Facebook hozzászólás
314

Időjárás: meleg ősz, enyhe tél, sok-sok csapadék?

Az átlagosnál melegebb lehet az idei ősz és a tél is a Kárpát-medencében, csapadékban sem lesz hiány –ezt vetíti előre hét nemzetközi intézet hosszú távú időjárási prognózisa.

Hét nemzetközi intézet közel egybehangzóan az átlagosnál kissé melegebb őszt ígér számunkra, egyedül az amerikai NOAA jósol átlagos hőmérsékletű őszt – írja az esotanc.hu összegzésében. A meteorológiai portál immár hetedik alkalommal készítette el hosszú távú időjárás-előrejelzését a Kárpát-medencére a nemzetközi intézetek előrejelzései alapján. Legutóbbi februári előrejelzésében az átlagosnál melegebb tavaszt és nyárelőt jósolt, valamint az átlagosnál szárazabb tavaszt, ami a hivatalos adatok szerint összességében helytállónak bizonyult.

Várható időjárás 2014-ben

Míg az ősz megítélésben az intézetek egyetértenek, a téli időjárást tekintve már több az eltérés: egyes európai és amerikai modellek egy átlagos hőmérsékletű tél forgatókönyvét vetik fel, ám a kutatóintézetek többsége inkább enyhe telet jelez előre.

A vizsgálatba bevont intézetek
● Japan Agency for Marine-Earth Science and Technology (Japán)
● Hydrometeorological Centre of Russia (Oroszország) – Orosz Hidrometeorológiai Intézet
● University of L’Aquila (Olaszország) – L’Aquilai Egyetem
NOAA National Oceanic and Atmospheric Administration (USA) – Nemzeti Meteorológiai Szolgálat
● NASA National Aeronautics and Space Administration (USA) – Amerikai Űrkutatási Hivatal
● UK National Weather Service (Nagy-Britannia) – Brit Meteorológia Szolgálat
● International Research Institute for Climate and Society (nemzetközi) – Nemzetközi Éghajlati- és Társadalomkutató Intézet

A július–augusztus az átlagosnál csapadékosabb volt, és úgy tűnik, ez a tendencia folytatódhat az ősz folyamán is. A modellszámítások többsége ugyan átlagosnak megfelelő csapadékot vár az ősz folyamán, de a legmegbízhatóbb modellek, így például a NASA előrejelzése is a szokottnál csapadékosabb őszt jelez előre. Ezt a forgatókönyvet támogatja a szintén amerikai NOAA és más olasz modellszámítások is.

Az átlagos vagy annál kissé csapadékosabb tél sem kizárt, ám ilyen időtávra már csak a modellek fele lát el, ezért az előrejelzés pontossága ilyen időtávra lényegesen alacsonyabb.

A hosszú távú előrejelzések nem egy-egy konkrét nap várható időjárását jelzik előre, hanem egy időszak időjárásának átlagostól való eltérését. A szezonális előrejelzés tehát azt mutatja meg, hogy egy időszak az átlagosnál melegebbnek vagy hűvösebbnek ígérkezik-e, több csapadékra számíthatunk, mint a sokéves átlag, vagy kevesebbre.

Természetesen ezeknek a hosszú távú előrejelzéseknek a beválási esélye is lényegesen elmarad a néhány napra szóló időjárás-jelentésekétől, de az esetleges tendenciákat jól jelzik, különösen akkor, ha a különböző intézetek előrejelzései összhangban vannak egymással. Jelen esetben például a legtöbb intézet az átlagosnál melegebb őszt vár, miközben a csapadék tekintetében már nagyobbak az eltérések.

6 fontos dolog, amivel csökkentheted a frontérzékenységedet
Az időjárás nagymértékű ingadozásait minden korosztály megérzi. Bár a frontokat az idősebbek viselik nehezebben, ma már a fiatalok is megsínylik ezeket az időszakokat. Mit tehetünk, hogy átvészeljük ezeket az időszakokat? Szakemberünk elmondja, mi lehet a megoldás.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!