitelközpont)

Kijött a matek, kaszáltak a bérbeadók
Majd’ 6 százalékos hozamot könyvelhettek el az elmúlt egy évben azok, akik kiadási céllal panellakásba fektették a pénzüket. Ez a befektetési forma továbbra is kifizetődő, noha az elérhető hozamok mérséklődnek, még mindig érdemes beszállni – állítjőák a szakértők!

 Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Otthon

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!