Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2018. november 25. 14:45 | László Márta

Kuglófom, avagy az osztrák konyha mennyei desszertje

Aki erre a fotómra ránéz, rögtön tudja, merre jártam! Igen, ez Ausztria. A német ROTO cég grazi nemzetközi sajtótájékoztatóján ezt is felszolgálták a délelőtti kávéhoz. Hozzá stájer alma és körte járt, igazán mennyei. Az osztrákok szerint a kuglóf saját specialitásuk, bár a babérokért a rómaiak és a franciák is ácsigóznak. Egy biztos, Ferenc József császár élt-halt a mazsolás változatért, … és minden más óbécsi sütiért. Remek recept adventre vagy karácsonyra is!     

Kuglófok, Kép: László Márta

Igazi osztrák tízórai, Kép: László Márta

Hozzávalók: 

 

Elkészítés:

Keverd habosra a vajat a tojássárgájával, majd a porcukrot is add hozzá. Keverd tovább, amíg teljesen krémes lesz az állaga. Most jöhet hozzá a reszelt citromhéj és a vaníliás cukor. A kristálycukorral verj kemény habot a tojások fehérjéjéből. Keverd össze a sütőport a liszttel. Lassan öntsd hozzá a tejet, majd a massza felét keverd hozzá a tojássárgás-vajas-porcukros krémhez. Most jön a nagy truváj, mert innenetől felváltva adagold a masszához a felvert tojásfehérjét és a lisztkeveréket, de most már csak lazán keverd, nehogy a hab megtörjön.

Jól vajazd ki a kuglófformádat. Öntsd a tészta nagyobb részét bele. A többihez jöhet az átszitált kakaópor, a rum, és ezt is öntsd rá a már formában lévő masszához. Légy óvatos, az egész csak félig töltse meg a kuflófsütőt! Most kapd elő kedvenc fakanaladat, fordítsd meg, mert a vékonyabb felére lesz szükséged. Tegyél vele egy-két kört vagy hullámvonalat, hogy a kakaós rész kissé elvegyüljön az egészben. 170 fokon 50-55 perc alatt süsd készre. Tűpróbával ellenőrizheted az eredményt! Ha kész, borítsd deszkára, és ha már kihűlt szórd meg vaníliával ízesített porcukorral! Egy jó kávé, ünnepi hangulat, esetleg egy pohár tokaji! Egy délutáni traccsparti felelmő pillanata lehet! Egyszerűen feledhetetlen! Jó étvágyat!

Sonkakrémleves Stájerországból, csak Nektek!
Valójában egy zöldséglevesről beszélünk, amiben egy-két szelet, nem füstölt, hanem pármai tipusú, vagyis szárított sonka kerül, amit Auersbachban készítenek óriási sikerrel. A tejszín és a schnidling szinte előírás, ám a marhachips rátördelve egyszerűen mennyei! Ez utóbbira kiszáradt sonkavégek is tökéletesek! Ne lepődj meg, ismételhető otthon is!


Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Legfissebb receptjeink


Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!