leves

alma, leves, liba, liba aprólék, tejföl

Mári nénje tejfölös-almás libalevese

Somogyi Zoltán Max

Mári nénje minden húsos levesébe főzött almát. Hol birsalmát, hol savanykás őszi almát. Megváltoztatta a leves ízét, valami csodás kémiai hatással, amit talán senki sem érett, csak annyit tudtunk, a leves az almától finomabb lett. Különös ízt ad még a hagymába szúrt szegfűszeg is a levesnek.

Tovább olvasom »
erdei gomba, fenyőalja gomba, kocka tészta, leves, ősz, rizike

Savanykás rizikeleves tésztával

Csaba Steffel
Akit szeretnek a lányok, annak jó, akit szeretnek a nők, annak még jobb! De igazán csak azok boldogok, akiket szeretnek az asszonyok. – tartja a nóta. A valóság pedig az, hogy azok a legboldogabbak, akiket szeretnek szomszédok!  Mert tőlük lehet szép mennyiségű fenyőalja gombához, vagy más néven ízletes rizikéhez jutni, amiből pedig ilyen csodás leves készülhet.
Tovább olvasom »
cékla, chutney, egészséges, keksz, leves, ősz, savanyúság

Bíbor kincsünk, a cékla

Kandikó Éva

A cékla az egyik legegészségesebb zöldségünk, felhasználása kimondottan változatos. Az egyik legismertebb elkészítési módja az ecetes cékla, mint savanyúság, de emellett főzhetünk belőle leveseket, párolva adhatjuk húsok, halak mellé, de grillezve is igen ízletes. Mivel íze kissé édeskés, így süteményekhez is jól illik. 

Tovább olvasom »
leves, ősz, szőlő

Szőlőleves

Krajcsó Judit

Igazán kellemes aromájú és egyedi levessel lephetjük meg a családot vagy éppen a vendégeinket, ha például azt szőlőből készítjük. Nem egyszer fogod elkészíteni, az szinte biztos!

Tovább olvasom »
alma, fűszeres, krémleves, leves, ősz

Almakrémleves

Somogyi Zoltán Max

Ősszel százféle finomnál finomabb almát lehet kapni a piacon, édesebbet, savanyúbbat, mindenki megtalálja közöttük, amit igazán szeret. Egy finom, fűszeres almaleves a legjobb ilyen szürke, hideg időben.

Tovább olvasom »
bableves, csipetke, leves, lóbab, pászorétel, tartalmas, tejföl

Cecei lóbabom, az őszi levescsoda

László Márta

Méltatlanul mellőzött hüvelyesünk a lóbab. Az annak idején Ázsiából hozzánk érkezett növénynek ez volt az eredeti alakja, a kisebb, a tarka vagy a fehér színűeket már mind ebből nemesítették. Egykor különösen a jászsági pásztorok kedvelték, de a mai bográcsozók is előszeretettel használják. A minap a mezőföldi Cecén jártam, ahol elbővölt a sok-sok paprikafüzér, az utcai árusok kavalkádja. Megálltam megcsodálni, és persze a paprikához rögtön gyönyörű lóbabot is vettem! 

Tovább olvasom »
grillparti, leves, ősz, sütőtök, whisky

Sütőtökkrémleves whiskyvel grillezett tökmaggal

László Márta

Nem kell lemondanunk a hangulatos kerti partikról és a grillezett finomságok illatáról az ősz beköszöntével. A vénasszonyok nyara tartogat még néhány szép, napfényes délutánt: búcsúztassuk a nyarat egy utolsó szabadtéri gasztronómiai kalanddal. Szombati Zsolt, a The Famous Grouse magyarországi nagykövetének szezonális tippjeivel különleges, őszi ízeket csempészhetünk az asztalra.

