Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. április 04. 13:00 | Krajcsó Judit

KIÁLLÍTÁS

Üdvözlünk Dalí agyában!

Salvador Dalí műveiből nyílt kiállítás a pápai Esterházy-kastélyban szombaton. A tárlat középpontjában az a száz színes fametszet áll, amelyet a katalán szürrealista művész Dante Isteni színjátékához készített illusztrációként. A rendezvényen minden a művészről szólt.

Thomas Emmerling német származású magángyűjtő mintegy kétszáz képe látható a kiállításon. A fametszeteken kívül szerepelnek a kiállításon Ernest Hemingway Az öreg halász és a tenger című művéhez, valamint a Le Tricorne című spanyol balladához készült Dalí-illusztrációk – közölte Boros Katalin, a kiállítás szervezője.

Dalí szerette az arisztokratikus életformát, ezért esett a választás a barokk kastélyra. A képeken kívül a festőművész szokásait is igyekeznek bemutatni a látogatóknak.

MTI Fotó: Bodnár Boglárka

MTI Fotó: Bodnár Boglárka

A szombati megnyitó napján stílusosan Dalí bajusszal és álarcban várták a kiállításra érkezőket, melyeket a látogatók a bejáratnál megkaptak.

Szólítsatok bárónőnek! Főúri látogatásom Pápán
Egy kicsit mindenki pápai – ez a címe annak a 3D-s filmnek, amivel elkezdődik a látogatás a pápai Eszterházy-kastélyban. A divatos vetítés után a mából pillanatok alatt átlényegülhetünk az 1700-as évekbe. Egy dramaturgiailag megtervezett, kosztümös élő tévéjátékba csöppetem, amire nem számítottam! Ragyogó volt!

Rengeteg bagettel készülnek a szervezők, amely a művész egyik kedvenc étele volt, és amit szinte mindig magánál hordott. Dalí szakácskönyvében szereplő bagettfeltétet is meg lehetett kóstolni. A kiállításon látható tarotkártya-sorozatot felesége, Gala kedvéréért készítette a művész, ennek apropóján szombaton kora délutánig a vállalkozó kedvű látogatókat  kártyajóslással várta egy jósnő.
A kiállítótérben a Dalí által írt opera szólt és a Dalí-parfümöket is megismerhették a látogatók.
A  termekben található kockákon Dalí-idézetek olvashatók, melyek hűen tükrözik a művész ellentmondásos személyiségét.

MTI Fotó: Bodnár Boglárka

MTI Fotó: Bodnár Boglárka

Salvador Dalí(1904-1989) alkotói stílusát a kubizmus, a dadaizmus és a szürrealizmus jellemezték. Egyik híressé vált mondása is ellentmondásos személyiségéről árulkodik: “mindig adódik egy pillanat az emberek életében, amikor rájönnek, hogy imádnak engem”.

A Welcome into my brain (Üdvözöllek az agyamban) című kiállítás október 31-éig látható.

Kíváncsi vagy mit rejt az óceán sötétje? Gyere, nézd meg!
Március 18-tól Bűvös óceán címmel új tavaszi kiállítás és játék egy képzeletbeli, tengermélyi utazásra hívja a látogatókat a Mezőgazdasági Múzeumba. Egy különleges tengeralattjáró utasaként sosem látott tengeri tájakat barangolhatnak be az érdeklődők, miközben megtévesztő feladványok és furfangos fejtörők teszik próbára bátorságukat és ügyességüket.

 Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!