Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. december 05. 08:00 | PP-Eletforma

BIZONYOS NAPOKON

7 tipp a piros betűs napokra

A menstruáció idején a higiénia még jobban felértékelődik, ilyenkor szükséges fokozottan ügyelnünk intim területeink tisztántartására. Dr. Supák Dorina, a Neutromed szülész-nőgyógyász klinikai orvosa egy csokorba gyűjtötte azon tippjeit, amelyek megfogadásával minimálisra csökkenthető a diszkomfort érzés a piros betűs napokon.

  1. A higiénia megőrzése és a fertőzésveszély minimalizálása érdekében a tampont vagy a betétet tartsuk egy kis neszeszerben, elkülönítve az egyéb használati tárgyaktól, mint például  kulcscsomó, mobiltelefon, vagy pénztárca.
  2. A szappanok és tusfürdők megboríthatják az intim területek egyensúlyát és lúgos irányba tolhatják el a pH-t, növelve a fertőzésveszély kialakulásának lehetőségét. Menstruáció alatt viszont kiemelten fontos a napi többszöri tisztálkodás. Ha nem is minden alkalommal nyílik rá lehetőség, legalább naponta egyszer használjunk a menstruáció idején alkalmazható intim mosakodót.
Kiemelten fontos a napi többszöri tisztálkodás Kép: Pixabay

Kiemelten fontos a napi többszöri tisztálkodás Kép: Pix

 

3. A menstruáció ideje alatt a hormonváltozások miatt erősebben verejtékezhetünk, dezodorok használata mellett is észlelhetünk testszagot. A meleg vizes zuhany tisztító, frissítő hatása mellett még az ilyenkor gyakran jelentkező hasi görcsöket is enyhítheti.

4. A tampon és betéthasználat előtt illetve után értelemszerűen mossunk kezet, menstruációnk erősségétől függően 2-4 óránkénti cserére lehet szükség, amely során töröljük át magunkat intim törlőkendővel.

 

pH érték
Az intim területek kortól és hormonszinttől függően 3,5-5,5 közötti pH-értékkel rendelkeznek. Kémhatásuk azonban könnyen felborulhat például sportolás, stressz, terhesség, menstruáció vagy menopauza esetén.

5. A nehéz napokon műszálas fehérneműk helyett használjunk pamutból készültet, jobb szellőzést biztosít és kényelmes is. Plusz egy érv a pamut fehérnemű mellett: a betét sokkal stabilabban rögzíthető, kevésbé tud elmozdulni, mintha például selyem anyagra helyezzük.

6.Ne irrigáljunk, vagyis ne öblítsük át a hüvelyt! Az öblítés hatására az önmagát fenntartó egyensúly könnyebben felborul, a Lactobacillusok száma csökkenhet, kimosódnak a hüvelyből, teret engedve a patogén kórokozóknak .

7.Ha uszodába vagy wellneszezni megyünk, használjunk tampont, amelyet azonnal cseréljünk ki a medencetérből való távozást követően és lehetőség szerint mihamarabb zuhanyozzunk le intim mosakodó és tiszta törülköző használatával.

Így mosakodj intim tájaidon
A nők ápoltságához hozzátartozik az intim területek tisztán tartása is. Bár a hüvelynek van öntisztuló tulajdonsága, a külső nemi szervet szükséges naponta legalább egyszer megmosni. De miként használjuk az intim mosakodókat, melyiket válasszuk, és honnan tudjuk, hogy nem megfelelő termékre esett a választásunk? A Neutromed szakértője segít eligazodni.

 Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!