Tovább olvasom »
csipetke, leves, paradicsom

Nagymamám paradicsom levese

Bartek Kata

Volt két zománcozott kis tálka, még Anyué és az egyik testvéréjé volt, amikor Ők voltak gyerekek. Innentől nyilván, hogy mindig mindent ebből akartunk enni, de valahogy a paradicsomlevesre emlékszem a leginkább.

Tovább olvasom »
csirke, körte, lepény, leves, ősz, vacsora

Kitűnő körtés receptjeink őszre

Kandikó Éva

Ha alábbhagy a nyári forróság, siránkozhatunk azon, hogy milyen hosszú lesz az ősz, meg a tél, de szerintem nincs semmi veszve, ilyenkor jönnek a langymeleg nappalok, csípősebb éjszakák. A piac tele gyümölccsel, többek között körtével…

Tovább olvasom »
csirke, leves, tárkony, zöldség

Tárkonyos csirkeragu leves

Kandikó Éva

Szeretem az olyan recepteket, amelyeket nyáron éppolyan szívesen készítek el, mint télen. A tárkonyos csirkeragu ilyen, mert nyáron a könnyed savanykás, tejfölös ízét kedvelem benne, télen pedig a tartalmassága az, ami megnyugtat. Télen éppen ezért több hússal készítem, nyáron inkább a tárkonyé és a tejfölé a főszerep. Ugyanígy nyáron kerül bele zöldborsó, télen inkább a gyökérzöldségek vannak többségben.

Tovább olvasom »
leves, nyár, saláta, zabpehely

Nyári salátaleves

Krajcsó Judit

Salátából nemcsak salátát, hanem főzeléket, sőt most éppen egy könnyű nyári levest készíthetünk. Állítólag a fogyókúrázók nagy előszeretett fogyasztják, hetente többször is…

Tovább olvasom »
főzés nélkül, kókusztej, leves, nyár, sárgadinnye

Kókusztejes sárgadinnye-krémleves

Bartek Kata

Hétvégén a családi ebéd nálunk volt, azt találtam ki, milyen jó lenne egy főzés mentes menü. A leves az is lett, a menü többi részénél feladtam ezt az elképzelést, majd legközelebb. Szóval a leves egy 15 perc alatt elkészíthető finomság. Csak a gyümölcs, kókusztej és némi ízesítés.

Tovább olvasom »
kapor, leves, nyár, újkrumpli, virsli

Tejfölös, virslis krumplileves

Kandikó Éva

Hihetetlenül könnyed, nyári, savanykás levest főztem a minap, aminek elkészítése rém egyszerű, viszont két napig rájártunk, ettük langyosan, hidegen, mindenhogyan. Ha elfogadtok egy tippet, próbáljátok ki kaporral!

Tovább olvasom »
bab, bogrács, csirke, leves, mediterrán, nyár, zöldség

Mediterrán zöldséges, csirkés bableves bográcsban

Hegyvári Zoltán

Sarud, gyönyörű nyárias napsütés, sövény- és fűnyírás, tűz és bogrács előkészítése. Kicsit uncsi már a gulyás és a pörkölt, valami újat kellene alkotni, úgy hogy jóllakjunk és hogy a kreativitásomon se essen csorba. Keresgélés a neten, majd jön egy jó ötlet: Toszkán zöldséges bableves. Az irány megvan, de nem lennék önmagam, ha nem formálnám át a saját ízlésem szerint.

Tovább olvasom »
karfiol, leves, lisztgaluska, petrezselyem, rózsa

Karfiolleves – gyorsan

László Márta

Imámádom a karfiolt, mert nagyon sokoldalúan fel tudom hasznáni! Magas C-vitamin-tartalma még a mélyhűtőben sem tűnik el. Ezúttal válasszunk egy remek nyári levest! Ebben nem fogsz csalódni! 

