Facebook hozzászólás
373

Életmentő hüvelyesek

2020-at a Növényegészségügy Nemzetközi Évének választotta az ENSZ. Évente a termény 40%-a pusztul el növényi betegségek miatt a Földön. Ez azt jelenti, hogy a kár évente 220 milliárd dollárba kerül a világgazdaságnak.

Piac Pakisztánban, Fotó: FAO/Asif Hassan
Piac Pakisztánban, Fotó: FAO/Asif Hassan

Jövő év február 10-ét a Hüvelyesek világnapjaként tartjuk számon, építve a FAO által koordinált Hüvelyesek Nemzetközi Évére (2016.), hogy felhívja a figyelmet ezen egészséges, tápláló és proteinben gazdag növényi termésekre. A hüvelyes növények a növénytermesztés fenntarthatóvá tételében is segítenek.

Az ENSZ Közgyűlés határozatában kiemelte a hüvelyesek számtalan vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, továbbá kiváló élelmiszerrost-forrásnak számítanak alacsony kalóriatartalmuk mellett.

Egy további ENSZ döntés felszólítja a FAO-t és az Egészségügyi Világszervezetet (WHO) az Élelmiszerbiztonsági világnap népszerűsítésére. A nem biztonságos élelmiszer több mint 200 betegség okozója világszerte, köztük egyes rákos megbetegedéseké is. Ez azt jelenti, hogy az élelmezésbiztonság és az éhezés visszaszorítása sokkal összetettebb feladat, mely túlnyúlik az élelmiszertermelés és -elosztás problémáin.

A pazarlás a hűtőben kezdődik
Élelmiszereink jelentős része a kukában landol. Míg régen az ételek tárolását és hasznosítását – főleg vidéken – jó hatékonysággal oldották meg, addig ma már ez komoly problémát okoz. Mit tehet egy átlagos városi ember annak érdekében, hogy csökkenteni tudja az ételhulladék mennyiségét? A Laboratorium.hu tanácsainak középpontjában a tudatos tervezés és a hűtőszekrény áll…

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!