tartósítás

autoimmun betegség, csalánkiütés, emésztés, gyógyszerek, gyulladás, tartósítás

8 dolog, ami csalánkiütést okozhat

PP-Eletforma

Zavaró tünet, mely akár heteken-hónapokon át is jelentkezhet, a test bármely pontján. Sokszor nem is sikerül a kiváltó ok nyomára akadni, ahogy jött, úgy el is múlt, ám bizonyos körülmények hajlamosíthatnak a kiújulására. Dr. Vincze Ildikó bőrgyógyász-kozmetológust, a Dermatica főorvosát a csalánkiütés lehetséges kiváltó okairól kérdeztük.

Tovább olvasom »
alma, dzsem, lekvár, narancs, tartósítás

Narancsos almalekvár

Kandikó Éva

Az alma a legolcsóbb gyümölcs, ami egyáltalán nem jelenti azt, hogy lenézően kellene róla nyilatkoznunk. Elsősorban azért nem, mert olcsósága mellett olyan gazdag felhasználási lehetőségek rejlenek benne,mint talán egyetlen másik gyümölcsben sem.

Tovább olvasom »
paprika, paradicsom, tartósítás, zakuszka, zeller

Zakuszka

Kandikó Éva

Lehetséges lenne, hogy még sosem hallotta az örmény eredetű zakuszka nevét? Ideje vele megismerkednie, mert kiváló előétel, de reggelire, vacsorára is bevethetjük, ha gyors megoldásra vágyunk. Számtalan változata létezik, ez egy a sok közül.

Tovább olvasom »
görögdinnye, saláta, sárgadinnye, tartósítás

Te milyen dinnye vagy!

Kandikó Éva

Édes, lédús, illatos, táplál, oltja a szomjat – ez a dinnye. Mindegy, hogy sárga, vagy zöld, magos vagy mag nélküli, szeretjük. Jól behűtve, mert úgy az igazi. Összeszedtük legjobb 5 receptünket a dinnye kedvelőinek.

Tovább olvasom »
befőzés, lecsó, tartósítás, tél

Lecsó tartósítása télire

Kandikó Éva

A lecsót szinte mindenki szereti, és miért fosztanánk meg magunkat attól az élménytől, hogy télen is élvezhessük az ízeit? Minimális energiaráfordítással ez egyáltalán nem lehetetlen. Felbontva nemcsak a klasszikus egytál ételként használhatjuk, hanem készíthetünk vele lecsós csirkét, sertésszeletet is.

Tovább olvasom »
nyár, paradicsom, spagetti szósz, szósz, tartósítás

Spagetti szósz télire

Kandikó Éva

Paradicsomból sokféle házi konzervet készíthetünk, most annak a receptjét osztom meg, amelyet már vagy 15 éve minden nyáron készítek. Spagetti szósznak hívom ugyan, de teljesen alkalmas akár egy gyors paradicsomlevesnek, vagy pizza mártásnak, esetleg lasagne alapnak, és kiválóan teljesít egy húsgombóc mellett is. Használjunk hozzá lucullus paradicsomot, a többi fajtának túl sok leve van, hosszú idő, míg elfőzzük azt.

Tovább olvasom »
fagyasztás, házilag, liofilezés, tartósítás

Tartósítási kisokos

PP-Eletforma

Nem árt, ha tisztában vagyunk azzal, hogy a házi tartósítási eljárások folyamán milyen változások és hogyan befolyásolják a zöldségeket és gyümölcsöket, melyeket elteszünk télire.

Tovább olvasom »
aszalás, befőzés, fagyasztás, nyár, savanyítás, szárítás, tartósítás

Tartósítás felsőfokon

PP-Eletforma

Télen hányszor jut eszünkbe a júniusi vérpiros, ropogós cseresznye vagy a csillogó sötét bíborvörös, édes szamóca, ahogy szétolvad a szánkban? Ha ezeket az élvezeteket a hideg hónapokban is meg szeretnénk tapasztalni, akkor tartósítsunk! Az élelmiszer-palettánk tárháza végtelen, csak egy kis odaadás kell, hogy a nyár, ősz ízeit télire „konzerváljuk”.

