Facebook hozzászólás
178

Zsákban hozzák a meleget… és a bajt is?!

Ha itt a tavasz, akkor három férfinév biztosan mindenkinek eszébe jut, mégpedig Sándor, József és Benedek, akik a néphagyomány szerint zsákban hozzák a meleget. De mit kell tudnunk a tavasznyitó hagyományról, és mennyire szerencsések az életben az említett férfinevek tulajdonosai?

Már virágoznak a mandulafák is – Kép: MTI

Ha március elején felmelegedett az idő, akkor nyáron is sokáig élvezhettük a meleg időjárást. Ha azonban esett, akkor rövid, hűvös és csapadékos nyár volt várható. De nézzük, milyen szokások és hagyományok jellemzik a meleg időjárásért felelős férfiakat!

Sándor napja – március 18.
A tapasztalatok szerint ez az első igazán meleget hozó nap, ami véget vet a fagyos télnek, és kezdetét veheti a termékeny tavasz. Sokan ezért úgy tartották, hogy „ha Sándor napján szép az idő, jó termés várható”. A hagyomány szerint ezen a napon engedték ki először a méheket, és ha a méhek kiültek a kas vagy a kaptár peremére, akkor sokáig jó idő következett. a Groupama Garancia Biztosító Sándorokkal kapcsolatos adatai a néphiedelemmel ellentétben nem sok jóról árulkodnak. A társaság ugyanis összesen 1523 kárbejelentést regisztrált Sándor nevű ügyfelekkel 2013-ban, és ezzel a számmal ők a hatodik legtöbb kárt bejelentők a casco, lakás- és gépjárműfelelősség-biztosítás tekintetében. A leggyakoribb balesetek lakásbiztosítással összefüggésben történtek – összesen 1403 kárbejelentéssel –, így a Sándoroknak kifejezetten érdemes figyelniük magukra otthon és lakókörnyezetükben!

József napja – március 19.
A három jeles nap közül a szokásokat és hiedelmeket figyelembe véve József napja a leggazdagabb. E nap szorosan összefügg a madarakkal is, ugyanis a fecskék és a gólyák is ebben az időszakban érkeznek vissza otthonukba, és a megfigyelések szerint József napján szólal meg az évben először a legtöbb madár. A hagyomány úgy tartja, hogy azért, mert Szent József kiosztotta a sípjaikat. A szólás szerint még a fű is ezen a napon kezd el nőni „József napja után már kalapáccsal sem lehet visszaverni a földbe”. A legnépszerűbb hiedelem, hogy ha József napján szivárványt látunk az égen, akkor színeiből és erejéből a termés mennyiségére lehet következtetni. Például, ha erőteljes benne a sárga szín, akkor bő lesz a gabonatermés, ha viszont a vörös a meghatározóbb, akkor a bortermés lesz kiváló. Ha József napján mégsem lenne elég meleg az idő, akkor sem kell aggódni, hiszen az azt jelenti, hogy jó termésük lesz a szőlészeteknek.

6 tipp, hogy ne érjen váratlanul a tavasz!
Márciusban hivatalosan is beköszöntött a tavasz, szerencsére ez egyre jobban érzékelhető az időjárásban is. Szépen lassan feléled a természet, és körülvesz minket a mindenből áradó megújulás és frissesség. De mi vajon felkészültünk-e a változásra?

Ugyanakkor a legtöbb hagyomány mellett a legtöbb baleset is a Józsefekhez kapcsolódik a három férfinév közül a biztosítótársaság adatai szerint: 2013-ban összesen 2280 kárbejelentést regisztráltak a nevükkel, ezzel a Lászlók és Istvánok után ők a legveszélyesebbek a magyar férfiak között. Esetükben is lakásbiztosítással összefüggő balesetek a leggyakoribbak. Azok között az ügyfelek között, akik tavaly legalább kétszer kárbejelentést tettek, összesen 545 esetben fordultak elő Józsefek, ezzel a Lászlók után ők a második legtöbbször kárt szenvedett ügyfelek a biztosítótársaságnál.

Benedek – március 21.
A kalendárium szerint is a tavasz első napja a bencés rendet alapító Szent Benedek ünnepe. Benedek napján zsírt és fokhagymát szenteltek, amelynek gyógyító erőt tulajdonítottak. A hagyomány úgy tartja, hogy ha ezen a napon dörög az ég, akkor száraz lesz a nyár. Szeged környékén Benedek napon hagymát ültettek, amit augusztus 24-én kiszedtek a földből, utána a háztetőre rakták, ahol 7 napon keresztül érte a napsugár és 6 éjszakán át a harmat. Ennek a hagymának a főzetét elsősorban a tífuszos betegek gyógyítására tartották alkalmasnak.

Így győzd le a tavaszi fáradtságot!
Végre itt a várva várt tavasz, a melegebb idő és a napsütés. Igen ám, de hiába a természet újjáéledése, sok emberen pont ilyenkor lesz úrrá a jól ismert tavaszi fáradtság. Hogy miért, és mit lehet ellene tenni – összegyűjtöttük!

A Józsefeknél és Sándoroknál sokkal ritkább névnek számító Benedekek ennek megfelelően sokkal kevesebb káreset részesei, mint a másik két név viselői. A biztosítótársaság adatai szerint 2013-ban csupán 8 baleset résztvevői voltak a Benedekek, ezzel pedig a 20. helyen állnak a pechességet vizsgáló rangsorban.

E három neves nap együttes megfigyeléséből alakult ki az a hiedelem, hogy ha ilyenkor „fényes” az idő, vagyis felhőtlen, kék az ég, akkor bő termésre, hosszú, meleg nyárra és jó esztendőre számíthatunk. A Sándoroknak, Józsefeknek és Benedekeknek fokozottan érdemes magukra odafigyelniük a hétköznapok során, hogy balesetmentesen tölthessék a névnapjukkal kezdődő tavaszt és az egész évet. Mi pedig boldog névnapot kívánunk nekik!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!