Facebook hozzászólás
544

Hazaindultak a gólyák

Az augusztus közepén érkezett hidegfront hatására a hazai fehér gólyák többsége megindult a telelőterületek felé. A korábbi évek gyakorlatának megfelelően idén is több példányt láttak el jeladóval, hogy vonulási útvonalaikat pontosan követni lehessen.

Már 14 fehér gólya kapott GSM-alapú jeladót Papp Ferenc, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) programkoordinátora szerint. Az MME szakemberei idén két projekt, a Madárvédelem és kutatás határok nélkül című magyar–szlovák program és az Északi gólyahír projekt részeként is jelöltek meg madarakat. „A fehér gólyák többsége már délkelet felé tart, sőt, a leggyorsabban vonuló példány, a szlovákiai Komáromszentpéter (Svaty Peter) községben megjelölt Peter Törökország déli részén, a szír határ közelében járt hétfőn délelőtt” – mondta a programkoordinátor. Egy nemrégiben lezárult szavazás bebizonyította, hogy a gólyák, a legnépszerűbb hazai állatok közé tartoznak.

A fehér gólyák többsége már délkelet felé tart – Kép: deviantart–com

Az Ipolyvecén megjelölt, nevét a községről kapó Veca augusztus közepén már Bulgáriában, Tarnovo környékén járt, mivel ugyanis idén nem volt sikeres a költése, így az elsők között indult útnak. Pár nappal később kezdte meg a vonulást, de már ugyancsak Bulgáriában volt a Dejtár községből származó, Dalma nevű fehér gólya. A Szécsényben megjelölt Hófogó nevű fiatal madár – amely nevét onnan kapta, hogy egy szerencsétlen landolás után a fészke melletti ház tetején a hófogórácsok közé szorult, ahonnan csak a tűzoltók tudták kiszabadítani – Románia déli részéig jutott, jelenleg az Olt folyó torkolata közelében tartózkodik. Erre a területre megérkezett már Nógrád is, a tavaly ősszel Egyiptomban kémnek vélt, majd elengedése után elpusztított, Ménes nevű fehér gólya testvére.

Madarak veszélyben?
Jelentést kért az ír kormánytól a világörökségi helyszínek felett őrködő UNESCO, mert az új Star Wars-film forgatásához átengedték a Skellig Michael-szigetet.

Néhány madár azonban még nem kezdte meg vándorútját, köztük Január, aki tavaly az enyhe télnek köszönhetően nem vonult el – nevét is azért kapta, mert januárban látták el jeladóval –, idén pedig három fiókát nevelt fel a párjával. Egyelőre nem úgy tűnik, hogy el akarna indulni a többiekkel – jegyezte meg Papp Ferenc, aki szerint egy jeladóval ellátott fehér gólya áramütés miatt elpusztult, egyet pedig legyengülve találtak meg a Jászságban, ő már egészen biztos, hogy nem tud elvonulni.

Zagyva, aki Ménes mellett a legismertebb magyar jeladós gólya, ez év júniusa óta nem szolgáltatott adatot, utolsó ismert tartózkodási helye az egyiptomi Port Szaíd környéke volt. „Feltételezhető, hogy a jeladó hibásodott meg, és reméljük, Zagyva jövőre hazatér. Az egészen biztos, hogy idén sem érkezett meg Közép-Európába” – mondta Papp Ferenc. A 2012 augusztusában a Nógrád megyei Nemti község határában befogott és megjelölt Zagyva jeladója 11 603 GSM-koordinátával szolgált. Ezek alapján tudják az MME szakemberei, hogy a madár élete első telét Törökország földközi-tengeri partvidékén, a másodikat Tanzánia déli részén töltötte. A fehér gólyák vonulási útvonalának egy korábban ismeretlen kitérőjéről is neki köszönhetően tudnak, ugyanis kétszer felkereste Csád déli részét, a Száhel-övezetet. A jeladós fehér gólyák vonulási útvonala az interneten is követhető.

Hová tűnnek a fecskéink?
Felborult a természet több évezredes megszokott menetrendje, és ez nagy próbatétel elé állítja a költöző madárfajokat, így a nálunk fészkelő füsti-, molnár- és partifecskéket is. Itthoni költésükhöz a feltételek megteremtése mindinkább emberi gondoskodást is igényel. Meghálálják: elpusztítják a nálunk új, az emberre is veszélyes trópusi rovarokat.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!