Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2018. január 07. 15:00 | László Márta

Ostkaka – svéd sajttorta

A svéd ostkakának semmi köze az angol sajttortához – írja Anna Brones nemrég magyarul is megjelent Lagom című könyvében. Ez a régi recept a tejgadazdaságokról ismert Småland vidékéről származik, és hagyományosan úgy készül, hogy a tejet tejoltóval keverik össze. Újabban már túrót is használnak a modern változatokhoz. Az eredmény egy tojásos sütemény, erős sajtos ízzel. Hagyományosan tejszínhabbal és hjortonsylttel, vagyis mocsári szederből készült lekvárral tálalják. Az édes lekvár kontrasztot képez a sajt ízével, hasonlóan ahhoz, amikor a körte mellé kéksajtot tálalunk. Egy kis lime-lével meglocsolva is finom.    

Ostkaka, Kép: wikimedia

Kép: wikimedia

Hozzávalók egy tortához:

A tálaláshoz:

  • tejszínhab
  • levár

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 175 °C-ra (gázsütőn ez a négyes fokozat). Egy tálkában habverővel keverjük el a tojásokat a mézzel, majd adjuk hozzá a többi “alkatrészt”, és keverjük addig, amíg teljesen egynemű lesz. Vajazzunk ki egy sütőedényt, és öntsük bele a tésztát. Süssük 35-40 percig, amíg mély aranybarna színe lesz. Hagyjuk kicsit hűlni, majd tálaljuk tejszínhabbal és mézzel. Teljesen hidegen is kínálhatjuk! Jó étvágyat!

Sajttorta narancs eszenciával
Egy jótékonysági sütiárverés egyik sztárja volt ez a könnyű, aromás sajttorta, amiben egészséges alapanyagok adnak egymásnak randevút. A narancsos öntetet nem érdemes elhagyni mellőle.

 

kulcsszavak:


Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Legfissebb receptjeink

nyár, padlizsán, panírozás, újkrumpli

Püspöklila padlizsán rántva

Ezt a zöldséget Délkelet-Ázsiában már több ezer évvel ezelőtt termesztették. Gazdag ásványi sókban, illetve A- és C-vitaminban.

Tovább
grill, kert, olaj, paradicsom

Sült paradicsomom grillpartihoz

Ezt a vicces kis grillkoronát először készítettem, de nagyon cuki! A sütés alatt lassan kinyílik a paradicsom! Isteni!

Tovább
fogyókúra, karalábé, sütő, vitamin

Egyszerű francia karalábém

A vadkáposztaként is ismert zöldség nem túl szép, de annál hasznosabb! Fogyókúrázóknak egyenesen mennyei! Edd nyersen is!

Tovább

Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!