Facebook hozzászólás
434

Ők a legadakozóbb szupergazdagok!

Ha tehetnéd, mennyit költenél jótékony célokra? A brit szupergazdagok az elmúlt évben minden eddiginél  többet adakoztak, rekordot döntve nemes cselekedetükkel. A jótékonykodók között írók, zenészek, sportolók, divattervezők és üzletemberek is vannak. Most megtudhatod, kik ők!

A tekintélyes konzervatív vasárnapi brit lap, a The Sunday Times minden évben összeállítja azoknak a listáját – ez a Giving List –, akik a legtöbbet áldoztak személyes vagyonukból jótékonysági célokra. A listára azok kerülnek fel, akik az előző évben legalább egymillió fontot (375 millió forintot) fordítottak nemes ügyek támogatására.

J. K. Rowling 9,4 millió fontot adományozott – Kép: babelio.com

Az idei összeállítás szerint az elmúlt esztendőben minden eddiginél többen, 165-en lépték át ezt az összeghatárt, és az általuk adott 2,4 milliárd font (900 milliárd forint) is abszolút rekord. Az adományozók közül 48-an több mint 10 millió, húszan több mint 25 millió fontot juttattak jótékonysági tevékenységet végző szervezeteknek. A brit pop-rock-, sport- és irodalmi élet kortárs szupersztárjai közül Sir Elton John volt a legnagyvonalúbb, 24 millió fontos adománnyal – adta hírül az MTI.

Joanne K. Rowling, a példátlan sikerű Harry Potter-regényfolyam szerzője 9,4 millió fontot, David Beckham, az angol labdarúgás egykori világsztárja és felesége, Victora Adams divattervező – az 1990-es évek átütő sikerű lánybandája, a Spice Girlsa volt énekese – 3,4 millió fontot adományozott jótékonysági célokra. Eric Clapton gitáros, a brit rock egyik legnépszerűbb veteránja 2,5 millió, Simon Cowell, világhírű brit producer és tehetségkutató 1,6 millió fonttal támogatta a rászorulókon segítő szervezetek tevékenységét.

Harry Potter ezt még megbánja!?
Harry Potter szülőanyja, Joanne K. Rowling elismerte, hogy súlyos hibát követett el, amikor a regényfolyam végén nem Hermione-nal boronálta össze főhősét. Bevallotta: személyes vágya öltött testet a rossz döntésben.

Ezek az összegek mindazonáltal eltörpülnek a Londonban élő kelet-európai milliárdosok adományai mellett. Roman Abramovics, a Chelsea futballklub tulajdonosa tavaly 145,9 millió fontot, Aliser Uszmanov, a rivális Arsenal legnagyobb egyéni befektetője 114,1 millió fontot, Len Blavatnik, a Warner Music tulajdonosa 50,7 millió fontot fordított jótékonyságra.

Rajtuk is túltett azonban az egyik legpatinásabb brit befektetődinasztia, a Sainsbury család, az egész országot behálózó Sainsbury’s szupermarketlánc alapítója. A The Sunday Times kimutatása szerint a család az elmúlt évben összesen 165,3 millió fonttal támogatott jótékonysági szervezeteket, és ezzel az idei Giving List első helyére került.

Ön a lottómilliárdos? Akkor irány London!
Londont a világ pénzügyi központjaként szokták emlegetni, az viszont talán kevésbé ismert, hogy a legtöbb milliomos is itt él, szám szerint 339 200 fő. A New World Wealth azokat tekinti milliomosnak, akiknek a nettó – azaz az adósságaik levonásával számított – vagyona legalább 1 millió dollár. A londoni milliomosok egyharmada viszont nem az Egyesült Királyságban látta meg a napvilágot, hanem a kedvezőbb gazdasági környezet – elsősorban az alacsony adókulcsok – miatt telepedett le a brit fővárosában


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!