Facebook hozzászólás
512

Kicsi is, zöld is, és szőrös is! Ezt látnod kell!

Újabb lakóval gyarapodott a Fővárosi Állat- és Növénykert január 14-én. Megszületett agutiék zöld kiskölyke, és így  tovább bővül az állatkert népes rágcsálótábora. Most mi is bemutatjuk a fajtáját!

Az azara-aguti emlős állat, és a rágcsálók rendjébe tartozik. A faj Félix de Azaraspanyol természettudósról kapta a nevét. Mi csak állatkertekben láthatjuk, mert igazi hazája Argentína, Brazília és Paraguay.

Kép: MTI/Kovács Attila

Az azara-aguti nappali életmódot folyat, bár emberközeli élőhelyeken – ahol esetleg megzavarhatják – szívesebben jön elő üregéből éjjelente. Alkonyattájt nekivág az erdőnek: élelemszerző körútjain midig ugyanazokon az útvonalakon halad. Üregéből sugár alakban kiinduló járatok vezetnek az erdő mélyére.

Étrendjének alapját lényegében növények – virágok, füvek, gumók, gyümölcsök, különböző növények zsenge szára – alkotják. Általában hátsó lábain ülve mancsával szedi össze és emeli szájához a táplálékot és folyadékot. A gyökerek között és a cserjék rejtekén titkos járatokat váj, ezekben tölti idejének jelentős részét. Ha üregén kívül veszélyt sejt, szőrzetének rejtőszínében bízva ösztönösen összegömbölyödik, majd az alkalmasnak ítélt pillanatban cikázva elinal, és bemenekül az útjába eső első rejtekhelyre.

A nőstény az üregben egy levelekkel és puha szőrszálakkal bélelt fészket készít. 64–100 napig tartó vemhesség után általában 2, ritkábban 4 utód jön világra. Az újszülöttek 200 grammot nyomnak. Születésükkor szemük már kinyílt, testüket szőr borítja. Alig néhány óra elteltével már tudnak járni, és anyjukat követve előmerészkednek az üregből. Az anyaállat, ha veszélyt érez, a kicsinyeket szelíden, nyakuknál fogva megragadva biztonságosabb helyre viszi.

A faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján

Forrás: MTI, Wikipédia



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!