Facebook hozzászólás
330

Aranyhasú mangábé született Budapesten

Rendkívül ritka majomfaj szaporodott a Fővárosi Állat- és Növénykertben.  A nyugat-afrikai erdőségekben honos aranyhasú mangábéból alig található egy-egy példány az állatkertekben. Még óriáspandát is több helyen tartanak, mint aranyhasú mangábékat. A faj vadonbeli egyedszáma ismeretlen, de az biztos, hogy őshazájában ritkulóban van.

Újabb kisállattal gyarapodott a Fővárosi Állat- és Növénykert: ezúttal egy ritka majomfajnál, az aranyhasú mangábénál volt gyermekáldás. A kicsi még október 22-én született, s mostanra már a nagyközönség is zavartalanul láthatja.

Cercocebus chrysogaster, Kép: wikipedia
Ilyen egy kis igazi aranyhasú és a mamája, Kép: wikipedia

A gondozóknak azt még nem sikerült kétséget kizáróan megállapítani, hogy a jövevény milyen nemű, így nevet is csak később fog kapni. Az apróság napjait nagyrészt anyukája ölében tölti, noha már kisebb felfedező utakra is vállalkozik.

Az aranyhasú mangábé (Cercocebus chrysogaster) az óvilági majmok, ezen belül a cerkóffélék közé tartozó faj, amely Nyugat-Afrikában, a Kongó-medence sűrű erdőségeiben őshonos. Mivel élőhelyük a kutatók számára nehezen hozzáférhető, és egyébként is rejtett életmódot folytatnak, nincs információ a vadonbeli állomány pontos nagyságáról. Csak az vehető bizonyosra, hogy a faj egyedszáma csökkenőben van. A Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) által kidolgozott, a veszélyeztetettség mértékét kifejező kategóriarendszerében a faj az „adathiányos” besorolást kapta.

Az állatkertek világában az aranyhasú mangábé igazi ritkaság! A világ több ezer állatkertje közül ugyanis mindössze 12 állatkertben láthatók aranyhasú mangábék: összesen 27 egyed. Ez azt jelenti, hogy ezzel a majomfaj még az óriáspandáknál is ritkábban lehet találkozni állatkerti körülmények között (utóbbi ugyanis nagyjából a világ két tucat állatkertjében él!

Egyéves az ormányos bébi
Fergeteges bulit rendeznek a Fővárosi Állat- és Növénykertben Arun, az egyéves kiselefánt születésnapjára!

A Fővárosi Állat- és Növénykertben az aranyhasú mangábéknak mind a tartása, mind a szaporítása több évtizedes múltra tekint vissza, és az elmúlt évtizedekben a városligeti intézmény egyike volt annak a három állatkertnek (San Diego és Wuppertal mellett), ahol rendszeres és jelentős számú szaporulat volt. A most született kölyökkel együtt jelenleg 5 aranyhasú mangábé él Budapesten, ez ma a legnagyobb létszámú állatkertben bemutatott csapat ebből az állatfajból!

Gyerünk ki a hétvégén az állatkertbe! nemcsak azért, hogy megnézzük a kis aranyhasút, hanem azért is, mert Márton-napi Liba Bulit tartanak a Holnemvolt Várban. A programok között naponta háromszor lesz libaterelés, családi libatotó, táncház, Márton-napi lámpás, illetve liba ujjbáb készítéssel, és gyertyaöntéssel. Természetesen gasztronómiai élményekből sem lesz hiány: a libazsíros kenyértől a libasültön át a lúdláb tortáig sok mindent meg lehet majd kóstolni! Jó szórakozást!

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Mi a német juhászkutya népszerűségének titka?

Nem lehet elvitatni, hogy az egyik legnépszerűbb fajta a német juhászkutya. Nemcsak munkakutyakánt lehet rá…

Stílusos női cipők a trendek tükrében

Ahogy az évszakok változnak, úgy változnak az irányzatok - ideértve a legújabb női cipőket - és a trendek is. A…
1 / 3 453

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!