Facebook hozzászólás
393

Ki menti meg a tigriseket? Miska Franciaországból jött Debrecenbe

A szibériai tigris különleges és veszélyeztetett nagymacskaféle. Bár vadászata szigorúan tilos, nagyon nehéz megvédeni az orvvadászoktól, hiszen például oroszországi élőhelyén a szegény sorban élők egyetlen elfogott példányért éves fizetésük többszörösét is megkapják. A WWF 1994 óta folytat nagyszabású programot Oroszországban e csíkos nagymacskák megmentéséért.

Miska kétéves szibériai tigris, a Debreceni Állat- és Növénykertben él.

Ő Miska, a debreceni tigris – Kép: MTI/Czeglédi Zsolt

Egy franciaországi szafariparkból érkezett Magyarországra az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének nemzetközi fajmentő programja részeként.

Szibériai tigrisből soha nem élt túl sok a Földön a WWF honlapja szerint, mivel ezek a hatalmas ragadozók – ők a legnagyobbak a tigrisalfajok közül, testhosszuk 2,4–3,3 méter, testtömegük 150–300 kiló – viszonylag nagy vadászterületet igényelnek. Mostanra azonban számuk tragikusan lecsökkent, s a tigrisek ezen alfaja a kihalás szélére került.

Ma már csak igen kicsi populációja él vadon Szibéria távol-keleti területein, az Amur vidékén és Usszuri-földön, valamint Északkelet-Kínában. A mélypont az 1930-as években volt – írja a Wikipédia –, akkor alig több mint 50 egyede élt vadon.

A Nyíregyházi Állatparkban is él szibériai tigris – Kép: MTI/Balázs Attila


A védelemnek köszönhetően számuk lassan nőni kezdett, az 1980-as évekre elérte a 200-at. Jelenleg vadon 400-500 egyed él, de az orvvadászat – a szigorú védelem ellenére – még most is veszélyezteti létét.

A szibériai tigris az állatkertekben jóval gyakoribb, ugyanis – köszönhetően a trópusi tigriseknél olcsóbb tartásának, merthogy nincs melegházigénye – az állatkertek többnyire ezt az alfajt választják. Így van ez Magyarországon is, ahol a már említett kívül Budapesten, Nyíregyházán, Veszprémben, Szegeden és Abonyban is él szibériai tigris.

Kicsi is, zöld is, és szőrös is! Ezt látnod kell!
Január 14-én született agutiék zöld kiskölyke a Fővárosi Állat- és Növénykertben, és így tovább bővült az állatkert népes rágcsálótábora!


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Eljegyzési ajándékötletek a jegyespár hölgytagjának

Az eljegyzés egy életre szóló lépés, melynek során a páros megteszi az első lépést, hogy összekösse az életét. A…

Egy történet, amit érdemes megismeri a mózeskosárról

Első hallásra talán furcsának tűnhet, hogy miért nevezik így a babakocsi egyik részét. A titulus viszont egy nagyon…
1 / 3 454

GASZTRO

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!