leves

batáta, édesburgonya, leves, saláta, töltött

Legjobb édesburgonyás receptjeink

Kandikó Éva

Noha magyar neve megtévesztő lehet, jó tudnunk, hogy az édesburgonyának semmi köze a krumplihoz. Gumóit sütve, párolva, grillezve, főzve, pürésítve, húsok mellé köretként vagy főzelékként fogyaszthatjuk, édes sütemény, lepény is készülhet belőle, vagyis igen sokoldalú, ezt válogatásunk is megerősíti.

Tovább olvasom »
bab, hűtő, leves, leveszöldség, tartalék

Fejtett bableves

Kandikó Éva

Tavasszal ideje felszámolni – azaz megfőzni – a mélyhűtőben várakozó maradékokat, kell a hely az új, friss jövevényeknek. Így mennie kell a nyáron lefagyasztott babnak is, annál is inkább, mert türelmetlenül várakozik rá a húsvéti sonka leve.

Tovább olvasom »
leves, minestrone, paradicsom, paradicsomlé, parmezán, zöldség

Minestrone

Bartek Kata

Mindenféle zöldségből kell bele egy kevés, na persze szerencsére lehet rajta variálni egy kicsit, sőt annyiféle változata van, a csizma északi és déli tartományainak eltérő szokásai, alapanyagaiból fakadóan, hogy nem is lehet egy receptet megfogalmazni.
Alapvetések persze mindig vannak, többnyire paradicsomos alapú, gyökérzöldségek is vannak benne.

Tovább olvasom »
alaplé, édesburgonya, fokhagyma, leves, tejszín

Fűszeres édesburgonya leves

Bartek Kata

Az édesburgonya nemcsak nagyon finom, de számtalan pozitív tulajdonsága is van. Rendkívül egészséges, így ajánlom a reform konyhára nyitottaknak. De ha valaki “csak” oda szeretne figyelni az egészségére, nekik is érdemes megismerkedni vele.

Tovább olvasom »
csirke, krémleves, leves, medvehagyma, pesto, pite, pogácsa

Egy csokor medvehagyma

Kandikó Éva

Viszonylag sokáig tart még a medvehagyma szezonja, azoknak, akik szeretik és használják, na és persze azoknak is, akik most ismerkednek vele, szeretnénk átnyújtani egy képletes csokor medvehagymát, azaz egy csokorba gyűjtöttük receptjeinket, melyekben medvehagyma szerepel.

Tovább olvasom »
gomba, krémleves, leves, petrezselyem, tejszín

Tejszínes gombakrémleves

Kandikó Éva

Gombához egész évben hozzájutunk, igen gazdag fehérjeforrás, ráadásul kalóriaszegény zöldség, érdemes belőle rendszeresen fogyasztani. Mivel a gomba főzési ideje igen rövid, nagyon alkalmas gyors vacsorának is ez a melengető leves.

Tovább olvasom »
krémleves, leves, medvehagyma

Medvehagyma-krémleves

Kandikó Éva

A legegyszerűbb levesek egyike, ugyanolyan módon készül, mint a többi hasonló pürésített leves. Kellemesen fokhagymás ízét szeretni fogjuk. Tálaláskor adjunk hozzá apróra vágott camembert, nagyon különleges feltét lesz belőle.

Tovább olvasom »
erősítő, gyöngytyúk, házipatika, leves

Amikor gyöngyözik a gyöngyike

László Márta

Páratlan a házipatika galamb- vagy a gyöngytyúklevese! Betegeknek ezeket főzték már a középkorban is, hogy erőre kapjanak! Ebben a rettenetes influenzás időszakban sem árt erre gondolni! Ma tenyésztik is a gyöngytyúkot Magyarországon, így például vadhúst áruló üzletekben fagyasztva biztosan találsz!    

Tovább olvasom »
bakonyi, csirke, gomba, leves, tejföl

Bakonyi csirkeragu leves

Hegyvári Zoltán

Imádjuk a bakonyit, imádjuk a csirkét és imádjuk a leveseket. Milyen lehet, ha ezt a három összetevőt egy ételben hozzuk össze? Hát megmondom: iszonyú finom, igazi téli, lélekmelegítő étel. Ha felkeltette az érdeklődésed, akkor próbáld ki.