Tovább olvasom »
befőzés, beszerzés, házi tartósítás, lekvár, savanyúság, tárolás, tartósítás, tervezés

Kovácsoljunk tervet a nyárra!

Kandikó Éva

Tartósítani, befőzni hasznos elfoglaltság, jó móka, vicces családi program lehet. Az alapanyag beszerzésétől kezdve az üvegek polcokra pakolásáig megszervezhetünk mindent családdal, barátokkal, kerekíthetünk belőle akár egy jó kis bulit is, de mint minden hasonló tevékenységnek, ennek is vannak szabályai, amiket érdemes betartani, ha nem bosszankodni, hanem alkotni vágyunk.

Tovább olvasom »
fenyő, fenyőrügy, szörp, tartósítás

Fenyőrügy szörp

Kandikó Éva

Csodás borostyánszínű szörpöt kapunk a fenyőrügyekből, ami nyári hőségben szénsavas, hideg ásványvízzel, citromkarikákkal fogyasztva remek hűsítő ital.

Tovább olvasom »
bodza, szörp, tartósítás, tavasz

Bodza szörp

Kandikó Éva

Nyilván nem mondok újdonságot azzal, hogy bodzát csak olyan helyről szedjünk, ahol kevéssé porosodik, és egyáltalán nem éri benzingőz. Csak ép, kinyílt virágokat gyűjtsünk, és gondosan nézzük meg a fonákját, hogy nem tetves-e.

Tovább olvasom »
hűtés, izzadás, kémia, sófogyasztás, sópótlás, tartósítás

Nem csak a vén kecske nyalhatja…

PP-Eletforma

Itt a nyár, a kánikula. Emellett nem mehetünk el s(z)ó nélkül! Egyrészt, mert az izzadással távozó sót pótolni kell, másrészt mert a melegben fontos élelmiszer-tartósító szerepe van. Ráadásul a jeges vízbe szórva azonnal le lehet hűteni az italunkat! Hogy mindez miért van így? Ez is kiderül…

Tovább olvasom »
gyorsfagyasztás, gyümölcs, tartósítás, zöldség

Jegelt nyári ízek, illatok

PP-Eletforma

Mit főzzek ma? Teszi fel magának a kérdést naponta több millió háziasszony világszerte. Valljuk be, nem egyszerű feladat (jó) háziasszonynak lenni!  Nem is maga a főzés jelenti a problémát, de ha meg akarunk felelni családunk elvárásainak, és egy kicsit is tudatosan, egészségesen akarjuk elkészíteni a család napi-heti betevőjét, egy mesterszakács és egy táplálkozás tudományi szakértő tudásával kell felvérteznünk magunkat.

Tovább olvasom »
gasztronómia, szilva, tartósítás

Rozmaringos szilvabefőtt

PP-Eletforma

A szilva az egyik legtöbbféleképpen elrakható gyümölcs. Befőttként is nagyon finom, hát még akkor, ha e recept szerint készítjük: a rozmaring illatossá, a citrusfélék és az édes bor pikánssá teszi.

Tovább olvasom »
befőzés, lecsó, tartósítás

Ezt tedd el télire: lecsó cukkinivel

PP-Eletforma

A házi tartósítási módok közül nálunk a befőzés a legismertebb és legelterjedtebb forma, de persze nem csak befőttet, lekvárt, szörpöt lehet befőzni, hanem például lecsót is. S bár ma már mindenféle kapható az üzletekben, azért az igaziak még mindig a régi receptek szerint télire elmentett nyári színek és ízek.

Tovább olvasom »
baktérium, élelmiszer, tartósítás

Beszélő baktériumok rongálják az ételeinket?

PP-Eletforma

Ki gondolta volna, hogy a baktériumok képesek kommunikálni is, ráadásul nemcsak saját populációjukon belül, hanem fajaik között, sőt a növényekkel és állatokkal is? Ennek viszont fontos szerepe lehet az élelmiszerek megromlásában, ezért a legújabb kutatások ezt a folyamatot igyekeznek feltárni.

Tovább olvasom »