Facebook hozzászólás
454

Hoppá! Mától december 10. az ASZÚ VILÁGNAPJA! Ünnepeljünk!

Ha a karácsonynak íze volna, olyan lenne, mint a tokaji aszúé! Tele mézzel, aszalt gyümölcsökkel, fűszerekkel, naranccsal, karamellel. Magyarország egyik legősibb, de mindenképpen legismertebb bora a tokaji aszú, és azon belül is a mádi bor. Ezt a vidéket még az őslények is láthatták, mert magasabban állt a Király-dűlő, mint a Pannon-tenger vízszintje. …És ez csak pár dolog, amit megtudhattunk a nem borszakértők, de kedvelők Wineglass sajtóklubjának Mádi Kör Eredetvédelmi Egyesület bemutatóján.  

 

Holdvölgy vincellerház, Kép: Höldvölgy
Holdvölgy vincellerház, Kép: Höldvölgy

Világtól elzárva, a Bajor Királyi Pincészetben őrzik minden idők legöregebb tokaji aszús borpalackját 1684. óta. Sötétbarna, nyoma sincs rajta bármilyen elváltozásnak – állítják a szakavatottak.

Lába kelt viszont a Fugger-család lengyel ága híres varsói tokaji gyűjteményének a II. világháborúban. Ez idő tájt az orosz Zsukov marsall zárt körű tokaji borkóstolót tartott, és a titkos beszámolók szerint a tisztek rendkívül elégedettek voltak.

Itthon az a szokás, hogy a születésnapra kapott tokajit az esküvőn kell felbontani – persze nem állítva a szobában, a szekrénysor tetején kell őrizni!

Mád
Vulkanikus talaját mintegy 60 cm-es termőföld borítja, amit az egykori, mintegy 6 ezer gejzír ásványi anyaga gazdagítja. A területet a Pannon-tenger borította, kivéve a Király-dűlőt.

Az első írásos emlékek 1280-ban születtek a szőlős vidékről, majd egy 1328-as irat arról tanúskodik, hogy az Anjouk is megerősítették a tényt. Számos gazdag földbirtokosnak voltak területei a környéken, de a politika beleszólt az aszúszemekbe is! Wesselényi bukása után például elidegenítették földjeit, és egy úgynevezett Haláki Mártonra bízták az ültetvényeket. Buzgón állt neki a területek felméréséhez, és a különböző adottságok alapján 4 osztályba sorolta a környék borait. Már akkor, az 1670-es években kiderült, hogy Mád és környéke egy kicsit több, egy kicsit jobb, mint az egész, egyébként is rendkívül kiváló Tokaji Borvidék.

Sajtótáj a mádi aszúkról, Kép: László Márta
Az eredetvédők sajtóbemutatója, Kép: László Márta

A Mádi Kör Eredetvédelmi Egyesület azt tűzte ki célul, hogy a környék és a természet védelme mellett, szigorú szabályai szerint megőrzi a világ legbonyolultabb, legnehezebb és egyben legdrágább borkészítésének módszerét. Ma 14 borászat és pincészet szövetsége.

Borkóstolójuk a Holdvölgy Borászat Hold and Holló UPPP 2016-os könnyű, bohém gyöngyözőborával indult. Szobolits Andrea sajtófőnök elmondása szerint a palackok színes, vidám, szilikonos külcsínével elsősorban a fiatalokat akarták megtalálni, és rögtön bulikhoz, partikhoz, salátákhoz, grillezett falatokhoz ajánlotta a könnyed italt. Talált! Tavaly a zöld címkést, vagyis a száraz testvért kóstoltam, valami remek volt. A törvényváltozásnak köszönhetően manapság, más borvidékeken is szívesen kísérleteznek a gyöngyöző borokkal, a pezsgőkkel.