Tovább olvasom »
brokkoli, fokhagyma, leves, póréhagyma, sárgarépa

Brokkolis, sárgarépás leves

Hegyvári Zoltán

Úgy érzem, hogy a brokkoli egy kicsit méltánytalanul háttérbe szorult zöldségfélénk, ami talán a régi menzai beidegződéseknek köszönhető. Mi nagyon szeretjük, úgyhogy amikor a zöldségesnél a kezembe került, már tudtam is, hogy mi lesz belőle.

Tovább olvasom »
borsó, krémleves, leves, zöldborsó

Zöldborsó-krémleves

Kandikó Éva

Az egyik legjobb találmány a mirelit zöldborsó, amiből számtalanféle ételt készíthetünk percek alatt. Az egyik ilyen a zöldborsó-krémleves, ami üde színével és intenzív ízével mindenkit lenyűgöz.

Tovább olvasom »
egészség, ételkülönlegesség, japán, leves, Sei nabe, Sushi Sei

Sei nabe – forró leves a hideg napokra

László Márta

Egészséges japán ételeket, köztük sushit tanított nemrég Kovács Lázár magyar szépségkirálynőknek a budai Sushi Sei étteremben.  Most egy különlegsséggel leptek meg Titeket, vagyis Életforma és az Otthon főzök olvasóit. Az étterem chefjének nevét viselő levesük, egyszerű, otthon is elkeszíthető, és mindenki saját maga ízlése szerint alakíthatja. Feltétlenül próbáld ki, mert még látványra is maga a csoda!   

Tovább olvasom »
főzelék, lencse, leves, saláta

Lencsét egész évben

Kandikó Éva

Te is egy évben csak egyszer, új évkor eszel lencsét? Simán elmész mellette a boltban, a piacon? Azt hiszed, csak főzeléket lehet főzni belőle? Akkor bizony fel kell fednünk előtted a titkot: a lencse roppant változatosan használható, egészséges, gyakorlatilag az év bármely szakában fogyasztható növényünk.

Tovább olvasom »
gomba, káposzta, korhelyleves, leves, savanyú káposzta, új év

Gombás korhelyleves

Kandikó Éva

Nagyobb ivászat után jól esik a megfáradt gyomornak a káposzta és a tejföl savanykássága, pótolja az alkohol által elszívott folyadékot a szervezetben, és megnyugtatja a gyomor háborgását.

Tovább olvasom »
burgonya, leves, német burgonyaleves, petrezselyem, póréhagyma, sárgarépa, zeller

Német burgonyaleves

Kandikó Éva

Remek élmény volt 1800 méter magasan, egy hüttében kanalazni ezt a forró, tartalmas levest, de nem volt kevésbé jó az sem, amikor elkészítettem a saját konyhámban. A németek tudnak valamit, ha krumpliról van szó, az egyszer biztos!

Tovább olvasom »
kaliforniai paprika, kápia, krémleves, leves, paprika, tejszín

Sült paprikakrémleves

Kandikó Éva

Először egy jó nevű balatoni étteremben kóstoltam ezt a levest. Forró nyár volt, a leves pedig hűsítően hideg. Igazi felüdülés volt. Ámde miért ne ehetnénk ilyen finomságot télen is, melegen? Semmi akadálya nincs ennek a verziónak sem.

Tovább olvasom »
gyors leves, leves, paradicsom

Paradicsomleves sajtos pirítóssal

Kandikó Éva

Konyhai ténykedésem egyik sarokpontja volt a paradicsomleves. Imádtam enni, képtelen voltam elkészíteni. Ha az állaga megfelelő volt, az íze volt csapnivaló, ha sikerült valami aromát belecsempésznem, akkor híg lett, vagy épp olyan sűrű, hogy megállt benne a kanál. Tartott ez mindaddig, amíg egy szép napon a kezembe került egy doboz paradicsom ivólé.

