Facebook hozzászólás
940

Mellékhelyiség a munkahelyen – ugye nem mindegy, milyen?

Gondoltad volna, hogy a munkahelyi illemhelyek nemcsak közhigiéniai feladatokat látnak el, hanem gyakran az alkalmazottak privát teréül is szolgálnak? Márpedig erre is fényt derített a világ 13 országában 13 492 alkalmazott részvételével végzett kutatás. Például a munkahelyi mosdók gyakran szolgálnak az alkalmazottak privát tereként, ahol kiengedik a fáradt gőzt, magánbeszélgetéseket folytatnak, vagy akár mozgásgyakorlatokat végeznek.

A felmérés érdekes dolgokra derített fényt – Képek: SCA–TORK

A nyilvános mosdók a közhigiénia meghatározó színhelyei. Az irodai mellékhelyiségek közülük is különleges fontossággal bírnak, hiszen otthonunk után munkahelyünkön töltjük a legtöbb időt. A nemrégiben napvilágot látott kutatás – amelyet az SCA, egy nemzetközi higiéniaitermék- és papírgyártó vállalat végztetett el – rámutatott, hogy az irodai mosdók egyáltalán nem azok a limitált és egyértelmű funkcióval rendelkező helyiségek, amelyeknek gondoljuk őket. Éppen ellenkezőleg: nemcsak közösségi funkcióval rendelkeznek, hanem sok esetben az egyetlen helynek számítanak az irodán belül, ahol a dolgozók magánügyeiket intézhetik. „A kutatás eredménye szerint a mosdók higiéniai állapota összefügg azzal, hogy a dolgozók mennyire érzik magukat kényelmesen munkahelyükön. Ezen kívül az is kiderült, hogy a gyakori mosdólátogatások nem feltétlenül a vécéhasználattal köthetők össze. A higiéniai megoldások nemzetközi szolgáltatójaként kulcsfontosságú megértenünk felhasználóinkat és összetett igényeiket” – mondta el Badar-Szabó Virág, a Tork marketingmenedzsere.

A kutatás szerint a dolgozók gyakran arra használják a munkahelyi mosdókat, hogy rövid időre egyedül legyenek (15%), vagy idegességüket levezessék (11%). Ezen túlmenően minden tizedik válaszadó folytatott már szemtől szembeni privát beszélgetéseket, 3 százalékukkal pedig az is megesett, hogy aludtak vagy mozgásgyakorlatokat végeztek az irodai mellékhelyiségben. „A munkaadóknak fontos megérteniük, hogy a mosdók gyakran a munkavállalók privát vagy társasági helyszínei. Ez a tény tovább növeli a magas higiéniai színvonal fenntartásának fontosságát” – tette hozzá a szakember.

Bár sok munkavállaló elégedett munkahelye illemhelyiségeivel, a válaszadók fele úgy gondolja, hogy munkaadójának jobban oda kellene figyelnie az illemhelyiségek állapotára. Minden ötödik megkérdezett elégedett az irodai mosdóval, és minden harmadik érzi úgy, hogy nincs elég mellékhelyiség a munkahelyén.

Sokan úgy érzik – 10 válaszadóból 6 (62%) –, hogy a rossz közhigiéniai körülmények akadályt jelentenek számukra, és több tevékenységtől inkább tartózkodnak, így például a nyilvános illemhelyiségek használatától (48%), zuhany vagy úszómedence használatától nyilvános edzőtermekben, kávézók, kocsmák vagy éttermek látogatásától (13%) vagy a tömegközlekedés használatától (13%).

Az ebola majd megtanít kezet mosni!
Az ebolajárvány világszerte felhívta a figyelmet a higiénés szabályokra, a helyes kézmosás jelentőségére. A probléma azonban nem csak a fejlődő országokat fenyegeti, a fejlett országokban is évente 250 ezer ember hal bele a kórházi kezelések során szerzett fertőzésekbe.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!