Facebook hozzászólás
248

Tiszta Hitchcock! Kék vércsék tömeges vonulása várható!

Alig egy hónapjuk van az öregeknek, hogy jó kondícióba kerüljenek, a fiataloknak pedig arra, hogy a repüléstechnikát maximálisan elsajátítsák. Hamarosan több ezer kék vércse indul mintegy 8 ezer kilométeres vándorútra, melynek végcélja Dél-Afrika.

A kék vércse Magyarország és az Európai Unió kiemelt fontosságú védett természeti értéke. A faj megőrzését az Európai Bizottság LIFE+ természet alapja támogatja.

Kiemelten védett – Kép: Wikipedia

A Kárpát-medence idei őszi gyülekezési adatai rekordmennyiségű kék vércse jelenlétét mutatják: eddig mintegy 11 160 kék vércsét számoltak össze a megfigyelt területeken, és egyes, a régiónkon kívülről érkező megfigyelési adatok is a faj eredményes költési szezonját jelzik – olvasható a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület által az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Most, a felkészülés hetei alatt a kék vércsék csapatosan vadásznak a bőséges zsákmányt kínáló tarlókon, és együtt is éjszakáznak egy-egy facsoportban. A legjobb, gyakran évtizedek óta használt helyeken akár több ezer madár is összegyűlhet. Az idei ősz a faj vonulási viselkedésének eddig nem ismert részleteibe kínálhat betekintést. A hazai költőállomány egyedei – három jelölt madár – mellett műholdas jeladó került egy olaszországi és három kazahsztáni madárra is, és a jelöléseknek még nincs vége.

Elindultak a gólyák
Az augusztus közepén érkezett hidegfront hatására a hazai fehér gólyák többsége megindult a telelőterületek felé. A korábbi évek gyakorlatának megfelelően idén is több példányt láttak el jeladóval, hogy vonulási útvonalaikat pontosan követni lehessen.

A jelölések célja annak kiderítése, hogy a földrajzilag egymástól nagy távolságra lévő fészkelőállományok milyen útvonalakat használnak az őszi, illetve a tavaszi vonulás során. Az adatokból várhatóan több új európai, ázsiai és afrikai pihenő-, illetve éjszakázóhelyet is megismerhetnek a szakemberek. Magyarországon, Szlovákiában, Romániában és Szerbiában a nemzeti parkok őrei és civil természetvédelmi szervezetek tagjai augusztus és október között mintegy 50 helyszínen, heti egy alkalommal, a hét azonos napján szinkronszámlálásokat végeznek, amelyeknek eredményeit magyarországi koordinátor összegzi.

Az elmúlt héten a Kárpátok túloldalán a műholdas jeladós madarak intenzív déli irányú vonulást mutattak, miközben a Kárpát-medencében lévők még nem indultak el.

Hová tűnnek a fecskéink?
Felborult a természet több évezredes megszokott menetrendje, és ez nagy próbatétel elé állítja a költöző madárfajokat, így a nálunk fészkelő füsti-, molnár- és partifecskéket is. Itthoni költésükhöz a feltételek megteremtése mindinkább emberi gondoskodást is igényel. Meghálálják: elpusztítják a nálunk új, az emberre is veszélyes trópusi rovarokat.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!