Tovább olvasom »
egyszerű, krumpli, krumplileves, leves, olcsó

Krumplileves

Kandikó Éva

Szegények levese, vagy ahogy drága nagyanyám hívta, tésztaleves. Leginkább akkor készítette, ha krumplit főzött, akkor a levében gyakran készült ilyen egyszerű, de páratlan ízű leves. Nagyon fontos bele a friss zellerzöld íze, az adja meg azt a kicsi kis pluszt, amitől ez a leves több, mint “csak” egy krumplileves.

Tovább olvasom »
frankfurti, kel, kelkáposzta, leves, virsli

Frankfurti leves

Kandikó Éva

A legfinomabb verzió frankfurti levesre. Én régebben tejföl és répa nélkül készítettem, de mióta rátaláltam erre a receptre, csak így készítem. Egyedüli kényes pontja a virsli kiválasztása, mondanom sem kell talán, ügyeljünk rá, hogy a legkevesebb szóját és tartósítót tartalmazó, minél nagyobb százalékban húsból lévő virslit keressük hozzá.

Tovább olvasom »
leves, liba, májgombóc, ünnepi asztal

Libaleves Márti asztalánál

László Márta

Minden ünnepi asztalon megállja a helyét az én libalevesem! Nemcsak Márton-napkor lehet libát enni, bármikor kellemes! Én például a karácsony másnapi ebédhez is ezt szoktam tálalni! Kis ügyességet csak a májgombóc elkészítése igényel, de ahhoz is adok egy tippet! Vágj bele bátran!  

Tovább olvasom »
ázsiai ízek, csirke, csirkeleves, fokhagyma, gyömbér, koriander, leves, thai

Thai csirkeleves Évától

Kandikó Éva

Stabil helye van a konyhámban ennek a fantasztikusan harmonikus ízű, könnyen elkészíthető levesnek. Igaz, néha el kell menni főzés előtt az Ázsia boltba bevásárolni hozzá, de hát ezt azért annyira nem szoktam bánni. Ma már egyre több helyen juthatunk viszonylag könnyen hozzá az egzotikusnak számító hozzávalókhoz is.

Tovább olvasom »
egészséges, gyors, karfiol, leves

Karfiolkrémleves

Kandikó Éva

A karfiolt úgy, ahogy van, minden formájában nagyon szeretem, gyakran készítek alaplével, zöldségekkel petrezselymes formában is levest belőle, de ez a tejszínes, fűszeres változat is nyerő. Ízlésünk szerint fűszerezhetjük, én legjobban szerecsendióval szeretem megbolondítani. Jó minőségű teljes kiőrlésű, testes kenyér illik hozzá.

Tovább olvasom »
kolbász, krumli leves, krumpli, leves, tejföl

Tejfölös, kolbászos krumplileves

Kandikó Éva

A krumplilevesnem számtalan változata van, nálunk ez a tejfölös, kissé savanykás, pikáns változat a legmenőbb. Egy szelet friss kenyérrel maga a mennyország, ráadásul se óriás szaktudás, se flancos hozzávalók nem szükségesek hozzá.

Tovább olvasom »
gomba, gombaleves, leves

Gombaleves

Kandikó Éva

A gomba remek alapanyag, képes főszerepet játszani éppúgy, mint ahogy jó mellékszereplő is válhat belőle. Sütni, főzni, rántani, levesnek, húspótlónak, mindenhogyan jó.

Tovább olvasom »
leves, paradicsom, parmezán, tortellini

Tortellini leves

Kandikó Éva

Egyszerűen elkészíthető, melengető leves, ahogy az angolok mondanák: comfort food. És valóban, a komfortérzetünkön igen sokat javít, főleg hideg napokon, de színeivel is képes felidézni a nyarat. Ha tartunk otthon a hűtőben kész tortellinit, bármikor hozzányúlhatunk a készletekhez.

