Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2018. július 16. 14:45 | László Márta

Osztályelső jegeskávé

Igényel némi előkészületet, türelmet és merészséget a tökéletes jegeskávé elkészítése, az eredmény azonban megéri a fáradozást. Az ismert nemzetközi kávéházlánc most megoszt pár apró trükköt arról, hogyan készíthetünk különleges kávés frissítőt, válaszul a nyári hőségre.

Tauzer Gábor, a nemzetközi kávéházlánc kávémestere és jegeskávé-specialistája szerint a tökéletes jegeskávé elkészítése a kávé kiválasztásánál kezdődik. Hidegen fogyasztásra az afrikai kávék a leginkább alkalmasak, mert élénk és zamatos ízük a hűlés alatt bontakozik ki, citrusos aromájuknak köszönhetően pedig ízesítés nélkül is remek frissítők. Kenya ízvilága tökéletesen passzol az elvárásainkhoz.

Ice-Coffee, Kép: Starbucks

Kép: Starbucks

A kávéfőzésnél fontos figyelembe venni, hogy a jéggel hűtéskor jelentős mennyiség extra víz kerül a kávéba, így a megszokott ízélmény eléréséhez dupla erősségű kávéval számoljunk. A vizes íz elkerülése érdekében a tejeskávé szerelmesei előzetesen jégkockatartóban lefagyasztott tejkockákra is csorgathatják a kávéjukat. Amennyiben időnk engedi, érdemes kipróbálni a hideg áztatással készülő kávét is, amit elkészülte után szintén lefagyaszthatunk jégkockatartóban.

A jegeskávét kínálhatjuk desszert helyett egy gombóc vaníliás vagy csokoládés jégkrémmel, tejszínhabbal díszítve, de érdemes kipróbálni limonádéként is. Egy közepes pörkölésű, citrusos ízvilágú kávéhoz ugyanis, mint amilyen például a kenyai ízvilág, remekül illenek a kesernyés és fanyar déligyümölcsök, a grépfrút, a narancs vagy a citrom. A gyümölcsök savanykás íze előhozza a kávé csokoládés jegyeit, így a bátor kísérletezőknek egy üde nyári frissítő lesz a jutalmuk. Azoknak, akik még idegenkednek a citrusos ízvilágú kávéktól, a nyári hőségben a dél-amerikai csokoládés, diós ízjegyekkel rendelkező kávékat ajánljuk. Ezek Columbiából érkeznek.

Cold Brew készítése házilag

Hozzávalók 200 ml kávé elkészítéséhez:

  • 1 zárható tetejű félliteres üvegedény (befőttesüveg vagy french press)
  • 4 evőkanál durvára őrölt kenyai vagy columbiai kávé
  • 200 ml tisztított szobahőmérsékletű víz
  • papír kávéfilter (dugattyús kávéfőző esetén elhagyható)

    Columbia, Kép: wikimedia

    Columbia, Kép: wikimedia

  • üvegkancsó

Elkészítés:

Tegyük a kávét az üvegedénybe, öntsük fel a tisztított vízzel, zárjuk le az üveget, és helyezzük a hűtőbe 20 órára. Ezután papírszűrőn töltsük át egy üvegkancsóba, majd az elkészült italt ízesítés nélkül vagy egy kis tejszínnel, esetleg vanília- vagy madártejízű fagylalttal krémesítve fogyasszuk.

Kávés limonádé házilag

Hozzávalók 500 ml kávés limonádé elkészítéséhez:

  • 3 adag presszókávé (kb. 150 ml) minőségi afrikai kávéból
  • 1 grépfrút
  • 200 ml frissen facsart narancslé
  • 300 ml tisztított víz
  • jég
  • üvegkancsó

Elkészítés:

Hámozzuk meg a grépfrútot, vágjuk kockákra, majd a jéggel összekeverve tegyük az üvegkancsóba. Öntsük rá az édes, frissen facsart narancs levét, csorgassuk rá a kávét, majd öntsük fel vízzel. Mielőtt poharakba töltjük, keverjük el, hogy az ízek egyenletesen eloszoljanak.

Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:



Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!