Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2018. december 02. 14:45 | Somogyi Zoltán Max

Karácsonyi mézes fűszerkeverék

Tudom hogy ilyet többféle változatban is meg lehet vásárolni. De azért ha összeállítunk, egy, a saját ízvilágunkat, ízlésünket tükröző keveréket, és ezt használjuk, az azért más. A másik fő indok, hogy a készen vásárolt fűszerkeverékek hordozó anyaga (fő összetevője) a cukor. Hogy milyen cukor, és mondjuk milyen vanillin (aroma), az meg egy másik kérdés. Ezért készített Max inkább egy saját összeállítást. Erős, aromás keverék lett, olyan angol stílusú, karakteres ízekkel. Többször és többen is kipróbáltuk, és szinte mindenkit megfogott az illata. Így karácsony előtt a barátaidat is meglepgheted vele! Csak egy csinos kis doboz vagy szalagos zacskó kell hozzá.  

Karácsonyi mézes fűszer, Kép: Somogyi Zoltán Max

Kép: Somogyi Zoltán Max

Miből is készült:

– szárított, cukrozott citrushéjak, porrá zúzva
fahéj, szerecsendió, ánizs
gyömbér, szegfűszeg
szegfűbors, rózsabors
– karadamóm, koriander
– saját készítésű vaníliás cukor
– és nagyon pici kakukkfű és (zöld-citromos) só

Elkészítés: 

A darabos összetevőket porrá zúztam, majd elkészítettem egy alapot, azokból a fűszerekből, amit fontosnak éreztem, tettem 1-1 egységnyit, a mellékízekből pedig fél-fél egységnyit, majd összekevertem jó alaposan a késes aprítóban, és utána jött az utóízesítés. Nem írtam fel a pontos mennyiségeket, mert lehet hogy a következő adagnál más ízeket fogok erősebbre keverni.

Tetszés szerint dúsíthatjuk (por) cukorral, én csak keveset tetettem bele, így könnyebb felhasználni.

Fedeles kis üvegben, celofán zacskóban hasznos gasztro-ajándék.

Jó kísérletezést kíván: Max

Kuglófom, avagy az osztrák konyha mennyei desszertje
Kuglófok, Kép: László Márta

Kép: László Márta

Aki erre a fotómra ránéz, rögtön tudja, merre jártam! Igen, ez Ausztria. A német ROTO cég grazi nemzetközi sajtótájékoztatóján ezt is felszolgálták a délelőtti kávéhoz. Hozzá stájer alma és körte járt, igazán mennyei. Az osztrákok szerint a kuglóf saját specialitásuk, bár a babérokért a rómaiak és a franciák is ácsigóznak. Egy biztos, Ferenc József császár élt-halt a mazsolás változatért, … és minden más óbécsi sütiért. Remek recept adventre vagy karácsonyra is!

Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!