Tovább olvasom »
aprólék, húsleves, leves, liba, márton nap

Libaaprólék leves

Kandikó Éva

Egy jó, forró húslevestől mindenki elalél, nincs annál jobb a nyirkos, hideg novemberi időben. Meg aztán itt van Márton napja is, illendő tehát, hogy a hagyományoknak megfelelően kényeztessük magunkat. A libaleves egyébként egyszerű húsleves, nyilvánvalóan attól liba, mert libahús van benne. Nem érdemes nemesebb részeket belefőzni, a combot, mellet hagyjuk meg a sülthöz, a levesbe megfelel a liba háta, szárnya, a zúzája, nyaka, szíve, lába.

Tovább olvasom »
Fokhagymás, leves, Pikáns, saláta, tejföl

Salátaleves

Kandikó Éva

Tavasztól őszig készíthetjük ezt a levest, télen bizony nem túl kifizetődő vállalkozás, amikor a saláta ára az egekben jár. De szezonjában bármilyen főétel elé szívesen ajánlom, könnyed, a tejföltől kicsit pikáns, fokhagymás levest tehetünk asztalra, ha a salátalevesre esik a választásunk.

Tovább olvasom »
fokhagyma, leves, póréhagyma, rozmaring, tejszín, vöröshagyma

Pórékrémleves

Kandikó Éva

Már nem emlékszem, hogyan lett nálunk ez A Kedvenc Leves, talán egy karácsony előtti teszetoszáskodásom eredménye lett, és aztán úgy maradtunk. Évekig minden karácsonykor és minden családi ünnepen ezt kellett asztalra adni, néha legörbülő szájjal kérleltem a többieket, hadd főzzek inkább más levest, de nemigen engedtek a póréból.

Tovább olvasom »
csirke, leves, tárkony, zöldség

Tárkonyos csirkeragu leves

Kandikó Éva

Szeretem az olyan recepteket, amelyeket nyáron éppolyan szívesen készítek el, mint télen. A tárkonyos csirkeragu ilyen, mert nyáron a könnyed savanykás, tejfölös ízét kedvelem benne, télen pedig a tartalmassága az, ami megnyugtat. Télen éppen ezért több hússal készítem, nyáron inkább a tárkonyé és a tejfölé a főszerep. Ugyanígy nyáron kerül bele zöldborsó, télen inkább a gyökérzöldségek vannak többségben.

Tovább olvasom »
burgonya, krumplistészta, leves, mixer, sajt

Páratlan sajtkrémleves burgonygombóccal

László Márta

Imádom a sajtot! No, és ebből most még egy leves is, az már pazar ötlet! Hát még milyen finom! A pápai Villa Classica séfje ezt biztosan tudta, amikor a férjemnek elkészítette ezt a remek levest! A cég munkatársa, Bódi Tünde azt is elmondta, hogy különlegességük nemcsak nekünk, hanem a sok-sok országból érkező vendégüknek is nagyon ízlik.

Tovább olvasom »
egészséges, krémleves, leves, ősz, zeller

Sajtos zellekrém leves

Kandikó Éva

Nagy kedvencem a zeller. Azon népi gyógy- és fűszernövények közé tartozik, amelyek erős vízhajtó hatásúak. A népi gyógyászat szerint még arra is képes, hogy a vesehomokot kihajtsa. A zeller nagy értéke a sok szerves nátrium, de megtalálható benne a kalcium, a foszfor, a vas, a magnézium, a kálium és néhány nyomelem is. A levele tartalmaz illóolajat és flavonoidokat is. Serkentőleg hat a veseműködésre. Háromféle fajtáját termelik világszerte (metélő zeller, halványító zeller, gumós zeller), nálunk a gumós változat népszerű, de nagyobb élelmiszer áruházak polcain és a piacokon is megtaláljuk már a szárzellert, ami salátákba kiváló, ráadásul jóval több ásványi anyagot is tartalmaz, mint a gumós változat.

Tovább olvasom »
kelkáposzta, kenyér, leves, sajt

Sajtos-kelkáposztás kenyérleves

Krajcsó Judit

Kenyeret sosem dobunk ki! – mondta nagyanyám, aki sokféle módon tudta újrahasznosítani. A tőle tanult,vagy a már azóta megismert praktikákkal jó magam is gyakran feldolgozom. Ezt a káposztaleveses változatot az egyik áruházlánc receptkártyáján találtam. Én már megfőztem. Engem már megfőzött!