Demeter Endre és Barta Károly borász ezután a Royal Tokaji Borászat 5 puttonyos furmint-hárs házasítású aszúját kóstoltuk, majd annak nagy testvérét, a 6 puttonyost. Mindkettő remek, a második valóban csúcs. Az angol tulajdonos nagy területen gazdálkodik, ismertségével sokat segít abban, hogy a mádi gazdák máshol is elismertségre tegyenek szert. A borászok úgy fogalmaztak, hogy ezek a borok a szőlőben születnek. Ha hisznek benne, és a helyiek önmagukban is, akkor ott csak csúcsborok születhetnek, és persze ettől függ a mádiak jóléte is!

Lexikon
A tokaji aszú a Tokaj-hegyaljai Borvidéken előállított borkülönlegesség. Évszázados technológiával készül, amelynek alapja az aszúsodott szőlőszemek késői szüretelése, és az azt követő különleges borkészítési eljárás. A készítéskor 1 gönczi hordó (azaz 136 liter) borhoz vagy musthoz annyi puttony ( kb. 25 kg) aszúszemet adnak, ahány puttonyos aszúbort szeretnének készíteni. További megkötés, hogy az aszúszemeket, kézzel, egyenként kell szedni, de ez nálunk eddig is így történt!

Tiszta furmint varázsolt el, amikor a  Barta Pincészet 2013-as Öreg Király-dűlői 6 puttonyos aszúját kóstoltuk. Gyümölcsös, aszalt sárgabarackos ízek, illatok törtek elő. A szomszédból érkezett a Demetervin Királyfurmintja! Mindkettő organikus bor. Ahol nincs szőlő, ott az erdő, az őzek, és persze a seregélyek munkálkodnak.

Árvay János az Év Borásza 2017-ben. 2011-es, hatputtonyos aszújára azt mondta a két szakember: ennél a bornál minden vita lezárul! Egy korty, és jön a békés csönd! Ki kell próbálni! Én még azt tenném hozzá, hogy kéksajttal egyszerűen varázslatos!!!

Érlelt aromák jönnek elő, ha a Demetervin 2011-es, hatputtonyos tokaji aszúját kóstolod! Ennél a bornál már mélyülnek a színek, az ízek. Kínálja magát a hordó vaníliás ízvilága is.

Mádi borkóstolás után, Kép: László Márta
Mádi borkóstolás után, Kép: László Márta

Ízében, illatában rendkívül összetett, az aszalt sárgabarack érződik a fűszerezettséggel, amiből jól kivehető a pirospaprika is. Ezt Andrea Larsson, a világ legelismertebb sommelier-je mondta a Holdvölgy Borászat 2009-es Culture 6 puttonyos aszújáról. Elvarázsolta a dűlő-válogatott furmint – ahogy engem is. A mester az úgynevezett szezonális vakkóstolón a nemzetközi sztenderdek szerint maximálisan adható 100-ból 95 pontra értékelte a HOLDVÖLGY Culture 2009 hatputtonyos tokaji aszúját, amely így a 640 borból álló mezőnyben egyedüliként kapott ilyen magas pontszámot. Andrea Larsson még hozzátette, Tokaj minden szempontból egyedülálló, és eljött az idő, hogy a tokaji aszú elfoglalja méltó helyét a világban.

Orosz Gábor 2007-es, 6 puttonyosa tett fel a koronát a borsorra. 1-1,5 évig erjed a nedű a hordókban, mire elindul világhódító útján. Ez egy igazi mestermunka!

Mádi borkóstolás után, Kép: László Márta
Mádi borkóstolás után, Kép: László Márta

Ünnepeljük tehát az aszút! Magyar kezdeményezésre éppen mától minden december 10-én ünnepeljük világnapját! Legyen mindannyiunk asztalán egy üveg karácsonykor és szilveszterkor, ha lehet!

Hiába, a vaddisznó is az édesebbet szereti…
Borszaküzletekben, Michelin-csillagos és elegánsabb budapesti illetve miskolci éttermekben már jól ismerik a bükki borokat. Ami még nem a Tokaj-hegyaljai és már nem az Egri Borvidék, nos, azt nevezzük Bükki, avagy korábbi nevén Bükkaljai Borvidéknek. A napfényben gazdag, csapadékban szegény és az országos átlagnál hűvösebb területen elsősorban fehér borok születnek, de ennél sokkal gazdagabb a prémium kínálat!


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!