Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. november 15. 13:00 | PP-Eletforma

SZAKÉRTŐI TANÁCS

Így mosakodj intim tájaidon

A nők ápoltságához hozzátartozik az intim területek tisztán tartása is. Bár a hüvelynek van öntisztuló tulajdonsága, a külső nemi szervet szükséges naponta legalább egyszer megmosni. De miként használjuk az intim mosakodókat, melyiket válasszuk, és honnan tudjuk, hogy nem megfelelő termékre esett a választásunk? A Neutromed szakértője segít eligazodni.

Fontos, hogy az intim higiénia már kisgyermekkortól szerves részét képezze a mindennapoknak. A hüvely anatómiailag is a fertőzés lehetőségének kitett terület, hiszen a vagina és a végbélnyílás közel helyezkednek el egymáshoz. A bélben található baktériumok a hüvelybe jutva panaszokat okozhatnak, ezért fontos hogy a WC-papírt mindig hüvelytől távolodva használjuk a flóra felborulása, valamint a súlyos nőgyógyászati szövődmények megelőzése céljából.

Női popó és lábak, Kép: pexels

Kép: pexels

– Elsősorban az édesanyák feladata az, hogy megtanítsák gyermekeiknek a tisztálkodás alapjait, különös figyelmet fordítva a nemi szervek környékére, ha azonban bármiben is elbizonytalanodnak, bátran kérjenek segítséget a védőnőtől, a gyermekorvostól vagy a nőgyógyásztól – hívja fel a figyelmet Dr. Supák Dorina szülész-nőgyógyász klinikai orvos. Serdülőkortól kezdve érdemes a lúgos szappanok és tusfürdők helyett intim mosakodókat használni, de szigorúan a szeméremtest külsőleg történő tisztítására alkalmazzuk ezeket, a hüvelybe semmiképpen se juttassuk.

– Amennyiben a hüvelybe kerül, megboríthatja annak egyensúlyát, melynek következtében a Lactobacillusok száma csökkenhet, a fertőzésveszély pedig ezzel párhuzamosan nőhet – emeli ki a szakértő.

Az intim mosakodók használata nagyon egyszerű. Nincs más dolgunk, mint egy keveset a tenyerünkre tenni, felhabosítani, majd használat után az intim területeket folyó vízzel alaposan leöblíteni. Napi egyszeri használat ajánlott, de amennyiben lehetőség van rá, érdemes székletürítést követően is langyos vízzel tisztálkodni. Túlzásba sem szabad vinni az intim higiéniát, kerüljük a mosakodók napi egy-kettőnél több alkalommal történő használatát, és az irrigálást, vagyis a hüvely átöblítését is.

Onnan tudhatjuk, hogy a számunkra megfelelő terméket használtunk, hogy mosakodást követően semmilyen zavaró tünetet, viszketést, irritációt nem észlelünk, egyszerűen csak jól érezzük magunkat a bőrünkben.

Hölgyeim, figyeljünk magunkra!
Az intim területek pH-értéke a nőknél rendkívül könnyen felborulhat. A stressz, a menstruáció, a sport hatására a normális értéktől jelentősen eltolódhat, melyet az életkori sajátosságok okozta hormonális változások, így a nővé válás, a terhesség vagy a menopauza tovább fokozhat.

– Intim tájékon észlelt diszkomfort esetén a termék alkalmazását hagyjuk abba, amennyiben az előbb említett panaszok, a viszketés, az irritáció nem múlnak, esetleg fájdalom lépne fel, vagy bővebb kellemetlen szagú és színű hüvelyi folyás jelentkezne, kérjük kezelőorvosunk segítségét – hívja fel a figyelmet Dr. Supák Dorina, a Neutromed szakértője.

Az intim területek kortól és hormonszinttől függően 3,5-5,5 közötti pH-értékkel rendelkeznek. Kémhatásuk azonban könnyen felborulhat például sportolás, stressz, terhesség, menstruáció vagy menopauza esetén. Az intim mosakodók között megtalálható az érzékeny bőr számára kifejlesztett gél mellett frissítő, hidratáló hatású, valamint szappan- és színezékektől mentes változat is.Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!