túró

alma, gyors, túró, túrós

Almás túrós sütemény

Somogyi Zoltán Max

Se tésztagyúrás, se nyújtás, se szaggatás, csak keverés és kavarás. Ebben a sütiben az a jó – a végeredményen kívül persze -, hogy a tepsi mellett egyetlen edény elég az elkészítéséhez, amiben összekeverjük az alapanyagokat.

Tovább olvasom »
Badacsony, édesség, fahéj, túró

Túrógombóc fahéjas tejföllel – Badacsonyból

László Márta

Ez a recept méltó befejezése egy ünnepi vacsorának. A lágy túrógombócok omlanak szét az ember szájában ezzel a fantasztikus öntettel. Semmiképp sem feledkezz el egy pohár badacsonyi bort is kínálni hozzá! Ezt a különlegességet ugyanis Badacsonyban, egy teraszon ettem, és így együtt nem tudtam eldönteni: a kilátás vagy a gombóc a szebb? A receptet csak Veletek osztotta meg a séf!     

Tovább olvasom »
kelt tészta, lepény, szeder, túró

Szedres lepény

Kandikó Éva

Az érett szedret legjobb frissen fogyasztani. Vitamin- és antioxidáns tartalmának legnagyobb részét a friss gyümölcshús rejti. Jellegzetes, zamatos íze jól illik különböző tejtermékekkel készült ételekbe, gyümölcslevesbe, joghurtba, tejszínhez, süteményekhez.

Tovább olvasom »
körözött, olajbogyó, paprika, piros paprika, túró

Napsugaras körözött

Salamon Csilla

Körözöttet mindenki kóstolt már, a háziasszonyok többsége készített is gyakran, de erre a receptre is igaz, hogy ahány ház, annyi szokás. Az alapvető összetevők megegyeznek a receptekben, de hogy ki hogyan ízesíti a túrót, eléggé egyéni.

Tovább olvasom »
csusza, porc, szalonna, tejföl, túró

Túrós csusza Éva módra

Kandikó Éva

Klasszikus magyar recept, külföldön bajos is elkészíteni, mert a legtöbb környező országban nem készítik azt a fajta túrót, amit mi, magyarok. Legjobb, ha nem a kifőtt tésztára tesszük a hideg túrót és tejfölt.

Tovább olvasom »
baracklekvár, dió, gombóc, ricotta, túró

Diós, kajszis ricotta golyó

Bartek Kata

A ricotta az olasz konyha egyik alapvető alapanyaga, a sajtgyártás mellékterméke. A ricotta alapja ugyanis a sajt készítése során felmelegített tejből visszamaradt savó, amelyet újra felhevítenek, amit ebből leszűrnek, az maga a ricotta.

Tovább olvasom »
cukorbetegség, diéta, édesség, eper, nassolás, túró

Epres túrókrém, a diéta ékköve

Kandikó Éva

Cukorbetegségben is jár az édesség, és a nassolás élvezete, csak nem mindegy, mikor hódolunk ennek, és főleg az nem mindegy, hogy milyen mennyiségben, minőségben visszük be az édességet. Tízórainak, uzsonnának tökéletesen alkalmas ez az édesség, melynek szénhidrát tartalma 20 gramm.

Tovább olvasom »
desszert, pohárkrém, sárgabarack, tavasz, tejföl, túró

Barackos túrókrém

Kandikó Éva

A túró viszonylag olcsó alapanyag, diétákba is remekül beilleszthető, ezerféle sütemény és édesség alapja – gondoljunk csak a Túró Rudira… -, de könnyedén készíthetünk belőle minimális erőfeszítéssel elegáns desszertet is. Elő a turmixgéppel, készüljön a túrókrém!

Tovább olvasom »
egyszerű, túró, túrós

Kavart túrós

Fajcsák Sándorné

Szuper jó, amikor úgy süthetünk süteményt a családnak, hogy utána nem szalad a konyha, és nem kell két órán át mosogatni. Ez a recept egyetlen edényben elkészülhet, és már csak a tepsit kell utána használatba vennünk.

Tovább olvasom »
barack, rétes, túró

Barackos, túrós rétes

Kandikó Éva

A rétes igen népszerű desszert, sajnos szinte mindenki készen kapható réteslapból készíti, ami ugyan érthető, de azért mégis kicsit szomorú, főleg ha arra gondolunk, hogy bármilyen hihetetlen, rétes tésztát nyújtani otthon nem olyan bonyolult ám. De persze spóroljunk az idővel, és inkább kész réteslapból dolgozzunk, mint semmilyenből.

