Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2014. szeptember 07. 17:00 | PP-Eletforma

kedvezmények

5 dolog, amiért előnyös egészségpénztári tagnak lenni!

Évente minimum 50 ezer forintot költünk gyógyszerekre, így ez az összeg egy négytagú család esetében 200 ezer forintra is rúghat. Kevesen tudják viszont, hogy milyen előnyökkel jár az egészségpénztári tagság.  Íme, 5 fontos tudnivaló erről!

 

Tény, hogy az egészségpénztári tagok többet foglalkoznak a megelőzéssel és tesznek az egészségükért, mint azok, akik egyetlen pénztárral sem állnak kapcsolatban. Mint azt dr. Váradi Péter, a Prémium Egészségpénztár igazgatótanácsának elnöke elmondta, az aktív korú lakosság 55%-a egyáltalán nem végez testmozgást, viszont minden harmadik felnőtt dohányzik. Egy felmérés szerint a megkérdezettek 29%-a egy év alatt semmilyen szűrésen nem vett részt, míg az egészségpénztári tagok 42%-a hetente háromszor végez testmozgást, és jóval magasabb arányban járnak a szűrésekre, mint mások. Az egészségpénztári tagság azonban nemcsak az egészség megőrzésében segít, hanem más előnyei is vannak. Íme!

Az egész család igénybe veheti – Kép: public.domain.image.com

1. Adójóváírást vehetünk igénybe. Az egyéni befizetések után 20% erejéig adó-visszatérítés vehető igénybe, amelynek maximális összege évente 150 ezer forint, vagyis eddig a határig minden egyes egészségpénztáron keresztül elköltött forint 20%-a megtérül. Érdekesség, hogy kevesen élnek ezzel a lehetőséggel, pedig ami jár, az jár: az átlagos költések alapján egy aktív négytagú család esetében ez évi 50 ezer forint megtakarítást is jelenthet!

2. Kedvezményesen járhatunk szűrésre. A pénztártagok adójóváírásban részesülnek, ha a betegségek megelőzését segítő szolgáltatást vesznek igénybe és erről számlát is küldenek. Megelőző szolgáltatásnak minősülnek az olyan – OEP által nem támogatott – szűrések is, mint például a méhnyakrák, melanoma, vagy -fogászati szűrések.

Miért nem megyünk el a szűrővizsgálatokra?
Nincs ésszerű magyarázatunk arra, hogy miért maradunk még mindig oly sokan távol a betegséget megelőző szűrővizsgálatokról. Bár összességében a szűrővizsgálatokra járók aránya 2010-hez képest csökkent, ugyanakkor laborvizsgálatra, emlő- és méhnyakrákszűrésre többen mennek el.

3. Olcsóbban vásárolhatunk. Az egészségpénztári tagok több ezer szolgáltatónál és kártya-elfogadóhelyen használhatják fel a pénztárban tartott összeget. Nem árt tudni, hogy érdemes ezeken az elfogadóhelyeken egészségpénztári kártyával fizetni, hiszen a szolgáltatók többsége 5–30% közötti állandó kedvezményt kínál a pénztártagoknak, legyen szó szemüvegről, gyógyszeripari termékekről vagy éppen magán-orvosi ellátásról.

4. Igénybe veheti az egész család. Elég egyetlen egészségpénztári tagságot kiváltani, azzal a közeli hozzátartozók is élhetnek. Vagyis, ha a családfő pénztártag, a szüleinek vagy a gyermekeinek ugyanúgy vásárolhat a kártyája terhére, mint saját magának vagy a feleségének.

5. Ingyenes kártya. Van olyan egészségpénztár, ahol nincs belépési díj, és a kártyát is ingyenesen kapják meg az új pénztártagok. Érdemes tehát körbenézni, amikor a pénztárak között válogatunk, mert ezzel több ezer további forintot lehet megspórolni!

Százezret költünk az egészségünkre évente
106 ezer forintot költünk átlagosan évente az egészségünkre – megelőzésre viszont csak a töredékét. A magyarok harmadát egy kisebb egészségügyi kiadás is váratlanul érintené, viszont akár kölcsönt is venne fel, hogy magánorvoshoz fordulhasson.


Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Otthon

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!