Facebook hozzászólás
425

Zétától Zétáig

Szeretnék venni valamit a férjem születésnapjára, de ne foglaljon a lakásban túl sok helyet – így fogalmazott egy francia hölgy, amikor szerette volna meglepni valamivel magyar származású párját! Így kezdődött annak a mádi Holdvölgy borászatnak a története, amelyik varázslatos kóstoló estet rendezett a sajtó munkatársainak a napokban. A házaspár először csak egy kis parcella tulajdonosa lett, majd bővítették a területet, és rájöttek a tokajinak nincs párja. Szakemberekkel nekiláttak a borkészítésnek, az újításoknak.    

Holdvölgy pince, Kép: Holdvölgy
Holdvölgy pince, Kép: Holdvölgy

A Holdvölgyben a tradicionális szőlőművelés eredményével találkozhatunk, ami a legmodernebb borászati technológiával párosult. Céljuk nem más, mint az egyes évjáratok esszenciáját palackba zárni a Holdvölgy száraz és édes borkülönlegességeiben. Mindezt Mád 7 történelmi dűlőjének 22 parcellájából kézzel szüretelt, kimagasló minőségű szőlőből. Ott található a környék leghosszabb, vagyis 2 km-es pincerendszere. A 109 pinceágból 300 méter csak hordó! Télen-nyáron 12 fokos a levegő, páratartalma 98 %. Aki nem hiszi, járjon utána! Érdemes, hisz elnyerték a legjobb pincelátogatás díját az idei Vince Awards gálán.

A gyöngyöző és a szerkesztő, Kép: Polákovics Zsófi
A gyöngyöző és a szerkesztő, Kép: Polákovics Zsófi

A jó hangulatú budapesti kóstolót a HOLD AND HOLLO UPPP 2015-ös zéta gyöngyöző borral kezdtük. Neve a Holdvölgyre és a hollóra is utal – már csak azért is, mert a holló a környék címerállata. Az alkotók valami újdonságot szerettek volna kitalálni. Az közismert, hogy a tokaji borvidéken későn szüretelnek, de pont egy évvel ezelőtt nekiálltak leszedni egy területet. Kockáztattak, és beletaláltak. 2200 palack, természetes pezsgésű, elegáns, virágos, gyümölcsös nedű lett belőle. Nemcsak egyedülálló az ízvilága, küllemre is üde és meghökkentő: címkéje ugyanis szilikonból készült. Ettől nem csúszik ki az ember kezéből, ráadásul foszforeszkál, és a hölgyek előszeretettel viselik karkötőként egy-egy pincelátogatás után. Kedves Olvasó, ne tolongj, a zéta gyöngyöző borból egyetlen flaska sem maradt, akkora lett a sikere! Mint kóstoló, csak remélni tudom, hogy az idei korai szüret is ugyanilyen sikeres lesz!

Holdvölgy, vincellerház, Kép: Höldvölgy
Holdvölgy, vincellerház, Kép: Höldvölgy

Ha csak ezt az egyet kóstoltuk volna, már boldogan álltunk volna fel, de még hét pompás különlegesség várt ránk. Szerintem a legtöbbre az elegancia volt a legjellemzőbb! Volt köztük olyan, amihez külön fogást álmodott egy francia francia séf! A legintenzívebb, illetve, ahogy többen megjegyezték a legszexibb bornak a HOLDVÖLGY Signature 2007-et tartották. Ez a bor is az újdonság iránti vágyból született. A válogatást legelőször 2007-ben alkották meg, és rögtön csúcskategóriás lett. A szilvás-konyakos ízvilágú nedű érdekessége, hogy „csak” egy évig tartják hordóban, és utána palackozzák.

Gyűjtők figyelmébe ajánlom a HOLDVÖLGY Signature 2011-et. Az édes, lendületes, gyümölcsös válogatásból körülbelül 300 palack készül, és pár év múlva fantasztikus karácsonyi ajándék lesz belőle. És még ezt is lehet fokozni, mégpedig a HOLDVÖLGY Intuition No. 1.-nal! 2007-ben kezdtek vele kísérletezni, és rá egy évre készült el mostani formájában. A 2013-as évjáratot most palackozzák. 12 fokos alkoholtartalmával a hatputtonyosnak felel meg. Trópusi, gyömbéres, keleties, picit gombás illatával már 2008-ban elnyerte a nevében is szereplő díjat, ami önmagáért beszél.

Ajánlom e sorokat mindazoknak, akik ma legyintenek a tokaji borokra, mert unalmasnak, ódivatúnak tartják! A mádi kóstoló ékesen cáfolta ezt! … Amúgy egy palack bor a mádi Holdvölgyből szülinapra ugyancsak nem foglal túl sok helyet a lakásban!

Borkedvelőknek
Jegyezd meg: Nivegy-völgy! Egy kerékpár és egy tábla jelzi Zánka felől, a 71-es úton, hogy Barátom, ha felhajtasz a Tagyon Birtokra, azonnal ingyen fröccsöt vagy bodzaszörpöt kapsz! Itt olvasd a részleteket!


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!