Facebook hozzászólás
221

Vigyázat! Mérgezett szarvasgombás termékek kerültek forgalomba!

Négy ember került kórházba kolbászmérgezésként ismert botulizmus miatt, amit a Gourmand company márkajelzésű készítmény okozott. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal arra kéri a lakosságot, hogy a vizsgálat lezártáig ne fogyasszon a termékből, amely halálos is lehet!

Alapos a gyanú, hogy Keksz Zsolt egri kistermelő készítményétől – a szarvasgombás pesto, humusz, szarvasgombás zöldségkészítmények és zöldséglekvárok összetételűtől – betegedett meg botulizmusban négy ember, egymástól földrajzilag eltérő helyen – közölte Frum Zsuzsa, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) sajtószóvivője szombaton az MTI-vel.

A termék alapanyaga a szarvasgomba – Kép: wikimedia

Elővigyázatosságból arra kérik a lakosságot, hogy a hivatal vizsgálatainak lezárásáig ne fogyaszon a Keksz Zsolt nevével jelzett Gourmand company márkajelzésű termékekből, amelyek főként biopiacokon, delikáteszboltokban, bioüzletekben, fesztiválokon vagy internetes megrendeléssel kerültek forgalomba. Ha valaki már evett a termelő készítményeiből, és azt követően nehezen azonosítható tünetekkel megbetegedett, azonnal forduljon orvoshoz. A készítményt vagy annak maradékát, esetleg az üres, de címkével még azonosítható üveget pedig ne dobja ki, hanem vigye magával az orvoshoz.

A Nébih az ügyben laboratóriumi vizsgálatokat végez, a Heves megyei élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság pedig a kistermelő tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztette, és kötelezte őt termékeinek visszagyűjtésére. A Nébih ingyenesen hívható zöldszámán (06-80-263-244) is fogadja a bejelentéseket.

Mint ismeretes a botulizmus, amelyet a köznyelv kolbászmérgezésként ismer, a legsúlyosabb élelmiszer-mérgezés, amely halállal is végződhet.
A betegség tüneteit a Clostridium botulini nevű, spóraképzésre képes, rendkívül ellenálló baktérium anyagcsereterméke, toxinja okozza. A baktérium ezt a szerves mérget rosszul hőkezelt vagy hibásan pácolt és helytelenül tárolt élelmiszerekben termeli. Az élelmiszerrel a szervezetbe jutott baktériumméreg 6–36 óra, de akár 10 nap múlva is különböző idegrendszeri tüneteket okoz. A betegség orvosi ellátás nélkül a végső szakaszában a légzés, szívműködés leállásával jár.

Állítják, hogy biztonságos a pálinka!
Atomi szinten elemzik a pálinkamintákat a hatósági laboratóriumban, ahol a pálinkák mindössze 7 százalékával kapcsolatban merült fel bármilyen kifogás.Biztonságosan fogyasztható tehát a hungarikum, amit az is jelez, hogy a bevizsgált termékek csupán 2 százalékánál észleltek nem megengedett cukorhasználatot. Tavaly összesen 15 ezer alkoholos italt ellenőriztek, és 786 esetben találtak hibát.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Eljegyzési ajándékötletek a jegyespár hölgytagjának

Az eljegyzés egy életre szóló lépés, melynek során a páros megteszi az első lépést, hogy összekösse az életét. A…

Egy történet, amit érdemes megismeri a mózeskosárról

Első hallásra talán furcsának tűnhet, hogy miért nevezik így a babakocsi egyik részét. A titulus viszont egy nagyon…
1 / 3 454

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!