Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. november 28. 18:00 | Pammer Lívia

Gőzgombóc Jolán mama receptje alapján

Ha megkérdezi valaki, hogy mi volt gyerekkoromban a kedvenc ételem, ez jut legelőször az eszembe. Az étel alapja egy édes kelt tészta, ami gyakorlatilag a gőzben fő meg. Készítik töltve, vagy magában. Mikor Jolán mama készítette, mind a négy unokája körülötte lábatlankodott, és várták, mikor szedi ki az első gombócokat a fazékból.

Hozzávalók :
60 deka liszt
2 evőkanál cukor
2-2,5 dl tej
4 deka friss élesztő
1 citrom reszelt héja
5 deka teavaj
egy egész tojás

A vanília mártáshoz :
1 csomag vaníliás puding
egy vanília rúd kikapart belseje
1 liter tej
cukor

A szóráshoz darált mák vagy darált dió, mellé kínálva szilva vagy sárgabarack lekvár.

Elkészítés:

A langyos tejbe belekeverjük a cukrot, majd az élesztőt ebben felfuttatjuk. A lisztbe a felfuttatott élesztőt és a többi alapanyagot összeöntjük, majd sima, nem kemény és nem ragacsos tésztát dagasztunk. Meleg helyen kilisztezett kelesztőtálban duplájára kelesztjük. Mikor a tésztánk kellőképpen megkelt, deszkára borítjuk és kisebb darabokra vágjuk. Nekem ebből az adagból 9 darab gombócom lett. Ezeket a darabokat kézzel finoman gombóc formára igazítjuk, majd konyharuhával letakarjuk. Ekkor egy nagyobb méretű lábas aljába vizet öntünk, erre ráteszünk egy kinyitható zöldségpárolót, amit kenjünk át zsírral, hogy a gombócok ne ragadjanak le. Ha a víz elkezd forrni, 3 darab gombócot a párolóra teszünk, egyenlő távolságra egymástól, és fedővel lefedve 15 percig főzzük. Minden adag után pótoljuk újra a vizet, és kenjük át a párolót zsírral.

A vaníliás mártást így készítjük: én most vaníliapudingot főztem vanília rúddal, cukorral kissé
folyósabbra. De készülhet mellé vaníliasodó is, vagy csak simán lekvárral és dió vagy mákszórással is tálalhatjuk.

Lívia receptjeit itt találjátok.

Túrógombóc zabpehellyel, Kép: Kandikó Éva

Kép: Kandikó Éva

 

 

Inzulinrezisztenseknek és cukorbetegeknek kerülniük kell a fehér lisztet, darát, de egy kis leleménnyel azok is lecserélhetők okos szénhidrátokra. Íme egy egészséges, finom recept gombócra hangolva. Receptért kattints a képre!



Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Legfissebb receptjeink

Columbia, hűsítő, jegeskávé, Kenya, trükk

Osztályelső jegeskávé

Igényel némi előkészületet, türelmet és merészséget a tökéletes jegeskávé elkészítése, az eredmény azonban megéri.

Tovább
aludttej, citrom, hűsítő, nyár

Limonádés aludttej

Nos, ebben a melegben pont itt az ideje, hogy felidézzem Nektek gyermekkorom kedvenc hűsítőjét!

Tovább

Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!