Tovább olvasom »
cukkini, leves, muffin, rakott, receptek, rétes

Ez most a 10 legjobb cukkinis receptünk!

Krajcsó Judit

Ezen a nyáron és ősszel csak úgy ontottuk a jobbnál jobb cukkinis finomságokat, aminek ti is nagyon örültetek. Mivel még mindig szezonja van ennek az egészséges zöldségnek, egy csokorba gyűjtöttük a legsikeresebb recepteket, hogy könnyebb legyen válogatni. Jó étvágyat!

Tovább olvasom »
krumpli, leves, sajt, spenót

Popey levese – a gyerekek kedvence

Krajcsó Judit

Amikor én még kislány voltam, no akkor ment az a rajzfilm sorozat, amelytől egyszer csak beindult a piacokon a spenótfelvásárlás. Állítólag Popey, a tengerész ettől erősödött, izmosodott, és így vele együtt minden követője. Én most nem főzeléket, hanem levest főztem az egészséges zöldségből. Imádják a gyerekeim.

Tovább olvasom »
főzőtejszín, gasztronómia, krémleves, leves, padlizsán

Padlizsán krémleves Mártinál

László Márta

Sokan nem mernek a padlizsánnal dolgozni, mert hitek és tévhitek veszik körül gyors barnulása miatt. Pedig nem kell félni! Most itt egy leves, ami mindent sutba dob, egyszerű, és a végén annyira ízleni fog, hogy el sem hiszed! Próbáld ki!  

Tovább olvasom »
habgaluska, hideg, hűsítő, leves, nyár, ribizli

Márti őrítően jó ribizlilevese habgaluskával

László Márta

Savanykás, kellemes, igazi nyári ízvilág! Ezt jelenti nekem a ribizlileves. Kicsi koromban nem szerettem, mert a galuska hasonlított a madártejéhez, amit a mandulaműtét után látni se tudtam! Szegény anyukám pedig mennyit dolgozott érte! Változtak az idők, a galuskák, na meg én is…. Nem fogtok csalódni!  

Tovább olvasom »
cukkini, gyömbér, leves, recept, turmix

Cukkinikrémleves lime-mal és gyömbérrel P&P módra

László Márta

A kedves olvasó már megszokhatta, hogy kollégáim hétről hétre megörvendeztetnek jól kipróbált receptjeikkel! Most is így történt. Szabadságra készülő kolléganőm “hűtőtakarítást” végzett otthon, hogy semmi ne vesszen kárba! Régi receptjét így turbósította fel. Nagyszerűen sikerült! A fotózásra már nem is jutott idő! Így van ez, ha valami remek!  

Tovább olvasom »
habgaluska, hideg, kánikula, leves, ribizli

Hideg habgaluskás ribizlileves

László Márta

Gyerekkoromban imádtam a nagypapáék kertjében bóklászni. Boldogan csipegettem az apró piros szemeket órákon keresztül. Ők sövényt készítettek a ribizliből, nagymami leginkább szörpöt főzött nekünk. Csak később tudtam meg, hogy a ribizli Ázsiából érkezett hozzánk a XVII. században. Először kolostorok kertjét díszítette, majd rájöttek, hogy magas C-vitamin tartalma miatt kitűnően gyógyítja például a skorbutot. Van, ahol vadegresnek hívják. Kicsit macerás a szedése, de megéri!       

Tovább olvasom »
egészség, gasztronómia, gyógyító, köménymag, leves

Egyszerű köménymagos levesem

László Márta

A köménymag már a XIII. században elterjedt Európában. Szerencsés növény, mert szinte mindenütt megterem. Bélrendszeri gondok gyógyítására kiváló. Segíti a gyomorsav termelődését, ezért például étkezés előtt, csak úgy magában is ehető. Kiváló görcsoldó, és puffadás ellen is jó. 

Tovább olvasom »