Facebook hozzászólás
417

Dobogós helyig isszák magukat a németek?

Évente átlagosan több mint 130 liter szeszes italt fogyasztanak a németek egy legutóbbi felmérés szerint, s ezzel a világelsők közé itták magukat.  Németországban minden hetedik percben meghal egy ember az alkoholfogyasztás vagy a dohányzás következményei miatt. Utóbbi évente százezrek halálát okozza.

Kép: Pixabay

Tavaly fejenként mintegy 105,5 liter sör, 20,4 liter bor és 5,4 liter rövidital fogyott Németországban, ami 9,5 liter tiszta alkoholnak felel meg. A mennyiség nem változott jelentősen az egy évvel korábbihoz képest, nemzetközi összevetésben pedig drámaian nagymértékű alkoholfogyasztást jelent.A 35 legfejlettebb ipari államot összefogó OECD-csoportban Németország az 5. helyen áll, csak Ausztriában, Észtországban, Franciaországban és Luxemburgban isznak többet az emberek – derült ki egy legutóbbi felmérésből. (Annak, hogy az orosz férfiak mintegy 25 százaléka nem éri meg az 55 éves kort, ugyancsak az alkoholfogyasztás az oka.)

A dohányfogyasztás viszont visszaszorulóban van, cigarettában számolva tavaly egy főre 996 szál jutott, szemben az egy évvel korábbi 1008-cal. Ugyanakkor még mindig igen magas a rendszeresen dohányzók aránya, a 18–67 év közötti korosztályban a férfiaknál 34, a nőknél 26 százalék.

Bár Németország csatlakozott az Egészségügyi Világszervezet (WHO) dohányzás-ellenőrzési keretegyezményéhez, de az abban foglaltakat nem hajtja végre következetesen, így továbbra sincs átfogó megelőzési stratégiája. Mint ismeretes, a hatásos stratégia elemei közé tartoznak a jövedéki adó és a fogyasztói ár emelése, a dohánycikk-árusítás időbeli korlátozása, a dohánytermékek reklámozásának hatékonyabb szabályozása és az egészségügyi ellátás fejlesztése az egészségi ártalmak korai felismerése és kezelése céljából – tette közzé a hírt az MTI.

A leggyakoribb májgyilkosok
A máj a legfontosabb méregtelenítő szerveink egyike, az anyagcsere egyik fő centruma. Csendes, leginkább éjszaka elvégzett feladata az elmúlt években mindenkinél jelentősen megnövekedett hibás étkezési szokásaink, a fokozódó alkoholfogyasztás és a környezetszennyezés miatt.

Az éves jelentésben az alkohol- és a dohányfogyasztás mellett a gyógyszerhasználatot, a kábítószer-élvezetet, a táplálkozási zavarokat és a szerencsejátékokkal összefüggő szenvedélybetegségeket vizsgálták társadalmi összefüggésekben, az érintettek számának alakulásától kezdve egészen az adott szenvedélybetegség által okozott nemzetgazdasági kárig. A jelentés szerint a 80 milliós országban 1,4-1,5 millió gyógyszerfüggő él, többségük nyugtatót szed. Az illegális drogok közül a kannabisz használat a legelterjedtebb, a rendszeres fogyasztók a 18–64 év közötti korosztály 0,5 százalékát teszik ki. A kábítószer-túladagolás miatt bekövetkező halálesetek száma az utóbbi években folyamatosan csökkent, a legutóbbi, 2012-es adat szerint 944 ilyen esetet regisztráltak, ami 42-vel kevesebb az egy évvel korábbi 986-nál.

Veszélyben a passzív dohányosok is!
A zárt térben keletkező füst épp akkora veszélyt jelent a nem dohányzó egészségre, mintha a másik fél is rágyújtana. Régóta tudjuk, hogy a dohányfüsttel teli levegő belélegzése a kisgyermekekre különösen veszélyes: rontja a tüdő működését, hajlamosít az olyan krónikus betegségekre, mint az idült hörghurut és az asztma.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!