Facebook hozzászólás
215

Négyest adnánk Európának

A magyarok fő úti céljairól – Ausztriáról, Horvátországról, Olaszországról, Görögországról és Németországról – üzlettípusokra és városokra lebontva is megtudhatjuk hol a legegyszerűbb a bankkártyahasználat, vagy éppen hol mire érdemes figyelniük a magyar turistáknak.

Elégedettek, de annyira mégsem – Kép: sxc

Átlagosan négyes osztályzatot adtak Európa országainak a magyar utazók, akik a bankkártyás fizetési lehetőségek szempontjából írták meg tapasztalataikat a MasterCard magyar nyelvű honlapjának Úti Tippek rovatában. Az adatbázis különösen értékes információforrás lehet a magyar turistáknak, hiszen – amint azt a Központi Statisztikai Hivatal 2013. negyedik negyedévi adatai mutatják – a magyar lakosság egynapos külföldi utazásainak célja legtöbbször valamelyik szomszédos ország, de a többnapos turisztikai célú utak 80%-a is az Európai Unió országaiba irányul. Nem véletlen tehát, hogy a szerzők a legtöbb értékelést – több mint 1600-at – a magyarok fő úti céljairól töltötték fel: Ausztriáról, Horvátországról, Olaszországról, Görögországról és Németországról, s így üzlettípusokra és városokra lebontva is megismerhetjük, hol a legegyszerűbb a bankkártyahasználat, vagy éppen hol mire érdemes figyelnie a magyar turistáknak.

Az európai országoknak adott jó osztályzat a gyakorlatban azt jelenti, hogy a legtöbb településen könnyen található olyan szállás, étterem, ahol elfogadják a kártyát, továbbá nemcsak szupermarketekben, hanem kisebb boltokban, tömegközlekedésben, múzeumokban is lehet kártyával fizetni, és ATM-et is egyszerű találni. A viszonylag magas pontszám kialakításában az átlagos, hétköznapi európai úti tapasztalatok mellett – például kártyás fizetés szállodában, étteremben vagy szupermarketben – néhány egészen különleges helyszín is közrejátszott: a legkellemesebb fizetési élmények listáján svédországi városszéli autóbontó telephely, dubrovniki halpiac standja, osztrák magashegyi menedékház, belgiumi automata benzinkút is szerepel.

Igazi fesztiválrajongók a magyarok!
Szeretünk fesztiválokra járni: minden harmadik magyar egy évben legalább egyszer ellátogat egy ilyen eseményre – állapítja meg egy kutatás. A hazai fesztiválrajongók elsősorban a gasztronómiai és könnyűzenei rendezvényeket kedvelik

Akadt továbbá, aki az olasz utcai mozgófényképész mobil termináljánál vagy egy görög hegyi falu szőnyegárus-sátrában szerezte a legmeglepőbb kártyás fizetési tapasztalatát külföldön. A különböző közlekedési eszközök használatáért is szívesen fizettek a magyar turisták bankkártyával külföldön, sőt akadt, aki a vonaton mobilterminálon keresztül vásárolt pótjegyet, vagy a parkolási bírság online befizetését említette pozitív példaként. Ugyanígy, sokan szereztek kedvező tapasztalatokat az ATM-ből történő készpénzfelvételkor: egy utazó például pozitív példaként említ olyan lengyelországi ATM-eket, amelyek rögtön kikalkulálják és megmutatják a használt váltóárfolyamot. Többeknek okozott kellemes meglepetést, amikor különböző európai boltokban fizetéskor a kártyaolvasó terminál felismerte a bankkártyájukat, és magyar nyelven kommunikált velük.

Fedezd fel Prága rejtett oldalát hajléktalan idegenvezetőkkel
Prága rejtett oldalát mutogatják a turistáknak hajléktalan idegenvezetők cseh egyetemisták kezdeményezésére. A 2012-ben útjára indított szociális projektet később a városi tanács is felkarolta, és támogatja.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!