Tovább olvasom »
mák, szénhidrát, teljes kiőrlésű, túró, túrógombóc

Mákos túrógombóc

Bartek Kata

Készíthetjük hagyományos búzadarából is természetesen, de aki szívesen lecserélné azt valami “okosabb” szénhidrátra, használjon teljes kiőrlésű tönköly darát.

Tovább olvasom »
balzsam szósz, eper, gombóc, túró

Túrógombóc eperrel

Kandikó Éva

Az epret a gombóc belsejébe akartam rejteni, de mivel szép nagyszemű gyümölcsök vannak itthon, elvágni nem akartam őket, így inkább külsőleg emelték a túrógombóc fényét. És mivel lusta voltam prézlit pirítani, porcukros tejföllel tálaltam.

Tovább olvasom »
édesség, húsvét, sárgatúró, túró

Sárgatúró

Kandikó Éva

A sárgatúró jellegzetes húsvéti étel, főleg az ország kelet-nyugati felén ismerik és készítik az ünnepen. Ismerkedjünk meg vele, érdemes!

Tovább olvasom »
diéta, egészséges, eritrit, teljes kiőrlésű liszt, túró, zsírszegény

Diétás túrós pite

Bartek Kata

Gondolnád, hogy egy pite akkor is lehet nagyon finom, ha nem finomított fehér lisztből, hanem teljes kiőrlésű tönköly lisztből van? Kata megmutatja, hogy nagyon is lehet finom az egészséges változat is.

Tovább olvasom »
húsvét, pite, spenót, túró, vendégváró

Spenótos, túrós lepény

Kandikó Éva

Tökéletes választás a húsvéti asztalra ez a pite, készen kapható leveles tésztából, üde zöld spenótból és túróból. Előkészíthetjük a vendégek érkezése előtt is, és betehetjük a sütőbe, amikor megérkeznek.

Tovább olvasom »
cupcake, keksz, mascarpone, sajttorta, túró

Sajttorta cupcake

Bartek Kata

Arra gondoltam a hétvégén, hogy jó lenne egy sajttortaféleség, aminek könnyű a kezelése ha mondjuk egy házi buliba viszem, nem kell szeletelni, így született meg a sajttorta cupcake ötlete.

Tovább olvasom »
búzadara, tejföl, tojás, túró

Túrógombóc

Kandikó Éva

Egyszerű és olcsó alapanyagokból is készülhet remek fogás, talán a legjobb példa erre a túrógombóc. Ügyelni kell a dara mennyiségére, ha túl sok, nagyon megkeményíti a gombócunkat. Segít még könnyedebbé tenni a tésztát a felvert tojásfehérje.

Tovább olvasom »
húsvét, lepény, spenót, túró

Spenótos, túrós lepény

Kandikó Éva

Tavasz közeledtével szívesen fogyasztunk minél több zöld növényt, spenótot, medvehagymát, újhagymát, mikor mi jelenik meg éppen a piacon. Ezt a receptet érdemes eltenni húsvétra is, nagy sikerünk lesz vele.

Tovább olvasom »
juhtúró, pogácsa, túró, zabliszt

Juhtúrós zabpogácsa

Bartek Kata

Egy jó pogácsa recept aranyat ér, és ez különösen igaz, ha egy egészséges zabos változatról van szó, ami mondjuk mangalica zsírral készül. Lehetne még mindezt fokozni? Hát én megfejeltem még egy jó adag finom juhtúróval is.

Tovább olvasom »
egészséges, keksz, Rákóczi túrós, túró

Rákóczi túrós mousse

Bartek Kata

Fogadjunk, hogy nem gondoltad, hogy a Rákóczi túróst akkor is elkészítheted, ha nem fogyasztasz fehér lisztet és cukrot? Pedig így van, senkinek sem kell lemondania ezentúl erről az élményről.

Tovább olvasom »
burek, tejföl, tojás, torok, túró, túrós

Túrós burek

Kandikó Éva

A burek török gyökerekkel rendelkező csodaság, honfitársaink leginkább mégis a horvát tengerparton járva ismerkednek meg vele, ettől azt gondolják, odavalósi ez a finomság. Készítik édesen, sósan, minden variációban lenyűgöző.

