Facebook hozzászólás
437

Tudd meg, kik a leggazdagabbak Nagy-Britanniában!

Gondoltad volna, hogy Londonban él a legtöbb milliárdos? Ráadásul Nagy-Britannia az egy lakosra jutó milliárdosok számában is világcsúcstartó: a szigetországban 607 ezer, az Egyesült Államokban viszont több mint egymillió emberre jut egy-egy milliárdos. Tudd meg, kik a leggazdagabbak!

Londonban él a legtöbb milliárdos a világ nagyvárosai közül – állapította meg legújabb kimutatásában a The Sunday Times, amely minden évben több listát állít össze a Nagy-Britanniában élő – de nem feltétlenül brit – szupergazdagok vagyoni helyzetéről. A mostani rangsor a gazdagok leggazdagabbjait, vagyis a milliárdosok elitklubját vizsgálja – adta hírül az MTI.

Elenyésztek a válság vagyoneróziós hatásai, a szupergazdagok ismét ütemesen gazdagodnak – Kép: sxc

Nagy-Britanniában 104 fontmilliárdos él, összvagyonuk 301,13 milliárd font (112 ezer milliárd forint) a lap kimutatása szerint. Ez az Egyesült Királyságban élő 1000 leggazdagabb pénzember vagyonának 58 százaléka! A brit pénzarisztokrácia felső ezrének összesített vagyona 518,97 milliárd font (csaknem 200 ezer milliárd forint). A milliárdosok közül 72-en élnek Londonban, és ezzel London a milliárdosok világfővárosa. A második helyezett Moszkva is messze lemaradt, ahol „mindössze” 48 milliárdos él. Utána New York (43), San Francisco (42), Los Angeles (38), Hongkong (34), Párizs (18) és Peking (15) következik.

Az idei milliárdosranglistát a Hinduja testvérek vezetik 11,9 milliárd fonttal. A Buckingham-palota – az elsőszámú londoni királyi rezidencia – közvetlen közelében, hatszintes kastélyban élő Srichand és Gopichand Hinduja multinacionális vállalkozási hálózata az olaj- és az autóipartól a pénzügyi szolgáltatásokon át az ingatlan- és médiapiacig terjed. A család vagyona egyetlen év alatt 1,3 milliárd fonttal gyarapodott. Ezzel Hindujáék maguk mögé utasították a tavalyi első helyezett Aliser Uszmanov üzbég születésű nagyvállalkozót, akinek a legnagyobb orosz közösségi portálokban meglévő ellenőrző részvényhányadán kívül a londoni Arsenal futballklubban is van 30 százalékos részesedése.

Ők jótékonykodtak a legtöbbet
Tavaly a brit pop-rock-, sport- és irodalmi élet kortárs szupersztárjai közül Sir Elton John volt a legnagyvonalúbb, 24 milliós adománnyal, míg Joanne K. Rowling, a példátlan sikerű Harry Potter-regényfolyam szerzője 9,4 millió fontot, David Beckham, az angol labdarúgás egykori világsztárja és felesége, Victora Adams divattervező 3,4 millió fontot adományozott jótékonysági célokra. Eric Clapton gitáros, a brit rock egyik legnépszerűbb veteránja 2,5 millió, Simon Cowell, világhírű brit producer és tehetségkutató 1,6 millió fonttal támogatta a rászorulókon segítő szervezetek tevékenységét.

A nagy londoni Premier League-rivális, a Chelsea orosz tulajdonosa, Roman Abramovics még messzebb került a csúcstól: 8,52 milliárd fontos vagyona a tavalyi ötödik helyezés után az idén már csak a 9. helyhez volt elég. Őt követi a leggazdagabb brit születésű londoni milliárdos, Westminster hercege, vagyis Gerald Grosvenor ingatlanmágnás.

Nagy-Britannia az egy lakosra jutó milliárdosok számában is világcsúcstartó. A The Sunday Times listájának szerkesztői kimutatták, hogy Nagy-Britanniában 607 ezer, az Egyesült Államokban viszont több mint egymillió emberre jut egy-egy milliárdos. A milliárdoslista adatai alapján egyértelműen elenyésztek a 2008-as pénzügyi válság vagyoneróziós hatásai, és a szupergazdagok ismét ütemesen gazdagodnak – hangsúlyozták a rangsor összeállítói. Ezt jelzi, hogy tavaly még csak 88 milliárdos élt Nagy-Britanniában 245,6 milliárd font összvagyonnal; azóta számuk 104-re, összvagyonuk több mint 300 milliárd fontra nőtt. Ahhoz, hogy valaki bekerüljön a felső 50-es mezőnybe, az idén már minimum 1,7 milliárd fontos vagyon szükséges; tíz évvel ezelőtt ugyanehhez elég volt 700 millió font is. A pénzügyi válság vagyonpusztító hatását mutatta, hogy 2008-ban 1,5 milliárd fonttal lehetett bekerülni a felső ötven közé, 2009-ben azonban 800 millió fontra zuhant az ehhez szükséges alsó vagyoni küszöb.

Ön a lottómilliárdos? Akkor irány London!
Elsősorban a kedvező adózás miatt az Egyesült Királyságban telepedett le a legtöbb, 114 ezer dollármilliomos 2003 és 2013 között. Szingapúrban 45 ezren, az USA-ban 42 ezren, míg Ausztráliában és Hongkongban 22-22 ezren leltek új hazára a leggazdagabbak közül.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!