Facebook hozzászólás
195

Atomi szinten vizsgálják: biztonságos a pálinka!

Atomi szinten elemzik a pálinkamintákat a hatósági laboratóriumban, ahol a pálinkák mindössze 7 százalékával kapcsolatban merült fel bármilyen kifogás. Biztonságosan fogyasztható tehát a hungarikum, amit az is jelez, hogy a bevizsgált termékek csupán 2 százalékánál észleltek nem megengedett cukorhasználatot. Tavaly összesen 15 ezer alkoholos italt ellenőriztek, és 786 esetben találtak hibát.

Évente 15 000-féle pálinkát ellenőriznek – Kép: NÉBIH

A szeszes italok vizsgálatát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál (NÉBIH) végzik, itt őrködnek afelett, hogy kizárólag biztonságos italok kerülhessenek a fogyasztók poharába. „Hatósági laboratóriumunkban közel 15 ezer mintát vizsgálunk meg évente, ebből tavaly csak 786-ot találtunk problémásnak. Ezek főként címkézéssel kapcsolatos, érzékszervi és analitikai kifogások voltak. A borászati termékek esetében a megvizsgált termékek 5, a pálinkák alig több mint 7 százalékánál merült fel valamilyen kérdés” – mondta Barátossy Gábor, a NÉBIH Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóságának igazgatóhelyettese. (Meglepően jó arány, hiszen még a mangalicát is sokszor hamisítják!)

A NÉBIH laboratóriumában 177 akkreditált módszerrel vizsgálják a bevitt termékeket. A több száz millió forintot érő berendezések atomi szinten elemzik a pálinkamintákat – a labor ellenőrizni tudja, hogy az italt 100 százalékban magyar gyümölcsből készítették-e. Mi több, az eljárás arra is fényt derít, hogy a pálinkát valóban azon régió bizonyos barackfajtájából főzték-e, mint amit a címke állít.

Az elmúlt fél évben vizsgált 380 mintából mindösszesen 2%-ban állapított meg a hatóság szabálytalan cukorhasználatot, a nem megfelelő címkézés miatt pedig a termékek 2%-ánál indult hatósági eljárás. Szintén örvendetes hír a fogyasztóknak, hogy a metanol- és  hidrogén-cianid-tartalom egyetlen esetben sem haladta meg a határértéket. „Elsődleges célunk, hogy az adott termék az egészségre ne legyen káros, továbbá megfeleljen a pálinkatörvényben és az uniós jogszabályokban leírtaknak. Ezért is javasoljuk a pálinka-előállítóknak, hogy a forgalomba hozatalt megelőzően végeztessenek analitikai vizsgálatokat termékeikből a NÉBIH laboratóriumban” – tette hozzá Barátossy Gábor. (A pálinka a meghűlés idején is kedélyjavító.) A NÉBIH ingyenesen hívható zöld számán (06-80/263-244) a nap 24 órájában fogadják az élelmiszerekkel és természetesen a szeszes italokkal kapcsolatos szabálytalanságokra vonatkozó bejelentéseket.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!