Facebook hozzászólás
174

Tudtad? Átvilágítanak, ha önkéntes pénztári tag vagy!

Nem tud egészségpénztári kártyával fizetni, önsegélyező pénztári szolgáltatást igénybe venni, vagy nem veheti fel nyugdíjpénztári hozamait az a pénztártag, akinek az átvilágítása ez év december 31-éig nem történik meg. Célszerű tehát az önkéntes pénztári tagoknak tájékozódniuk, hogy milyen teendőjük lehet ezzel kapcsolatban.

A pénzmosás elleni törvény rendelkezéseinek megfelelően december 31-ét követően a hazai önkéntes nyugdíj-, egészség- és önsegélyező pénztárak kötelesek megtagadni azoknak a tagjaiknak az ügyleti megbízásait, akiknél az ügyfél-átvilágítás eredményei ez év végéig nem állnak teljeskörűen rendelkezésre. Az ügyfél-átvilágítás során a tagoknak személyesen kell igazolniuk pénztáruknál személyazonosságukat – személyi igazolványuk és lakcímkártyájuk bemutatásával –, pénztáruk pedig rögzíti azonosító adataikat.

Érdemes tájékozódni a pénztárnál a teendőkről – Kép: Pixabay

Az a pénztártag, akinek ezek az adatai a határidőig nem állnak teljeskörűen rendelkezésre, januártól nem tud például egészségpénztári kártyával fizetni, önsegélyező pénztári szolgáltatást igénybe venni, illetve – ha ezt igényelné – nem veheti fel nyugdíjpénztári hozamait. A pénztártag egyéni számlájára érkező befizetéseket továbbra is jóváírják, azok hozamot termelnek, s a tag addig felhalmozott tőkéje, illetve hozamai sem vesznek el.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a közelmúltban egy állásfoglalásában rögzítette: a 2014. december 31-ei határidő nem „jogvesztő”, tehát ezt követően is lehetséges a hiányzó ügyfél-átvilágítás lefolytatása. Amint ez megtörténik, a pénztár ismét teljes körű szolgáltatást nyújthat az érintett ügyfél számára. A jegybank, illetve a jogelőd pénzügyi felügyeleti hatóság rendszeresen vizsgálta az ügyfél-átvilágítási kötelezettségek teljesítését, és több önkéntes pénztárral szemben alkalmazott intézkedést az ezzel kapcsolatos szabályszegés, mulasztás miatt.

Az ügyfél-átvilágítással kapcsolatos előírások azokat a pénztártagokat érinthetik, akik 2013. július 1. napját megelőzően léptek be a pénztárba.

A pénztártagoknak célszerű felvenniuk a kapcsolatot az önkéntes pénztárukkal, hogy megtudják: esetükben az ügyfél-átvilágítás eredményeit teljeskörűen beszerezték-e. A tagok egy része esetében ugyanis a pénztárak már korábban elvégezhették az ügyfél-átvilágítást, illetve esetleg más szolgáltatóktól megkaphatták a szükséges információkat.

5 dolog, amiért előnyös egészségpénztári tagnak lenni!
Évente minimum 50 ezer forintot költünk gyógyszerekre, így ez az összeg egy négytagú család esetében 200 ezer forintra is rúghat. Kevesen tudják viszont, hogy milyen előnyökkel jár az egészségpénztári tagság. Íme, 5 fontos tudnivaló erről!


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!