Tovább olvasom »
metélt, tejföl, túró

Stíriai metélt

Kandikó Éva

Fogadok, hogy sok olvasónk még csak nem is hallott a stíriai metéltről. Pedig igencsak érdemes vele megismerkedni! Könnyű túrós tészta csodálatos édes tejfölös krémben… Van ennél jobb?

Tovább olvasom »
kelt tészta, túró, túrós, túrós batyu, túrós táska

Túrós batyu

Kandikó Éva

Természetesen sokkal egyszerűbb bemenni egy pékségbe, és megvenni a túrós batyut reggelire, de hogy az nem lesz ilyen pompázatos, mint ez, azt garantálom.

Tovább olvasom »
mazsola, réteslap, tejföl, tojás, túró

Vargabéles

Emese Fodor

Egy erdélyi szakácsnő alkotta meg állítólag e receptet, ami valójában tészta a tésztában. Sok túróval, mazsolával, vajjal, tojással készül, alul-fölül réteslap borítja.

Tovább olvasom »
citromhéj, fánk, liszt, sütőpor, tojás, túró, túrófánk

Túrófánk

Kard Éva

A fánkot mindenki szereti, legalábbis én még nem találkoztam olyan emberrel, aki visszautasította volna. Ez a túrófánk pedig végtelenül egyszerű, nem kell keleszteni, mégis a fánkozás szuper élményét adja. Mindenkinek ajánljuk szeretettel Kard Éva receptjét.

Tovább olvasom »
habtejszín, keksz, túró

Mesy szelet

Emese Fodor

Sütés nélküli finomság, mindenféle földi jóval. Túró, tejszín van benne bőven! Ideális sütemény forró nyári napokra, amikor ennénk valami édeset, de a sütőt nem akarjuk bekapcsolni.

Tovább olvasom »
piskóta, torta, túró, zselatin

Túrótorta

Kandikó Éva

Könnyű túrótorta, finom barackkal a tetején, de készíthetjük bármilyen más idénygyümölccsel. Az alapja piskóta, igazából ezzel van egy kevés munka, de minden fáradságot megér.

Tovább olvasom »
kakaós csiga, reggeli, túró, vasárnap

Kakaós csiga, a kedvenc vasárnapi reggelink

Kandikó Éva

Nem a klasszikus, leveles tésztás, hártyákra szedhető fajta, de ez semmivel sem rosszabb annál. Ami vitathatatlanul mellette szól, az a gyors elkészülési idő, amivel ez a csiga dicsekedhet, és a könnyű tészta, ami szintén sajátja. Egy vasárnap reggel még ha viszonylag későn szédül is ki az ember az ágyból, simán elkészíthető, maximum egy óra múlva lehet reggelizni, gyorsabbak ugyanezt megugorhatják 40 perc alatt is. Hideg tejjel igen jó indítása a vasárnapnak.

Tovább olvasom »
cérnametélt, desszert, erdélyi konyha, második fogás, túró, Vargabéles

Vargabéles

Kandikó Éva

Az erdélyi konyha klasszikus szereplője a vargabéles, de nem volt túl nehéz megszeretnie a magyaroknak sem. Használjunk minőségi alapanyagokat, ha tehetjük a túrót és a cérnametéltet is inkább őstermelőtől vegyük a piacon, mint hipermarketben. A mazsola jelenléte kérdéses, sokan nem szeretik, azok hagyják ki nyugodtan, bár én magam mazsolaimádó vagyok, ebben az esetben követem a minél több, annál jobb elvet. A citromhéj is lényeges alkotóelem, bármilyen elhanyagolhatónak is tűnik.

Tovább olvasom »
diétás, egészséges, nass, túró, zeller

Zellerszár túrókrémmel töltve

Kandikó Éva

Tökéletesen alkalmas az éhség azonnali elűzésére anélkül, hogy kalória százakat vennénk magunkhoz, vagy teletömnénk magunkat valami  azonnal kéznél lévő péksüteménnyel. Nem mondom, hogy nálam mindig így néz ki egy előétel, mert hazudnék, nem mindig díszítem így fel, pedig kéne. Amíg pepecseltem vele, az étvágyam is kicsit csökkent, és őszintén szólva jobban esik egy ilyen szépen tálalt nassot megenni, mint csak a konyhapult mellett állva rágcsálni a zellerszárakat.

Tovább olvasom »