Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2017. június 18. 18:00 | Kandikó Éva

Csapdába ejteni a nyarat – tanácsok a befőzéshez

Ahogy minden évben, idén is megérkezett a nyár, eljön a zöldség- és gyümölcs dömping, amikor olcsón tehetjük el télire a savanyúságot, kompótokat, lekvárokat és szószokat.

Tartósítás, Kép: pixabay.com

Kép: pixabay.com

Ami kell, és ami nem

Nincs szükséged

–          óriási konyhára. Befőzni kis helyen is lehet, ha felrajzolsz egy tervet a fejedben, hogy mit mikor fogsz csinálni, és hogy a munkafolyamatok során mit hová teszel majd.

–          élemedett korra. Befőzni, savanyúságot elrakni mindenki tud, nemcsak az anyád és a nagyanyád. Meg se halld, ha bárki mást mond ezzel kapcsolatban, elhinni meg pláne ne hidd el!

–          aránytalanul nagy befektetésre. Az a kevés, amit belefeccölsz, hidd el, bőven megtérül majd.

–          tengernyi szabadidőre. Valamennyi persze nem árt, ha van, de ha nem cipelsz haza egyszerre egy mázsa eltenni valót, hanem csak ésszerű mennyiségeket, meg tudod oldani.

–          nagy tapasztalatra. Ha tudsz olvasni, ha találsz megbízható leírásokat, ha vannak családi receptjeid, nyert ügyed van. Mindenki elkezdte valahol, valamikor.

Ami elengedhetetlen

–          a higiéniai szabályok maximális betartása. Fölösleges energiát és pénzt fektetni valamibe, amit nem csinálsz rendesen, és a végeredményt már a kezdés pillanatában veszélyezteted. Lehet jól is csinálni, csináld hát jól!

–          lelkesedés. Ha a hátad közepére kívánod az egész balhét, hagyd a fenébe! Akkor ez a műfaj nem neked való. Viszont ha szívesen bújod a netet különböző lekvár-, savanyúság- vagy chutney recept után, ha fel is használod télen, amit bespájzoltál, nincs más hátra, mint belevágni.

–          találékonyság. Ne csak abban gondolkozz, hogy kimész a piacra, és ott veszed meg az alapanyagokat! Persze az is jó, de kérdezd körbe a barátokat, kollégákat, nincs-e valahol, valakinél fölösleges termés, térképezd fel a Szedd magad akciókat a környékeden, használj ki minden adódó lehetőséget, hogy eltenni valóhoz juss.

–          néhány alapvető, jó minőségű eszköz. Ez nemcsak a tartósításra igaz, hanem minden másra is, különös tekintettel a konyhában zajló folyamatokra. Jó szerszámmal fele annyi idő alatt végzel bármilyen munkával, és még az is megeshet, hogy élvezed a munkát, nem pedig szenvedsz vele.

–          jó üvegek pontosan passzoló tetőkkel. Ez van… a csorba, beszürkült üvegektől meg kell válnod, és a rozsdás, horpadt tetők sem a barátaid. Itt is jól jöhet a baráti segítség, érdeklődj az ismerősöknél, hátha vannak elfekvő készleteik, amiktől boldogan megszabadulnának.

–          néhány konyharuha. Meg papírtörlő, mert azt nem ígérhetjük, hogy nem lesz rá szükség. Igen, néha lecsöppen, kiömlik, félrefolyik, de ez ugye még nem a világ vége?

–          mikrohullámú vagy normál sütő az üvegek fertőtlenítéséhez. Ha esküdt ellensége vagy a mikrónak, mi sem akarjuk rád erőltetni a használatát, akkor te a sütőben fertőtlenítsd az üvegeidet. Ellenben ha használod a technika eme vívmányát, a tartósítás folyamatában is hasznát fogod venni.

–          tárolóhely az elkészült finomságoknak. Nos, igen. Ez tényleg kell, hiszen azért dolgozol, hogy a téli hónapokra legyen tartalékod, és ezt tárolni is kell valahol addig. Légy találékony, lehet, hogy a szüleidnél, barátaidnál nagyobb a hely, vagy van egy erre alkalmas közös tárolóhelyiség ott, ahol laksz. Használd ki az adódó lehetőségeket. Bértárolásért nyugodtan adhatsz egy-két üveg csalamádét cserébe.

Így készíti nagyi a dobálós-hordós savanyúságot! Isteni!
Akik nem szeretnek vesződni a savanyúságok többszörös téli eltevésével, vagy kevés az idejük erre, azoknak ajánljuk ezt a nagyon egyszerű módszert. Nem kell hozzá más, mint egy 50 literes műanyag hordó, s az alaplé összekeverésével már dobálhatjuk is bele az éppen időszerű zöldségeket. Ez nagyi titkos receptje. Volt, eddig…
Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:Receptek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!