Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2018. március 07. 11:00 | PP-Eletforma

VESZÉLYES FÜRDŐSZOBA

Félünk, de inkább meghalunk?… Jaj, ne!

13 százalékkal több szén-monoxid-mérgezéses beteget regisztráltak 2017-ben, mint korábban – adta hírül az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A tragédiák minden második alkalommal a fürdőszobában, toxikózis miatt következtek be. A legfrissebb kutatások szerint a magyarok 80 százaléka fél a szén-monoxid-mérgezéstől, de csak tízből ketten tartanak otthonukban szén-monoxid-érzékelőt.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szerint a halálos kimenetelű események száma  csökkent.

– Ez összefüggésben áll azzal, hogy egyre több otthonban szerelnek fel CO-érzékelőt, mely még idejében, nagyon kis mennyiségű szén-monoxid-koncentráció esetén beriaszt, így a megfelelő teendőkkel, köztük a hatóságok értesítésével, elkerülhetők a halálos kimenetelű balesetek – magyarázta Patonai Roland, az egyik ismert szerelvénybolt épületgépészeti áruházlánc tulajdonosa.

Kémény, Kép: újHÁZ Centrum

Kép: újHÁZ Centrum

Kutatásukból kiderült az is, hogy a magyarok 80%-a tart a mérgezéstől, és csak tízből ketten gondolják úgy, hogy időben felismernék, ha CO-szivárgás lenne otthonukban. A megelőzéshez szükséges ismeretek hiányát jól mutatja, hogy minden tizedik ember hiszi azt, hogy szúrós szagáról felismerné az egyébként színtelen, szagtalan gázt!

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetője kiemelte: fontos, hogy legalább a mérgezés tüneteivel tisztában legyünk!

-Ha fejfájás, émelygés, hányinger, szédülés lép fel, esetleg a család több tagja is rosszul van, és az épületben fennáll a CO-szivárgás esélye, akkor érdemes mindenképp azonnal szellőztetni, segítséget hívni, és szakemberrel ellenőriztetni a szén-monoxid mértékét! –

Érdekes, hogy a tízből csak kilencen tudták, hogy a fejfájás a mérgezés egyik első tünete, az aluszékonyságot, hányingert viszont már csak háromból ketten jelölték meg – derült ki a Szerelvénybolt Kft. kutatásából.

Ha felépül végre a házunk… – mit gondoltok, mennyi lesz az áfa?
Igen érdekesen alakult Budapesten az ingatlanpiac, a lakásvásárlók egyik szeme sírt, a másik nevetett az év végén. Hosszú évek óta nem látott számú új építésű lakás között válogathattak, de közben egy év alatt 70 ezer forinttal szökött fel az átlagos négyzetméterár a fővárosban. Lehetne mondani: aki késlekedik, ráfizet, de a vásárlók mielőtt lecsapnának egy jó vételre, számoljanak vele, hogy nemcsak a lakások száma és ára emelkedik, hanem a kockázatok is!

 Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!