Facebook hozzászólás
398

Szia, kicsi erszényes

Eddig még csak éjjellátó kamerával sikerült megfigyelni, de most már biztos, hogy kölyök cseperedik a nőstény vombat, Molly erszényében. A kicsi már a negyedik Budapesten született vombatkölyök, ami kimagasló szakmai eredménynek számít, mivel az európai állatkertek közül eddig mindössze hét intézményben születtek vombatok, bő száz év alatt összesen 16 egyed! Bravó!

Újabb, nemzetközi szinten is jelentős esemény történt a Fővárosi Állat- és Növénykertben: a nőstény vombat, Molly erszényében ugyanis egy kölyök cseperedik.

Vombat, Kép: wikipedia
Én vagyok a vombat, Kép: wikipedia

Az apróság még tavaly ősszel született, ám mivel az ellést a legritkább esetben lehet látni, a gondozók az elmúlt hetekben az erszény egyre növekvő domborodása alapján tudták nyomon követni a kicsi gyarapodását. A napokban a vombatoknál elhelyezett éjjellátó, infravörös kamerák segítségével meg is figyelték az erszényből kikukucskáló kölyköt, akinek feje természetesen az anyaállat hátsó lábai között szokott feltűnni, minthogy a vombatok erszénye hátrafelé nyílik.

 

 

A kölyök korát az állatkerti szakemberek nagyjából fél évesre becsülik. Ennél a fajnál vemhességi idő nagyjából egy hónap, vagyis elég rövid, ahogy az erszényeseknél általában.

Aranyhasú mangábé született Budapesten
Rendkívül ritka majomfaj szaporodott a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A nyugat-afrikai erdőségekben honos aranyhasú mangábéból alig található egy-egy példány az állatkertekben. Még óriáspandát is több helyen tartanak, mint aranyhasú mangábékat. A faj vadonbeli egyedszáma ismeretlen, de az biztos, hogy őshazájában ritkulóban van.

Az aprócska újszülött szinte embriószerűen fejletlen, megszületése után fejlődése hónapokig a biztonságot nyújtó erszényben folytatódik. Közben kinő a szőre és a szeme is kinyílik, s általában hathónapos korára, de mindenképpen az ötödik hónap eltelte után végre ki is néz az erszényből. De még ezután hetek telnek el addig, amíg legalább néhány lépés erejéig kimerészkedik onnan.

A vombatkölyökből most még természetesen nem sokat lehet látni, maguk a gondozók is csak a kamerák által készített felvételen tudták őt megfigyelni. A városligeti intézmény munkatársainak becslése szerint nagyjából márciusra jön el az ideje annak, amikor már a látogatók is jó eséllyel láthatják a jövevényt. Az Állatkert azt ígéri, honlapján és a közösségi médiában rendszeresen hírt adnak majd a vombatkölyök gyarapodásáról, és arról, mikortól lehet majd jobban látni a kifutóban vagy a Vombatház belső terében. Addig azonban a nagyközönség türelmét kérik.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!