Tovább olvasom »
leves, nyár, tej, tejföl, zeller

Zellerkrémleves – egyszerűen

László Márta

Szomszédaim rendszeresen meglepnek valamilyen telekről, vidéken élő anyukától származó zöldséggel, gyümölccsel. Legutóbb rengeteg zeller érkezett, és nem tudtam ellenállni ennek a remek receptnek! Nemcsak nyáron, télen is remek ötlet! Nem beszélve arról, hogy nagyon egészséges!  

Tovább olvasom »
kapor, különlegesség, leves, nyár

Kaporleves

László Márta

Épp ma kaptam egy hatalmas csokor kaprot a szomszédasszonyomtól! Imádom e kerti növény illatát! Tavaly állítólag alig lehetett fellelni, idén viszont rengeteg nőtt. Már elkészült az első kovászos uborkám az első ajándék kaporcsokorból, de a most kapott adag a levesemben végzőik majd!    

Tovább olvasom »
krémleves, leves, nyár, szeder, tejszín

Szederleves hidegen

Kandikó Éva

A gyönyörű mélylila, illatos szeder a nyár egyik slágere, már azok körében persze, akik ismerik és szeretik. Szívből ajánlom kipróbálásra, mert csak úgy elszemezgetve is isteni, de levesbe, süteménybe, sőt lekvárnak is csodás!

Tovább olvasom »
batáta, édesburgonya, leves, saláta, töltött

Legjobb édesburgonyás receptjeink

Kandikó Éva

Noha magyar neve megtévesztő lehet, jó tudnunk, hogy az édesburgonyának semmi köze a krumplihoz. Gumóit sütve, párolva, grillezve, főzve, pürésítve, húsok mellé köretként vagy főzelékként fogyaszthatjuk, édes sütemény, lepény is készülhet belőle, vagyis igen sokoldalú, ezt válogatásunk is megerősíti.

Tovább olvasom »
bab, hűtő, leves, leveszöldség, tartalék

Fejtett bableves

Kandikó Éva

Tavasszal ideje felszámolni – azaz megfőzni – a mélyhűtőben várakozó maradékokat, kell a hely az új, friss jövevényeknek. Így mennie kell a nyáron lefagyasztott babnak is, annál is inkább, mert türelmetlenül várakozik rá a húsvéti sonka leve.

Tovább olvasom »
leves, minestrone, paradicsom, paradicsomlé, parmezán, zöldség

Minestrone

Bartek Kata

Mindenféle zöldségből kell bele egy kevés, na persze szerencsére lehet rajta variálni egy kicsit, sőt annyiféle változata van, a csizma északi és déli tartományainak eltérő szokásai, alapanyagaiból fakadóan, hogy nem is lehet egy receptet megfogalmazni.
Alapvetések persze mindig vannak, többnyire paradicsomos alapú, gyökérzöldségek is vannak benne.

Tovább olvasom »
alaplé, édesburgonya, fokhagyma, leves, tejszín

Fűszeres édesburgonya leves

Bartek Kata

Az édesburgonya nemcsak nagyon finom, de számtalan pozitív tulajdonsága is van. Rendkívül egészséges, így ajánlom a reform konyhára nyitottaknak. De ha valaki “csak” oda szeretne figyelni az egészségére, nekik is érdemes megismerkedni vele.

Tovább olvasom »
csirke, krémleves, leves, medvehagyma, pesto, pite, pogácsa

Egy csokor medvehagyma

Kandikó Éva

Viszonylag sokáig tart még a medvehagyma szezonja, azoknak, akik szeretik és használják, na és persze azoknak is, akik most ismerkednek vele, szeretnénk átnyújtani egy képletes csokor medvehagymát, azaz egy csokorba gyűjtöttük receptjeinket, melyekben medvehagyma szerepel.

Tovább olvasom »
gomba, krémleves, leves, petrezselyem, tejszín

Tejszínes gombakrémleves

Kandikó Éva

Gombához egész évben hozzájutunk, igen gazdag fehérjeforrás, ráadásul kalóriaszegény zöldség, érdemes belőle rendszeresen fogyasztani. Mivel a gomba főzési ideje igen rövid, nagyon alkalmas gyors vacsorának is ez a melengető leves.

