Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2014. április 29. 13:00 | PP-Eletforma

rendezvények

Igazi fesztiválrajongók a magyarok!

Szeretünk fesztiválokra járni: minden harmadik magyar egy évben legalább egyszer ellátogat egy ilyen eseményre – állapítja meg egy kutatás. A hazai fesztiválrajongók elsősorban a gasztronómiai és könnyűzenei rendezvényeket kedvelik.

A magyarok nagy fesztiválozók az európai átlaghoz viszonyítva, de míg például keleti szomszédaink lényegesen jobban vonzódnak a kulturális és hagyományőrző rendezvényekhez,  addig a nyugati országok inkább a zenei eseményeket részesítik előnyben. Hazánk ezen a téren is vízválasztó, mert éppen a Kelet és a Nyugat között áll a fesztiválok megítélésének tekintetében azzal, hogy a magyar mentalitáshoz hűen, a zene mellett a gasztronómia is ugyanolyan fontos számunkra a Magyar Turizmus Zrt. legutóbbi kutatása szerint. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy az aktív fesztiválozók véleménye szerint a Sziget és a VOLT fesztivál mellett a Miskolci Kocsonyafesztivál, valamint a Csabai Kolbászfesztivál viszi a prímet a népszerűség és az ismertség tekintetében.

A zene az egyik nagy vonzerő

Természetesen a magyarok jelentős részének fontosak a kulturális fesztiválok is, a fesztiválfelhozatal terén a legismertebbek között előkelő helyet foglal el a Debreceni Virágkarnevál és a Mohácsi Busójárás is. Az eredmények alapján egyébként itthon 10-ből 9 ember ismer legalább egy magyar fesztivált, a 30 éven aluliak körében pedig az arány közel 100 százalékos. Szerencsére a fesztiválok látogatásával kapcsolatban is pozitívan vélekednek a magyarok. Noha utazni nagyon kevesen hajlandók ezért – rövid távra is csak a megkérdezettek fele –, de ha éppen olyan helyen tartózkodnak, ahol fesztivál is zajlik, akkor a kutatásban részt vevők jelentős része szerint biztosan meglátogatják a rendezvényt is.

A fesztiválokkal szembeni attitűdök alapján a magyarok  négy csoportra oszthatók. Minden harmadik ember tekinthető  igazi fesztiválrajongónak és rendszeres fesztivállátogatónak, és nincs kifogása a hazai rendezvények minőségét illetően, míg a lakosság közel negyedének, bár rendszeresen fesztiválozik, vannak fenntartásai. Minden ötödik magyar teljesen közömbös a fesztiválok tekintetében, esetükben csak a társaság és a véletlen dönt, hogy ellátogatnak-e egy fesztiválra. A lakosság 27 százaléka pedig egyáltalán nem akar fesztiválra menni.

Cirkuszolni is jó!
Az ország egyetlen kőcirkusza március 29-én fergeteges premierrel nyitotta meg ismét a kapuit. A Circus Classicus műsor június 9-éig, majd egy rövid szünet után június 21-étől augusztus 31-éig látható a Fővárosi Nagycirkuszban.

Érdekesség, hogy a felmérésben az indokok között a higiénia hiánya és a gyerekekkel való nehéz utazás jelentette az elsődleges kizáró okokat. A fesztivállátogatók közel 60 százaléka tudatosan keres fel egy-egy rendezvényt, és közel 70 százalékuk nemcsak az ottani programok, hanem az egyéb nevezetességek miatt is ellátogat az eseményre – adta hírül az MTI a fesztivalportal.hu. adatait.Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Otthon

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!