Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. május 01. 13:00 | Krajcsó Judit

KIÁLLÍTÁS

Tűzben született vascsipkék

150 év magyar öntőmesterségéről ad keresztmetszetet a Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény április 22-én megnyílt kiállítása, ahol az egykori Vaszkó gyűjtemény legszebb darabjaiból adnak válogatást.Érdemes megnézni!

Mekkora teret fűthetett fel a flamand típusú mini kokszkályha a 19. század elején, milyen mitológiai jelenetek kerültek a Monarchia idejéből származó díszített huzamkályhára, milyen ételek készülhettek a főzőfülkékkel ellátott kályhán?

kályha

150 év magyar öntőmesterségéről ad keresztmetszetet a Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjtemény április 22-én megnyílt kiállítása, ahol az egykori Vaszkó gyűjtemény legszebb darabjaiból adnak válogatást.

kályhák3

A kályhák mellett művészi öntöttvas használati tárgyak is láthatóak: így többek között mécsestartók, fényképtartók, fali tálak és harangok is megcsodálhatóak.

kályhák2

A nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő gyenesdiási Vaszkó gyűjteményt tavaly vásárolta meg a Kormány döntése alapján a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum. A kollekció törzsanyaga tavaly december óta a váci Tragor Ignác Múzeum Pannónia Ház kiállítóhelyén berendezett állandó kiállításon tekinthető meg.

kályhák4

A Budapestre került műtárgyakból összeállított állandó tárlat a gyűjtemény különböző típusú, a századfordulón a történelmi Magyarország legjelentősebb öntödéiben készült tárgyaiból nyújt ízelítőt. (Képek forrása:Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum)

Üdvözlünk Dalí agyában!
Salvador Dalí műveiből nyílt kiállítás a pápai Esterházy-kastélyban. A tárlat középpontjában az a száz színes fametszet áll, amelyet a katalán szürrealista művész Dante Isteni színjátékához készített illusztrációként. A rendezvényen minden a művészről szólt.

 

 Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!