Tovább olvasom »
krémleves, leves, medvehagyma

Medvehagyma-krémleves

Kandikó Éva

A legegyszerűbb levesek egyike, ugyanolyan módon készül, mint a többi hasonló pürésített leves. Kellemesen fokhagymás ízét szeretni fogjuk. Tálaláskor adjunk hozzá apróra vágott camembert, nagyon különleges feltét lesz belőle.

Tovább olvasom »
erősítő, gyöngytyúk, házipatika, leves

Amikor gyöngyözik a gyöngyike

László Márta

Páratlan a házipatika galamb- vagy a gyöngytyúklevese! Betegeknek ezeket főzték már a középkorban is, hogy erőre kapjanak! Ebben a rettenetes influenzás időszakban sem árt erre gondolni! Ma tenyésztik is a gyöngytyúkot Magyarországon, így például vadhúst áruló üzletekben fagyasztva biztosan találsz!    

Tovább olvasom »
bakonyi, csirke, gomba, leves, tejföl

Bakonyi csirkeragu leves

Hegyvári Zoltán

Imádjuk a bakonyit, imádjuk a csirkét és imádjuk a leveseket. Milyen lehet, ha ezt a három összetevőt egy ételben hozzuk össze? Hát megmondom: iszonyú finom, igazi téli, lélekmelegítő étel. Ha felkeltette az érdeklődésed, akkor próbáld ki.

Tovább olvasom »
brokkoli, fokhagyma, leves, póréhagyma, sárgarépa

Brokkolis, sárgarépás leves

Hegyvári Zoltán

Úgy érzem, hogy a brokkoli egy kicsit méltánytalanul háttérbe szorult zöldségfélénk, ami talán a régi menzai beidegződéseknek köszönhető. Mi nagyon szeretjük, úgyhogy amikor a zöldségesnél a kezembe került, már tudtam is, hogy mi lesz belőle.

Tovább olvasom »
borsó, krémleves, leves, zöldborsó

Zöldborsó-krémleves

Kandikó Éva

Az egyik legjobb találmány a mirelit zöldborsó, amiből számtalanféle ételt készíthetünk percek alatt. Az egyik ilyen a zöldborsó-krémleves, ami üde színével és intenzív ízével mindenkit lenyűgöz.

Tovább olvasom »
egészség, ételkülönlegesség, japán, leves, Sei nabe, Sushi Sei

Sei nabe – forró leves a hideg napokra

László Márta

Egészséges japán ételeket, köztük sushit tanított nemrég Kovács Lázár magyar szépségkirálynőknek a budai Sushi Sei étteremben.  Most egy különlegsséggel leptek meg Titeket, vagyis Életforma és az Otthon főzök olvasóit. Az étterem chefjének nevét viselő levesük, egyszerű, otthon is elkeszíthető, és mindenki saját maga ízlése szerint alakíthatja. Feltétlenül próbáld ki, mert még látványra is maga a csoda!   

Tovább olvasom »
főzelék, lencse, leves, saláta

Lencsét egész évben

Kandikó Éva

Te is egy évben csak egyszer, új évkor eszel lencsét? Simán elmész mellette a boltban, a piacon? Azt hiszed, csak főzeléket lehet főzni belőle? Akkor bizony fel kell fednünk előtted a titkot: a lencse roppant változatosan használható, egészséges, gyakorlatilag az év bármely szakában fogyasztható növényünk.

Tovább olvasom »
gomba, káposzta, korhelyleves, leves, savanyú káposzta, új év

Gombás korhelyleves

Kandikó Éva

Nagyobb ivászat után jól esik a megfáradt gyomornak a káposzta és a tejföl savanykássága, pótolja az alkohol által elszívott folyadékot a szervezetben, és megnyugtatja a gyomor háborgását.

Tovább olvasom »