Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2018. június 23. 17:45 | PP-Eletforma

ÁGYBAVALÓ

Rosszul éltek? Gerincsérv lehet belőle!

A túlterheltség, az alváshiány és a krónikus stressz komoly gerincpanaszokat okozhat. A pszichés feszültség jelentős hatással van a mozgásrendszerre és az izmok tónusára; ha valaki nem képes kezelni egy tartósan fennálló élethelyzetet – például egy rossz párkapcsolatot – akkor a testben kialakított biomechanikai változások jelentős tényezők lehetnek a különböző mozgásszervi fájdalmak, idővel degenerációk kialakulásában – állítja Bene Máté gerincspecialista, fizioterapeuta.

Veszekedő pár az ágyban, Kép: pixabay

Veszekedő pár az ágyban, Kép: pixabay

Ha egy lelki trauma tartósan fennáll, a test egy evolúciós minta szerint reagál: a nyak és a vállizmok megfeszülnek, a medence előre helyeződik, a gerinc egészségét nyújtó élettani görbületek elsimulnak. A fejlődésünk során különböző élethelyzetekben (például menekülés vagy harc során) ezt a reakciót folyamatosan kioltottuk, azonban a modern környezet erre már ritkábban ad lehetőséget. Sokszor a feszültségeink forrása tartósan jelen van az életünkben – iskola, főnök, diszfunkcionális kapcsolat, stb. –  így az izmok fokozott tónusa, valamint a gerinc helytelen tartása állandósul, ami később konkrét forrásai lehetnek mozgásszervi tüneteinknek.

– Nemcsak az olyan egyszerű tényezők csökkentik jelentősen a krónikus stresszt, ezzel együtt pedig a tüneteket, mint például az alvás vagy a sportolás, de a pszichés faktorok szerepe is óriási a gyógyulásban. Fontos a megfelelő „megküzdési stratégia”, azaz a stressz-feldolgozás képességének kialakítása. Ilyenkor nemcsak tüzet oltunk, hanem megoldjuk a probléma okát is – tette hozzá Bene Máté gerincspecialista, fizioterapeuta.

7+1 gerincvédő tipp – különösen, ha irodában dolgozol!
Hátfájás, nyakfájás, nyaki mozgás korlátozottsága – ezek lehetnek az egészségtelen testtartás következményei. Fontos odafigyelnünk gerincünk egészségére még akkor is, ha munkánk révén egész napos ülésre, számítógépes munkavégzésre kényszerülünk, hiszen a hanyag testtartás hosszú távon nemcsak hátfájdalmat, de nyaki és deréktáji problémákat is okozhat.

A gerinc szempontjából elhanyagolható, hogy egy pszichés feszültséget okozó tényező, vagy egy helytelenül beállított munkahelyi szék terheli-e túl a gerincet, a rendszer helyreállítását mindenképp fizikai gyakorlatokkal célszerű kezdeni. A gerincspecialista szakértő kiemelte, hogy megoldást jelenthet az autodekompressziós terápia, ahol a terapeuták minden korrekciós mozdulat okáról és értelméről pontosan, érthetően tájékoztatják a betegeket, amely már önmagában nagyban javítja a terápia hatékonyságát.

(Forrás: porckorong.hu)Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!