Facebook hozzászólás
372

Lakást veszel? Nagyon kell spórolnod!

Folytatódott az élénkülés a lakáspiacon az első 6 hónap adatai alapján. Az ingatlanok négyeztméterára és az adásvételek száma is emelkedett az egyik legismertebb ingatlanszolgáltatásokkal foglalkozó cég szerint. A fővárosban még mindig a panellakások ára növekedett a legnagyobb mértékben, az átlagos négyzetméterár már elérte a 400 ezer forintot. 2018. első félévében több mint 77 ezer tranzakciót becsülnek a szakemberek, ami a tavalyinál erősebb éves forgalmat jelez előre. Hova vezet ez?

Ingatlanpiaci szakemberek és a Magyar Nemzeti Bank előrejelzésében is erre az évre 10-12%-os áremelkedéssel számoltak az elemzők, amely az első féléves adatok alapján várhatóan teljesülni fog. A budapesti téglalakások esetében az 5%-os áremelkedésnek köszönhetően jelenleg 541 ezer forint az átlagos négyzetméterár. A legdrágább lakásokat továbbra is a V. kerületben találhatjuk, ott 914 ezer forint volt átlagosan egy négyzetméter 2018 első felében.

Füredi út, Kép: wikimedia
Füredi út, Kép: wikimedia

– A fővárosi panellakások négyzetméterára elérte a 400 ezer forintos határt, de a legkedveltebb környékek, mint a XI. és a XIII. kerület bizonyos részei, már az 500 ezer forintos átlagot közelítik, amely már nem sokkal marad el a kevésbé felkapott kerületekben épülő új projektek lakásáraitól. A panelek a téglalakásoknál nagyobb ütemben drágultak, egyes kerületekben kétszámjegyű emelkedést is tapasztaltunk – nyilatkozta Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője.

Vidéken a megyei összesítések alapján szintén emelkedtek az árak, azonban ott erősebb területi különbségek találhatóak.

– Az eddig kedvezőbb áron elérhető megyékben növekedett jelentősebb mértékben az átlagár. Zala és Heves megyében a panel és tégla lakások árában egyaránt erőteljes emelkedést tapasztaltunk. A megyei rangsorban nem történt változás, még mindig Veszprém megye a főváros után a legdrágább terület. A vidéki panellakásoknál 200 és 300 ezer forint közötti négyzetméter árral számolhatnak az eladók és a vevők idén – folytatta az elemzési vezető.

– A megyei rangsorban nem történt változás, még mindig Veszprém megye a főváros után a legdrágább terület. A vidéki panellakások tekintetében 200 és 300 ezer forint közötti négyzetméteres árral számolhatnak az eladók és a vevők az idei évben – tette hozzá a szakember.

A következő félévben az új építésű projektek folyamatos átadása tarthatja lendületben az ingatlanpiacot. A szakértők így továbbra is a tavalyinál több, mintegy 160-180 ezer ingatlanpiaci tranzakciót várnak az idén.

Pörög az ingatlanbiznisz Budapest környékén is
Rohamtempóban nőtt a főváros egyre növekvő ingatlanárai után az agglomerációs települések népszerűsége és áremelkedése is az elmúlt időszakban. Vajon meddig kell mennünk, hogy kedvezőbb ingatlanárakat találjunk? Hol húzódik a fővárosba ingázás határa, és hogyan alakul a második agglomerációs körzet ingatlanpiaca? A Duna House elemzéséből kiderül, hogy napi 1-2 óra utazással mennyit spórolhatunk.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!