Facebook hozzászólás
384

Kijött a matek, kaszáltak a bérbeadók

Majd’ 6 százalékos hozamot könyvelhettek el az elmúlt egy évben azok, akik kiadási céllal panellakásba fektették a pénzüket. Ez a befektetési forma továbbra is kifizetődő, noha az elérhető hozamok mérséklődnek, még mindig érdemes beszállni – állítjőák a szakértők!

Sokan azért szeretnek ingatlanba fektetni, mert így látják leginkább védettnek megtakarításukat az inflációtól. Az ingatlanárak emelkedése egyelőre bizonyosan ellensúlyozza a pénz értékvesztését. A bérbeadással pedig az egyéb megtakarítási formákat érezhetően meghaladó hozamokat is el lehet érni.

Óhegyi lakótelep, Újhegyről, Kép: wikipedia
Óhegyi lakótelep, Újhegyről, Kép: wikipedia

– Az átlagosnál nagyobb hozam érhető el egy ilyen befektetéssel. Még mindig érdemes beszállni, noha az elmúlt évben jócskán emelkedtek a lakásárak – mondja Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. Szerinte akár kis induló tőkével is megéri belevágni, mert a kamatszínvonal továbbra is kedvező, a fix kamatozású lakáshitelek pedig kiszámíthatóvá teszik a törlesztést.

Kisebb kezdőtőkével ideális befektetési célpontot jelentenek a nagyvárosi panellakások. Különösen azok, amelyeket már leszigeteltek, nyílászáróikat és a fűtőtesteiket kicserélték, egyedi mérőórával látták el és belülről is felújították. Ezek a lakások nagyon jól kiadhatók.

Eladó a Dunakanyar, de kinek?
Mintha kimaradtak volna az utóbbi évek nagy ingatlanpiaci szárnyalásából a Dunakanyar települései. Szentendrétől északra, Visegrád irányában, a 11-es út mentén kis túlzással minden ház eladó – még sincs nagy mozgás. Pedig akad rejtett kincs is!

Az ország nyugati részében – ahová jellemzően munkavállalás céljából érkeznek az emberek –, a panelek ára viszonylag magas. Győrben az átlagos panellakás négyzetmétere egy év alatt 40 ezer forinttal drágult, és mostanra elérte a 282 ezer forintot, míg Sopronban a drágulás „mindössze” 32 ezer forint volt, így már 292 ezer forintos négyzetméterárakat regisztráltak. Ezekben a városokban egy átlagos, 52 m2-es panellakás ma már 14,7-15,2 millió forintba kerül. A nemzetközi iparvállalatok által kedvelt városokban szintén nagyon keresettek a panellakások: a székesfehérvári panelárak elhúztak a győri és a soproni társaik mellett, mert ott már jellemzően 297 ezer forintba kerül egy négyzetméter, míg a Mercedes hazai fellegvárának számító Kecskeméten 277 ezer.

Drágák, de mihez képest?
Kétarcú a fővárosi lakáspiac: egyrészről a budapesti lakásárak még mindig csak a régió középmezőnyébe tartoznak, bár ötödik éve kitartóan emelkednek. Másrészről egyre több vevő szemléli elképedve az árakat, mert azokat a saját jövedelméhez viszonyítva nagyon magasnak találja.

A győri panelárakat a debreceniek hajszálnyival megelőzik, vélhetőleg a sok hazai és külföldi egyetemi hallgató, valamint a városba áramló sok munkavállaló hajtja fel a keresletet. Így egy panellakás négyzetméterára immár eléri a 284 ezer forintot (vagyis egy év alatt 48 ezer forinttal lett drágább). Debrecenben tehát 14,8 millió forintért vehető meg az átlagos, 52 m2-es lakás. Ugyanez Pécsett 10,7 millióba kerül (vagyis a két város közötti különbség a tavalyi 2,5 millió forintról 4 millió forintra növekedett). Debrecenben rövidesen megkezdődik az autógyár építése, majd pár év múlva beindul a termelés is – ez nyilván kedvezően hat a lakások iránti keresletre is. Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a legtöbb megyeszékhelyen (így Debrecenben is) belátható időn belül jelentős mennyiségű újépítésű lakás kerül piacra, vagyis nőni fog a lakáskínálat. Ezért érdemes minél előbb lépni!

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!