Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:
2015. augusztus 20. 13:00 | PP-Eletforma

SPÉCI SMINKTIPPEK

Vörösre zöldet!

A vörös, viszkető ekcémás foltok elsősorban a végtagok hajlataiban, tenyéren, talpon, a fülek mögött, szemek körül jelentkeznek. A megfelelő gyógykezelés mellett a betegség tünetei ellen néhány smink trükköt is bevethetünk.

Az érzékeny bőr ápolása

– Az ekcéma gyakori velejárója a száraz a bőr, ezért a bőr előkészítésének legfontosabb része a rendszeres hidratálás. Egyéni arctípustól függően hidratálás előtt enyhe exfoliálás, a bőr kíméletes hámlasztása – magyarázza Peterman Krisztina, a Dermatica gyógykozmetikusa. A kozmetikai kezeléseknél is gyulladáscsökkentő, kifejezetten száraz bőrre való hatóanyagokat használnak, amelyek pótolják a bőrből hiányzó nedvességet. A mindennapos bőrápoláshoz és sminkeléshez is általában jól hidratáló, illatanyag- és színezékmentes termékeket javasol a szakember. A megfelelően hidratált bőr két okból is fontos: egyrészt így csökkentheted a tünetek erősségét – a száraz bőr jobban viszket, húzódik – másrészt csak így lehet jó alapod a tökéletes smink elkészítéséhez!

Kép: Pixabay

Vörösre zöldet

A sminkesek régóta használják már a vörös szín elfedésére a zöldet, ez pattanások, bőrpír, rosacea és az ekcémás tünetek esetében is hatásos fegyver. Válassz zöldes árnyalatú, folyékony, hidratáló hatású korrektort és azt jól oszlasd el a zavaró foltokon. Erre egy, a bőrszínünkhöz közel álló alapozó réteget vigyél fel, amit az arc többi részén is használsz, majd az egészet áttetsző púderrel fixáld!

Tudtad?
Az uborkának gyógyító, pirosságot lehúzó ereje van? Erről itt olvashatsz!

Használat előtt bőrpróba!

Sajnos az ekcémás bőr gyakran igen érzékeny, így a sminkeléshez használt termékek is irritációt okozhatnak. Érdemes szakemberrel egyeztetni a számunkra javasolt termékcsaládokról. Ha megvan a kiszemelt készítmény, semmiképp se használjuk rögtön egy komplett sminkhez. Új termékek használata előtt végezz bőrpróbát! Kis mennyiséget kenj fel az állkapocs alatti területre, vagy a fül mögé. Ha 48 óra múlva sem jelentkezik irritáció, bőrpír, viszketés, kiütés az érintett területen, akkor kipróbálhatod sminkeléshez is.

Mikor nem szabad sminkelni?

Az ekcémás tünetek időnként fellángolhatnak, ilyenkor több folt, intenzívebb viszketés jelentkezhet. Az érzékeny, gyulladt bőr számára további megpróbáltatást jelenthet a smink viselése. Emellett előfordulhat, hogy hosszabb körömmel, ruhával, övcsattal felsértjük az ekcémás foltokat, ilyenkor természetesen szintén nem javasolt más, csak a bőrgyógyász által felírt gyógyhatású készítmények használata.

Bátran, de óvatosan szépülj!

A gyógykozmetikus további tanácsait itt találod!

 

 Cikk nyomtatása | Hozzászólások |
Megosztás:

Test és lélek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!